• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Torcik z daleka

Woytek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Od razu zaznaczam że ta makietę współtworzę z Asim, makieta powstaje od jakiegoś (dłuższego) czasu.
Pomysł się zrodził na zasadzie - ja nie miałem miejsca, a Asim miał. Dalej to już burza mózgów. Wszystko na dobre ruszyło stosunkowo niedawno, w miarę coraz większego zagłębiania się w tajniki modelarskie wzrasta liczba elementów makiety które mamy zrobić. Na makiecie będzie stacja i niewielka ładownia-terminal z budynkiem i suwnicą kontenerową. Torowisko niezbyt realistyczne, ale resztek realizmu myślę że można się dopatrzeć. System Piko A-Gleis. Dzieli się na dwa bloki zasilania (tor zewnętrzny i tor wewnętrzny). Całość będzie osemaforowana (made by Hulacki, ale na Klubę po prostu nas nie stać i nie czepiać się!) Korek + wikol + tory już jest. I nic więcej. Dopiero się tak naprawdę zaczyna. Elektryka całkowicie analogowa (nie czepiać się), możliwe że w dalekiej przyszłości spróbujemy wprowadzić DCC :twisted: . Ale to naprawdę daleka perspektywa.
Wiem, szyny jeszcze nie pomalowane - błąd. Ale jeszcze nie szutrowaliśmy, także niewiele straconego.

Na zdjęciach terminalu nie ma suwnicy - zapomniałem :oops:
I według regulaminu - konstruktywna krytyka, nie złośliwe uwagi ;)
Bałaganem wokoło się nie przejmujcie ;)

Załączniki

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Układ torów mnie osobiście się podoba. Tory są, korek jest, zwrotki są. Ja się czepiać nie będę :grin:
Na początku też robiliśmy makietę całkowicie analogową. Zakładaliśmy, ze taka będzie i już. Dopiero jak pooglądaliśmy fora, poczytaliśmy, przeanalizowaliśmy wszystkie za i przeciw to doszliśmy do wniosku, że analog nas nie satysfakcjonuje. I przeszliśmy na DCC.
Na waszym miejscu też bym się tak nie zapierał. Zdaję sobie doskonale sprawę, że to kosztuje, ale naprawdę warto. :!: Jak się zaprzecie to dacie radę. Najtrudniejsze już za wami, bo zrobiliście dobry początek. Będę wam kibicował :grin:
Semafory Hulackiego są OK, przynajmniej ja tak uważam, zwłaszcza do takiej makiety jak wasza.
My torów nie malowaliśmy. Tak przyjęliśmy i tego się będziemy trzymać. Przecież nie ma takiego obowiązku.
Mam tylko jeden postulat. Po stronie lewej, patrząc na fotkę "perspektywa makiety" zróbcie stację, a po prawej koniecznie przystanek osobowy. To bardzo uatrakcyjnia zabawę :grin:
Jakie napędy będą do zwrotek? Standardowe do PIKO czy podmakietowe?

A

Adam-H0

Gość
ja mam pytanie jaki cel maja te zwrotnice i sprobuj pojezdzic po zewnetrznym torze - nie dasz rady z niego wrocic do srodka ;)

Załączniki

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
A. Karczewski napisał(a):
ja mam pytanie jaki cel maja te zwrotnice i sprobuj pojezdzic po zewnetrznym torze - nie dasz rady z niego wrocic do srodka ;)
przyłączę się do tej opinii. Niby burza mózgów, a układ torów do d......
chyba będziecie mieli jeszcze raz burzę mózgów..... ba...... tornado mózgów :D

Asim

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
BORUCH napisał(a):
Jakie napędy będą do zwrotek? Standardowe do PIKO czy podmakietowe?
reczne, niebyło elektycznych w planach ze względu na cięcia budżetowe.

Nieprzyjemnie będzie dopiero jak coś spadnie z toru nad przepaścią, ale to wasze modele :)
tam bedzie jeszcze doczepiony kawalek mdf'u

Czy ta płyta jest od dołu jakoś usztywniona?
Jest osadzona na masywnych koziołkach i belkach, mniej wiecej coś takiego:
_ ! ____ ! _
_ _____ _
! !

OP
OP
Woytek

Woytek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
popowe napisał(a):
Pesymista! Czego od razu ma coś spadać? Jakwszystko jest dobże zrobione to nie spadnie
bardzo dobrze powiedziane :D aczkolwiek była już katastrofa (cały skład się wykoleił, ale po prostu jeden z widzów zahaczył o zasilacz :neutral:

