• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tor pod H0e

projectps

Użytkownik
H0e
Reakcje
72 0 1
Chyba jest nas więcej - ale nie mamy odwagi nawet pisać.
Jak coś zrobimy to pokażemy. :roll:
Kiedy coś zrobię - nie wiem. Ciągle tylko "doczytuję" po nocach fora (jak kończę pracę) a na modelarstwo ostrzę sobie na razie język - NIESTETY.
Podziwiam Was którzy znajdujecie czas na to wspaniałe hobby.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.922 34 0
Chyba jest nas więcej - ale nie mamy odwagi nawet pisać.
Jak coś zrobimy to pokażemy.
Pozostaje się tylko cieszyć. A pisać - jak najbardziej. Pytać "do upadłego", lepiej teraz, niż po fakcie kiedy jest za późno na zmiany (tak jak u mnie).
Im więcej osób przyjmie na swoich skrzynkach profil "Fremowski" - tym większa szansa, że zostanie oficjalnym w PMM.
Pozdrawiam.

Reakcje
0 0 0
Młodzikowski napisał(a):
Im więcej osób przyjmie na swoich skrzynkach profil "Fremowski" - tym większa szansa, że zostanie oficjalnym w PMM.
No a co się stanie jak nie zostanie oficjalnym w PMM ? http://www.cosgan.de/images/midi/konfus/c090.gif

projectps

Użytkownik
H0e
Reakcje
72 0 1
Młodzikowski napisał(a):
No a co się stanie jak nie zostanie oficjalnym w PMM ?
Wywiąże się zbędna dyskusja nt. "wyższości" i niepotrzebne kłótnie ;)
I pewnie po jakimś czasie ludzie będą robić przejściówki jak w H0, żeby się połączyć na imprezach.
To chyba jest nieuniknione. Ja mimo wszystki pójdę tropem kolegi Młodzikowskiego.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.182 33 1
To jak już tak dyskutujemy i przyjęty w waskotorówce jest profil "Fremowski" to jeszcze zapytam jaki należy zastosować rodzaj gniazd do połączenia modułów-czy też Gniazdo XLR 3 pin typu Canon jak to jest stosowane w PMM :?:

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.922 34 0
No właśnie. Profil to nie wszystko.
Faktycznie w normie PMM są stosowane gniazda XLR 3 Canon (sam muszę takie zamontować w swoich skrzynkach). Myślę, że należałoby rozpocząć poważną dyskusję na temat naszej "normy" HOe. Ponieważ kilka osób już coś buduje - to chyba czas najwyższy na ustalenia. Potem, niepotrzebne przeróbki.

Reakcje
0 0 0
Młodzikowski napisał(a):
Faktycznie w normie PMM są stosowane gniazda XLR 3 Canon
Jeżeli chodzi o połączenie elektryczne nie wątpliwie są one bardziej profesjonalne od bananków ale ... .
Fremo stosuje bananki i nie narzeka .
Poza tym nie bądźmy zaściankowi i raczej weźmy wzorce od europy,
zamiast tworzyć niszowe byty.
Uchroni nas to przed problemami przy międzynarodowych spotkaniach .

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.182 33 1
Dwa posty wyżej Krzysiek napisał:
Myślę, że należałoby rozpocząć poważną dyskusję na temat naszej "normy" HOe. Ponieważ kilka osób już coś buduje - to chyba czas najwyższy na ustalenia. Potem, niepotrzebne przeróbki.

I dlatego pytam o niektóre rzeczy,bo się potem okaże-że wielka kicha.Może stworzyć jakiś "elementarz" na podstawie którego kto chce budowac będzie się mial trzego trzymać.

Kolego Twardy ok bananki ale jakie ? bo tego typu wtyczek też jest w cholerę .Może jakaś fotka -konkret. To właśnie należy sprecyzować.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.420 146 0
Ja tam u siebie mam kable "przygotowane" pod bananki i "raczej na pewno" je zastosuję ;-)

do XLR się nie przekonam, testowałem przez chwilę i w ciągu tych paru chwil znalazłem więcej wad niż korzyści.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.922 34 0
Panowie, założono nowy temat dot. HOe.
Bardzo proszę, aby wszyscy zainteresowani budową skrzynek "wąskotorowych" - wpisywali swoje uwagi i sugestie. Mam nadzieję, że pomoże to w opracowaniu przyszłej normy.
Pozdrawiam.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Obserwuję ten temat z zainteresowaniem (przyznam, że nie takim jak poród PMM) i nie mogę oprzeć się wrażeniu, że stajecie na cyckach żeby udawać że tworzycie normę, choć wszystko co się da czerpiecie właściwie z jednej (i dobrze).
Nie mozna po prostu wziąć jej jaką jest i doprecyzować po dżentelmeńsku kolor posypki i podsypki. Teraz na przykład dwie strony Misiek z Arturem będą wyjaśniać dlaczego najlepiej bananki takie a nie siakie i stanie na tych ze szkopskiej normy.
Nie mój cyrk, poczytam dalej bo będzie ciekawie.