• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa TORCINEK

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.110 81 12
To było przed manewrami rozrządowymi, później jechał krótszy :)
To chociaż dyżurny(a) S'kę podyktował(a) na wyjazd za granicę stacji wcelu wykonania manewrów* czy "wicie.rozumicie"??

Pozdr...

*) skoro skład był dłuższy niż odległość od ostatniego rozjazdu do W5 to traktowane jest to jako wyjazd na szlak do kilometra i powrót do stacji

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
Zanim to nastąpiło, to jeszcze kółko zrobił, więc dyżurny zdążył podać Skę. Później, po udanych manewrach nawet kawę podali ;)

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.110 81 12
Zanim to nastąpiło, to jeszcze kółko zrobił, więc dyżurny zdążył podać Skę. Później, po udanych manewrach nawet kawę podali ;)
Przepraszam, że się może trochę czepiam, ale czasami na imprezach modelarskich łapię się na tym, że podświadomie odzywa się kolej w 1:1... Nawet w tym moim grajdołku mam to samo.

Pozdr,...

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
Do budowy nowego Torcinka jeszcze długa droga.
Na razie wszystko jest w fazie planów.

Przy okazji. Do wszystkich obserwujących wątek:
DZIĘKUJĘ za dotychczasowe wsparcie, rady i krytykę.

W związku z tym, że chcę kontynuować temat....
Waham się pomiędzy modułami, a tortem.

Miejsca mam podobnie jak w poprzednim pomieszczeniu. Mniej więcej 3m x 1,50m
Zmieści się tort o takich wymiarach. Już wiem, że ma być 3-poziomowy (poziomy -1, 0 i +1).

Zmieszczą się też moduły, ale składowane w piramidkę. Do pracy/zabawy max 4m (po ukosie) lub 10 na zewnątrz wzdłuż budynku. :D:D

Obie opcje mnie kuszą, na wszystko nie ma miejsca, więc muszę wybrać.....i tu jest pies pogrzebany.
Skłaniam się ku (modułowemu) tortowi....
Ale zaś moduły mają większy potencjał....

"Obywatele, pomożecie?" :)

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
982 8 0
Do budowy nowego Torcinka jeszcze długa droga.
Na razie wszystko jest w fazie planów.

Przy okazji. Do wszystkich obserwujących wątek:
DZIĘKUJĘ za dotychczasowe wsparcie, rady i krytykę.

W związku z tym, że chcę kontynuować temat....
Waham się pomiędzy modułami, a tortem.

Miejsca mam podobnie jak w poprzednim pomieszczeniu. Mniej więcej 3m x 1,50m
Zmieści się tort o takich wymiarach. Już wiem, że ma być 3-poziomowy (poziomy -1, 0 i +1).

Zmieszczą się też moduły, ale składowane w piramidkę. Do pracy/zabawy max 4m (po ukosie) lub 10 na zewnątrz wzdłuż budynku. :D:D

Obie opcje mnie kuszą, na wszystko nie ma miejsca, więc muszę wybrać.....i tu jest pies pogrzebany.

Tort moim skromnym zdaniem na parę poziomów będzie łatwiejszy do opanowania w budowie, no i troszkę taniej i mniej towaru

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0

Buduj tort modułowy. My właśnie wyszliśmy ze stadium surowej sklejki...
Miejsca bardzo mało. Cały pokój to 4x3m. Na tej powierzchni jest szafa 210cm, regał 250cm, łóżko i duże biurko z fotelem. Pozostaje około 230 cm x 150cm i to jest przestrzeń na tort modułowy (4 moduły), który przechowywany jest w specjalnej szafce.
Szczegóły w naszym temacie po datą 5 lutego 2021.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
Też mi to chodzi po głowie. Blokuje mnie tylko układ torowy, bo to wymusza konkretne rozwiązania, aby rozjazdy nie były na łączeniach.
Chcę zbudować coś bardziej rozwojowego, niż kółko, które miałem. Coś "stałego" z możliwością rozbudowy.
Więc cały czas kombinuję i szukam inspiracji.... Dzięki za ten cynk.

