• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Tory flex Piko

Author1988

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam mam pytanie , ma ktoś jakiś patent żeby tor flex dobrze połączyć z innym , chodzi o łuk ciężko mi dopasować tor bo przy wyginaniu wszystko się rusza

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.836 235 3
Warto zapoznać się z materiałami zawartymi tutaj KLIK , przejrzeć relacje z budowy w tematach kolegów.
Jeśli jesteś leń to 5,50 minuta tego filmu: KLIK

Ostatnio edytowane:

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.253 301 15
Chyba wiem o co chodzi. Szyny i podkłady się rozchodza. Na conrad.pl są do kupienia naprężacze do flexów, ale nigdy nie korzystałem. Mam za to taki patent, że zaczynam zawsze od odcinka prostego, który przyklejam, potem dopiero flex. Ale ów flex staram się wyptowadzić z tego prostego również prosto, powiedzmy na 5cm. Trzeba oczywiście odpowiednio zaplanować długości. Mając przyklejony prosty , przyklejam również te 5cm flexa, sprawdzając, czy szyny tworzą linię prostą, najlepiej liniałem stalowym. Wtedy dopiero zaczynam kształtować łuk. Nie ma wtedy rozłażenia się toru ani załamania na styku prosty/flex.