• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tololoko w TVN

Baciar

Użytkownik
Reakcje
1 1 0
Relacja z manufaktury Tololoko w tym tygodniu w programie z serii "Polak potrafi".

Dobrego odbioru :)

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.816 15 0
Re: Tololoko w TVN Turbo

Ja nagrałem.
Wrzuciłbym na YouTube, ale nie wiem czy Tolo się nie pogniewa.

Ogólnie bardzo fajny program :)

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2

tolo jak tolo ale tvn. Najlepiej umieść na jakimś serwerze i każdy sobie pobierze

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22

I znamy już twarze tych, co raz na jakiś czas jakiś model spaprają. Wiadomo kogo ganiać. ;)

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.817 179 15

hmmm nie powalil mnie ten film na kolana, spodziewalem sie czegos wiecej...

OP
OP
Baciar

Baciar

Użytkownik
Reakcje
1 1 0

telewizor11 napisał(a):
hmmm nie powalil mnie ten film na kolana, spodziewalem sie czegos wiecej...
Jeżeli wolno naiwnie zapytać - czego spodziewał się Pan po ośmiominutowej relacji, przeznaczonej dla widzów TVN, którzy w miażdżącej większości nie są ani modelarzami ani kolekcjonerami?

Proszę o uwagi, które być może przyczynią się do powstania w przyszłości jeszcze lepszego materiału?

T.

Załączniki

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.817 179 15

bez obrazy .. nie chodziło mi o długość filmu tylko o proces i technologię wykonywania modeli, uważam że pieniążki jakie trzeba wydać na kupno loka czy innego modelu z tej firmy to żywica jako materiał do produkcji to trochę za mało ...............

zuk

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
206 16 1

Fajny film :) Przynajmniej daje pojęcie ludziom, którzy nigdy takich rzeczy nie robili ile trzeba się nadłubać.

Reakcje
0 0 0

zuk napisał(a):
Fajny film :) Przynajmniej daje pojęcie ludziom, którzy nigdy takich rzeczy nie robili ile trzeba się nadłubać.

Wcale nie trzeba się tyle nadłubać jak ma się odpowiednią technologię.
Nawet technologia wtrysku short run na początek byłaby dla nich lepsza niż żywica.
Mam nadzieję, że z czasem sie rozwiną, na dziś za okrzykiem: "Polak potrafi" nie stoi nic z czego Polacy w Tololoko mogliby być dumni.

A

Adam-H0

Gość

Pokaz ze potrafisz lepiej :D
w gebie wszyscy sa mocni - tylko czynow nie zobaczysz :|

Reakcje
0 0 0

A. Karczewski napisał(a):
Pokaz ze potrafisz lepiej :D
w gebie wszyscy sa mocni - tylko czynow nie zobaczysz :|
Jak mam Ci pokazać? Moja praca to coś innego niż dłubanie w żywicy i jej efektów nie da sie sfotografować.

A jeśli chodzi o słabą moim zdaniem jakość modeli Tololoko, to nie widzę potrzeby zrobienia lepszego, aby móc stwierdzić oczywisty fakt stosowania prymitywnych technologii i mizernych efektów w porównaniu do włożonej pracy.
Te modele oczywiście maja swój rynek, bo nie ma alternatywy i to też niestety wróży, że Tololoko nie będzie miało żadnej motywacji, żeby swoją produkcję unowocześnić i poprawić.

A

Adam-H0

Gość

Piszesz o lepszych technologiach - moje modele np wyprzedawane przez Tololoko Vito Sluzba Celna to TOP MODEL i nawet ponizej kosztow produkcji przy 75 sztukach stanal - ty chcesz na tym rynku nowoczesne techniki :D
Zrobilem z Herpa wspolnie model Scania PANAS oni troche inaczej swiatla bo tak uwazali bedzie bardziej ladnie optycznie - ich sprawa - ja dokladnie tak jak w orginale oni pchneli swoje 250 sztuk w tydzien ja oram juz miesiac i mam moze 70 sztuk sprzedanych TA SAMA CENA !!!

