Kilka słów o chyba największej niespodziance tych targów - czyli premierze prototypów wagonów silnikowych serii SN61 od TMF. O ile ganz w wykonaniu manufaktury
pomniejszone.pl nie był niespodzianką (relacje z budowy mogliśmy śledzić na forum), to TMF skutecznie ukrywał przed światem swój nowy model.
Na targach w Poznaniu można było zobaczyć dwa prototypy - jeden jeżdżący (SN61-13) w malowaniu kremowo-niebieski (fabrycznym) z początku lat 60 XX wieku roku, oraz drugi - statyczny (SN61-131) w malowaniu seledynowo-zielonym z epoki IV.
Spędziłem kilka godzin na obserwacji tych modeli i jestem pełen podziwu dla detali obu modeli (światła starego typu w SN61-13, czy też ozdobna "aluminiowa" listwa na Sn61-131, czy delikatne fototrawione wycieraczki), ale największe wrażenie zrobiły na mnie dźwięki - ponoć profesjonalnie nagrane podczas specjalnej jazdy zachowanego SN61.
Do jakości malowania - przynajmniej, przy prototypach - zastrzeżeń mieć nie można. Co do planowanych przydziałów - TMF deklaruje skupienie się na egzemplarzach idealnie pasujących do ryflaków od Robo (przypominam - szczególnie przydziały z Lęborka, Szczecina - Wzgórz Hetmańskich w epoce IIIc w malowaniu wagonów doczepnych do wagonów silnikowych, Iława/Olsztyn w IVc), ale deklaruje też dużą elastyczność przy poszczególnych zamówieniach.
Kilka zdjęć (autorstwa Zbyszka Gałczyńskiego)