Witam,
Chciałbym podzielić się spostrzeżeniami na temat modelu SN61, który niedawno zagościł w mojej kolekcji.
Wybrałem miniaturę wagonu SN61-168 stacjonującego w Chabówce. Jako, że nie zamierzam łączyć wagonu motorowego z wagonami doczepnymi wykonana została na moje życzenie pełna imitacja czoła z przewodami i sprzęgiem śrubowym, a bez dziury w fartuchu na sprzęg i bez gniazda sprzęgu. Dzięki temu model zyskał realistyczny wygląd. Bardzo wysoko oceniam jakość wykonania modelu, wszystko zmontowane jest równo i czysto, spotkałem się na forum z krytycznymi uwagami dotyczącymi jakości np. wagonów 120A, ja w przypadku modelu SN61 z żadnymi z opisywanych uchybień się nie spotkałem. Świetny poziom prezentuje malowanie, gładkie bez nierówności czy innych "śmieci", z ostrymi granicami kolorów. Dobry poziom trzyma oznakowanie, w tym bardzo ładne trawione oznaczenia serii i numeru. Bardzo ładnie wyglądają również okna z filigranowymi ramkami i wnętrze modelu. Na wysokim poziomie wykonano również oświetlenie, przy wykorzystaniu sterowania cyfrowego możliwe jest wyświetlanie całej gamy sygnałów stosowanych na PKP, również oświetlenie wnętrza i osobno załączane oświetlenie kabin oraz przedziału silnikowego dodają modelowi uroku. Wisienką na torcie jest czerwone oświetlenie końca składu wykonane w taki sposób, że świecą się tylko niewielkie czerwone "kropki" - jak w oryginale. Model napędzany poprzez jeden wózek porusza się płynnie i cicho, minimalne "szarpanie" zaobserwowałem jedynie przy bardzo powolnej jeździe. Prawdziwą gratką jest natomiast dźwięk, czysty i wyrazisty, jak dla mnie najlepszy jaki dotychczas słyszałem dla pojazdów spalinowych, nagrany na stacjonującym w Chabówce oryginale. Polecam ten model wszystkim miłośnikom wagonów motorowych PKP, gdyż pomimo typowej dla wysokiej jakości wyrobów manufakturowych ceny, model ten będzie z pewnością ozdobą każdej kolekcji.