Wiec to co robi TOLOLOKO to i tak godne podziwu zaangazowanie - gdyby nie moja produkcja na tutejszy rynek to bym dawno sie wy..... bo tu jest wiecej pyskowania niz modelowania :D

niektorzy sa tak zaslepieni pyskowaniem, ze nawet nie wiedza czego sie czepiaja 8)

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0

Witam.Jak juz wcześniej pisałem na tym forum przez wiele lat "siedzę" w modelarstwie redukcyjnym. Muszę powiedzieć, że mnie modele Tololoko bardzo się podobają, zwłaszcza, że praktycznie nie ma dla nich żadnej alternatywy. Oczywiście każdy model można zrobić lepiej, jednak Tololoko zajmuje sie produkcją na sprzedaż, w związku z czym nie moga sobie oni pozwolić na dzisiątki godzin pracy nad modelem samochodu.Uwadze Kolegów, którzy mają watpliwości co do jakości i niebywałego wręcz realizmu ich modeli polecam w szczególności serię samochodów gaśniczych, a w szczególności obydwa wozy bojowe "Star", ewentualnie dźwig na podwoziu "Stara". Jedyne co mi przeszkadza to te malowane reflektory ale każdy modelarz może ten mankament bez większego trudu zwaloryzować. U mnie Tololoko ma w skali 10-stopniowej mocne "9". Na koniec by nie pozostawić wątpliwości - nie jestem z Tololoko w żaden sposób związany ani nawet nikogo z nich nie znam. Pozdrawiam. Robert Bednarczyk - Lublin.

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0

A. Karczewski napisał(a):
Piszesz o lepszych technologiach - moje modele np wyprzedawane przez Tololoko Vito Sluzba Celna to TOP MODEL i nawet ponizej kosztow produkcji przy 75 sztukach stanal - ty chcesz na tym rynku nowoczesne techniki :D
Zrobilem z Herpa wspolnie model Scania PANAS oni troche inaczej swiatla bo tak uwazali bedzie bardziej ladnie optycznie - ich sprawa - ja dokladnie tak jak w orginale oni pchneli swoje 250 sztuk w tydzien ja oram juz miesiac i mam moze 70 sztuk sprzedanych TA SAMA CENA !!!

Wiec to co robi TOLOLOKO to i tak godne podziwu zaangazowanie - gdyby nie moja produkcja na tutejszy rynek to bym dawno sie wy..... bo tu jest wiecej pyskowania niz modelowania :D

niektorzy sa tak zaslepieni pyskowaniem, ze nawet nie wiedza czego sie czepiaja 8)
Niestety w tym co Kolega pisze jest sporo racji. Nie chcę wchodzić w jakieś indywidualne potyczki słowne ale, będąc zarejestrowanym na tym forum zaledwie od paru dni jestem nieco zawiedziony, bowiem cenne uwagi czy opinie o charakterze merytorycznym mają relatywnie niewielki udział wśród wszystkich postów. Ale może także na tym polega wolność słowa. RB.

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
36 0 0

Grzegorzu... przy tak bogatej ofercie modeli, jedyne na co mógłby się porwać Tolek, to zrobić z wtrysku NISKOCIŚNIENIOWEGO same kabiny i koła do ciężarówek. bo ilość ram, rodzajów zabudowy, osprzętu jest tak duża że próba robienia form wtryskowych na wszystko zabiłaby tą firmę.
Ale z drugiej strony, o ile zmniejszyłoby to cenę modelu, skoro pozostałe części i tak trzeba byłoby oczyszczać i dopasowywać. Sądzę że o pomijalną kwotę...

Mnie bardziej cieszy Star czy Jelcz w kilkunastu wersjach, niż jedna wersja za połowę ceny.

A tak apropo frezarki CNC. Zawsze należy sprawdzić maszynę. Pracowałem przy obrabiarkach, i jest tyle elementów które mogą zawieść przy tworzeniu prototypu że kontrola jest niezbędna. (a to program się źle napisze, a to nie uwzględni luzów na tworniku- które są zawsze, a to materiał ma skazę wewnętrzną itd..).
A są też elementy których frezarka nie wykona np. ostry narożnik okna... takie rzeczy trzeba dorobić ręcznie...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
A
Tabor 7
A
Tabor 11
A
Tabor 85
A
Tabor 47
Tabor 19