• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tor pod H0e

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.817 32 0
Gratulejszyn, wreszcie ktoś się za to weźmie, powodzenia Krzysiu
Ależ ja nie chcę tworzyć normy :D
Myślę, że zrobi to ktoś mający doświadczenie w tej dziedzinie. A chciałbym, żeby sugestie osób zainteresowanych - były chociaż "rozpatrzone" (najlepiej uwzględnione :razz: )

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.410 146 0
ee, nie, to chyba poznaniani
wszak wiadomo, że Poznaniaki to takie Szkoci, wywalone ze Szkocji za rozrzutność!
:)

Scotland the Brave!
Auld Lyng Syne!

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.410 146 0
Maciek - mi też nie było żal płacąc za model kupiony na ebay za $24,50 , kosztów przesyłki 25$
Sprawdz DOKŁADNIE (ask seller) ile "pastuchy" żądają za przesyłkę do BOLANDA ;-)

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
ciekma napisał(a):
Trochę mi żal płacić 30$ za przesyłkę kilkunastu szyn.
No ba!
Ale to była wrzuta z gatunku osobistych wycieczek. Kiedyś komuś nie zaproponowałeś czegoś, co ów na pewno by zrobił. Ot, co.
ciekma napisał(a):
Ja staram się nie zaśmiecać permanentnie wątków.
Ja też się staram jak mogę a wychodzi jak zawsze...

S

Sebastian

Gość
Ja nie widziałem. W sensie że w "starej" rzeczywistości (przed 1990)
Jeśli masz na myśli starą rzeczywistość w skali 1:1 to były, i to na co najmniej kilku kolejach wąskotorowych. Na tej fotce dość dobrze widoczne:
http://www.geolocation.ws/v/W/File:Gliwice, stacja GKW Gliwice Trynek, pozostałości torów.JPG/-/en

To pytanie:
Nie chcąc zakładać nowego wątku pytam tu: są H0e na betonowych podkładach?
dotyczyło raczej modelowych torów. Ja się nie spotkałem z takimi, a pamiętam że gdzieś na forum była już swego czasu dyskusja na ten temat.

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
67 0 0
Była, sam ją między innymi poruszałem. Nie było wtenczas żadnych modelowych torów, i zdaje się dyskusja stanęła nad tym, że trzeba samemu się za nie zabrać - plus taki, że dokumentacja podkładu betonowego na wąski jest łatwa do zdobycia, występuje np. w książce Soidy. Hugwa podejmował temat bodaj z wyfrezowaniem bazy, nie pamiętam, czy wyszło. Temat i dla mnie ciekawy, gdyż spora część sieci GKW (którą chciałem odwzorować, bądź chociaż się nią zainspirować w budowie) leżała na betonie - bez problemu można po dziś dzień przejechać się po szlaku na betonach na odcinku Bytom Północny - Sucha Góra, a na pozostałościach stacji Rozbark i Maciejkowicie można się o nie nieraz potknąć (obecnie są raczej materiałem do budowy peronów). Strasznie upierdliwe w wymianie :D

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Zgodnie z tym co napisał kolega Sebastian miałem na myśli dostępność modelowych. A tak przy okazji - fotka toru 750mm na podkładach betonowych zlokalizowanego na szlaku Nałęczowskiej Kolei Dojazdowej (a obecnie Nadwiślańskiej kolei wąskotorowej), na jednym z jej odcinków:

Załączniki

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
67 0 0
W Bytomiu występują nawet podkłady stalowe, w szczątkowych ilościach (bo zachowane celowo), ale są. Na Karbiu znajduje się co najmniej jedna wajcha na stalowych szwelach i szynach 6d. Pech chciał, że modelarzom pozostaje jedynie drewno. :)