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
No tak, oczywiście z rozjazdami jest problem. Było ciężko, ale daliśmy radę. Tu jednak muszę się do czegoś przyznać bo w sumie "upchnęliśmy" 7 sztuk na torcie 198cm x 80 cm - budujemy tort H0e...
Ty jednak masz dużo więcej miejsca, u nas 1,6 m kw., a u Ciebie 4,5!

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
Racja. Z drugiej strony, trochę ogranicza mnie epoka (IV i V) = długie wagony = szerokie łuki.
Gdybym lubił III, bez problemu się pomieszczę....

Może ktoś jeszcze coś podpowie ?

Mam milion wizji i pomysłów.......oczywiście bez rozmachu, ten etap już za mną :)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
Boruch - dziękuję.......Ja też :)
Janusz - zapomniałeś o jednej z podstawowych zasad ;)

Lepiej planować 2 lata, niż sp.....ć w 2 godziny ;)

A tak na serio, to miejsce jeszcze nie gotowe, o budżecie nie wspomnę.
Dlatego zaczynam od planowania, bo jak już się zacznie, to nie będzie zmiłuj :)
Mam nadzieję, że tym razem będzie szybciej, niż 2 lata. :) Dlatego proszę o rady.

Miejscem jest garaż. Obojętnie jak ostatecznie makieta będzie wyglądać, musi być mobilna (czyt. segmentowa - "łatwo demontowalna").

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
Pomysł dobry, ale w najbliższej przyszłości nie do zrealizowania - piszę tu o imprezach.
Ledwo udało mi się wyskoczyć do Sosnowca ostatnio....
Może jak dzieci podrosną.
Ale też myślałem o torcie z wyjściem na stację czołową na modułach.

Cały czas mi się kotłuje we łbie, jak ciuchy w pralce.
Musi to być coś pod IV /V epokę (dłuższe wagony).
Muszę się zmieścić ze stacją na 2,5 m.
A na tej stacji musi zmieścić się pociąg na 1,2 - 1,5 m.
.........

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
Koniec roku, to czas podsumowań i podejmowania pewnych decyzji.
Wieczorne spacery z psem zawsze były dla mnie inspirujące :)

Decyzja podjęta.
Etap tortów i jeżdżenia w kółko (bawienia się w pociągi) mam za sobą.

Podjąłem decyzję o skupieniu się na kolekcjonowaniu taboru, który zawsze mnie jarał :)
Czyli pociągi hotelowe lub nocne międzynarodowe itp.

Ale chcę mieć też miejsce, które pomoże mi "poasić się" tymi rodzynkami.

Dlatego wybór padł na moduły. A konkretnie małą stację (najlepiej czołową) i kawałek szlaku.
To ma być głównie dla mnie do: dalszego ćwiczenia technik modelarskich, do prezentowania taboru i do zabawy w manewry (kocham to).
Dlatego też materiał torowy to będzie Piko A.

Jeśli na najbliższej giełdzie nie sprzeda się dworzec z Torcinka, to wybór padł na "wypadkową" dwóch stacji : Krynica Zdrój i Wisła Głębce.
Jeśli się sprzeda, to pewnie będzie zupełna realistic fiction (fikcyjny twór osadzony w realiach) :)
I wtedy będzie myślenie od nowa nad planem - co na modułach.

Nie wykluczam, że jeśli mi się uda to ładnie zbudować, to będę zabierał na imprezy. Może zrobi się moduł przejściowy, aby się dołączyć.
Ale to jest perspektywa najbliższych 5 lat, może mniej.... Priorytetem będzie tabor.

Tak więc niniejszym, zamykam temat TEGO Torcinka, jako makiety.

Jeśli dworzec się nie sprzeda, otworzę nowy temat, dla nowej makiety.

DZIĘKUJĘ za wszystkie rady i krytykę. Dzięki temu dużo się nauczyłem. :)

Idzie nowe :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 515