A. Karczewski napisał(a):
tego rodzaju krytyki się najbardziej spodziewałem. Ale w planach nie ma DCC. Więc przejazd składów z toru wewnętrznego na zewnętrzny jest z zasady nie brany pod uwagę. A te dwie pary zwrotnic to efekt ostatniej z burzy mózgów dot. torowiska. Wiem że mogłoby być lepiej i nawet wiedziałem jak to zrobić, ale warunki ekonomiczno-ergonomiczno-czasoprzestrzenne sprawiły że jest tak jak jest. I tak zostanie.
A tak w ogóle w gwoli ścisłości (wyobraźcie sobie że stoicie w miejscu gdzie robiłem zdjęcie "perspektywa makiety"). Oba tory (wewn. i zew. to osobne bloki zasilania). Tor zewnętrzny to jak sama nazwa wskazuje tor zewnętrzny :D . Ale z racji że przez stację przebiegają trzy tory główne, to pod pojęcie toru zewnętrznego podciągnąłem tylko jeden zewnętrzny z tych torów i zachodnią część stacji. Reszta wraz z terminalem to wewnętrzny.
Asim napisał(a):
reczne, niebyło elektycznych w planach ze
względu na cięcia budżetowe. [/quote]
Mikołaj, nie będzie żadnych :cry: Pomyliłeś napęd z niczym.
WITKOIM napisał(a):
Niby burza mózgów, a układ torów do d......
nie generalizuj. Przez jedną nieprawidłowość nie przekreślaj całego układu.
Asim napisał(a):
Cytat:
Czy ta płyta jest od dołu jakoś usztywniona?

Jest osadzona na masywnych koziołkach i belkach, mniej wiecej coś takiego:
nawet nasz huragan mózgów tego nie ruszy :D
Asim napisał(a):
Cytat:
Nieprzyjemnie będzie dopiero jak coś spadnie z toru nad przepaścią, ale to wasze modele :)

tam bedzie jeszcze doczepiony kawalek mdf'u
wg. planów MDF będzie doczepiony TYLKO koło stacji, koło magazynu już nie. Chyba że ta wypowiedź sugeruje zmianę planów :D

A

Adam-H0

Gość
nie mogles sie spodziewac takiej krytyki, bo to nie krytyka - uwazam, ze zanim sam nie zrobie czegos lepszego nie stoi krytykowac czyjes pracy - pytanie bylo czy ma ta para zwrotnic jakis ekstra sens :cool:

wyjasniles ze sa to oddzielne systemy - oddzielnie zasilane i jest OK - :LOL:

milej zabawy

Reakcje
0 0 0
ciekma napisał(a):
Chlopaki zrobia plotek ( na tak malej makiecie kazdy cm jest na wage zlota = R ) i jezeli nie beda pic piwa i wtedy im nic nie spadnie ... ;)
Uklad torow do duszy tu popieram kolegow :razz:

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
924 79 5
Wystarczyło kupic szerszą płytę wiórową, albo przesunąc tę bocznice o kilka centymetrów w lewo. Tu na tym forum jest kilku extremistów, co lubią ostrą jazdę na krawędzi-płyty :D

Reakcje
0 0 0
To jest wszytsko praktyka - robiac plotek , czy murek za blisko to i tak kiedys jakas lokomotywa zostanie zdezakami wisiec , ostatnim moim negatywnym doswiadczeniem byly pietrusy PIKO z dawnego DDR ktore postanowilem odkorzyc - wszystko smigalo a tu nagle te pietrusy zawisly jadac na luku na zewnetrzynmy ogrodzeniu/plotku .... :cry: :cry: :cry:

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.274 16 2
kwb3rdu napisał(a):
wszystko smigalo a tu nagle te pietrusy zawisly jadac na luku na zewnetrzynmy ogrodzeniu/plotku .... :cry: :cry: :cry:
Może nie miał aktualnych badań technicznych :D albo podbili nie widząc wagonu :D Ostatnio coś na ten była mowa w dzienniku :D

OP
OP
Woytek

Woytek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
kwb3rdu napisał(a):
i jezeli nie beda pic piwa
na to się nie zanosi ;)
Już wy się nie martwcie, nic nie spadnie. Łuk jest R4, także małe ryzyko wykolejenia, nie jest powiedziane że płyta tak zostanie :D bardzo prawdopodobne że coś dolepimy ;) A płotek na wszelki wypadek :D
Małe sprostowanko. Mimo że są dwa bloki zasilania, jest izolowane przejście między nimi. Tak gdyby DCC zawitało.
BORUCH napisał(a):
a po prawej koniecznie przystanek osobowy
nie będzie tam przystanku, tylko ładownia (względy taborowe).

Reakcje
0 0 0
popowe napisał(a):
Może nie miał aktualnych badań technicznych :D albo podbili nie widząc wagonu :D Ostatnio coś na ten była mowa w dzienniku :D
Nie smiej sie bo ci nic na zajaca nie posle :D :D :D :D
Ale tak naprawde bylo , ani jeden wagon czy lokomotywa nie haczyla o barierke tylko ta Bipa . :razz:

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
kwb3rdu napisał(a):
Ale tak naprawde bylo , ani jeden wagon czy lokomotywa nie haczyla o barierke tylko ta Bipa . :razz:
ja robiłem u siebie największym wagonem, który najbardziej się wysuwał poza tor i dopiero stawiałem np. słupy trakcyjne. I to święta prawda, zanim zbudujesz coś sprawdź czy jest dobrze.

Przebudujcie układ torów, bo potem będziecie żałować, albo pruć torta
aby dodać rozjazdy

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 1
Planuję 21
Planuję 107