• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Testowa diorama

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.073 387 20
Użyłem akryli Lifecolor (zakładam ze każde inne akryle tez się nadadzą), aby "zbrazowic" slup. Później trochę szarych, czarnych pudrów. Plus zielony puder coby naturalny nalot uzyskać. Izolatory to gęsta biała farba nanoszona cienkim patyczkiem (0.8mm). Rdzawy puder nałożyłem w miejscach gdzie zakładam występowały elementy metalowe tzn stopnie i obręcze. Wszystko "na oko"
Bardzo fajna ta patyna. Szkoda tylko, że nie usunąłeś nadlewek z miejsc łączenia z wytłoczką i nie wyrównałeś tego rantu wzdłuż słupa.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Juz chyba nic więcej nie wymyśle na tym segmencie. W końcu doszły kaczki, gęsi i kury wiec mogłem wylać ostatnia warstwę wody i zasadziłem 120 sztuk szuwar(?). Teraz czas wrócić do starych segmentów badz podłączyć elektrykę na tym module (wiem wiem, zła kolejność)

Moja pierwsza i pewnie ostatnia woda:)

20200528_151413_copy_3225x2419.jpg
20200528_151504_copy_3225x2419.jpg
20200528_151444_copy_3225x2419.jpg
20200528_151522_copy_3225x2419.jpg

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Przepraszam ze nic nie podpisywałem pod zdjęciami, ale cos mi wersja mobilna forum od jakiegoś czasu nie pozwala nieuzupełnianie/ tworzenie wpisów z tekstem (jedynie zdjęcia). Powyższe pare wpisów było testami trzech modułów po podłączeniu dodatkowych lamp przy:
a) oświetleniu rozjazdu i przejazdu drogowo-kolejowego
b) lampy na ganku domku przy jeziorze, kur oraz światła jednego z pokoi)

W międzyczasie zauważyłem ze muszę poprawić przełączniki rozjazdów przy wjedzie na stacje plus wygląda na to ze nie działają semafory

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Nudiz mi sie wiec postanowiłem rozkopac segment z dworcem i zaaranżować wymiane toru i podsypki. Na razie jest jak poniżej

20200821_163358_copy_3024x2268.jpg

I teraz mam dwa pytania

- Czy układanie podkładów przed zasypaniem szutrem jest realistyczne ( zakładając ze ława torowiska jest wzmocniona wylewką betonowa). Czy jednak powinienen szuter wpierw nasypać?

- w moim przypadku tor przy peronie jest wciąż czynny (stąd koziołek). Czy w takim razie usypuje sie poduszke z piasku czy wystarczą jakies stare podkłady ułożone w poprzek torów przed kozłem?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.907 527 30
Czy układanie podkładów przed zasypaniem szutrem jest realistyczne
Tak, tak właśnie układa się tor: najpierw na wyrównanym podłożu układa się podkłady, a na nich szyny (dawniej), lub całe przęsła torowe (szyny już przytwierdzone do podkładów - to obecnie), a dopiero potem zasypuje się wszystko tłuczniem. Kolejny etap to regulacja toru w poziomie i w pionie i podbijanie.
w moim przypadku tor przy peronie jest wciąż czynny (stąd koziołek). Czy w takim razie usypuje sie poduszke z piasku czy wystarczą jakies stare podkłady ułożone w poprzek torów przed kozłem?
Podkłady ułożone w poprzek toru pełnią rolę prowizorycznego kozła oporowego, więc skoro tu kozioł już jest, nie potrzeba niczego więcej poza osygnalizowaniem zamkniętego odcinka toru tarczą D 1, o czym pisał kolega @Pantograf. Nawiasem mówiąc, ten kozioł jest zdecydowanie za solidny jak na taki ustawiany na czas robót przed zamkniętym odcinkiem toru. Nikt by takiego nie budował na chwilę.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Podkłady ułożone w poprzek toru pełnią rolę prowizorycznego kozła oporowego, więc skoro tu kozioł już jest, nie potrzeba niczego więcej poza osygnalizowaniem zamkniętego odcinka toru tarczą D 1, o czym pisał kolega @Pantograf. Nawiasem mówiąc, ten kozioł jest zdecydowanie za solidny jak na taki ustawiany na czas robót przed zamkniętym odcinkiem toru. Nikt by takiego nie budował na chwilę.
Wzorowałem sie na poniższym
20200821_193701.jpg

Źródło:
https://www.bazakolejowa.pl/index.php?dzial=stacja&id=2409&okno=galeria2&photoid=150720
autor zdjęcia i data widoczna w załączniku.

Zdaję sobie sprawę że na Wojnowie to nie jest rozwiazanie tymczasowe. Może wiec podkłady I D1?

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.907 527 30
w wspomnianej przeze mnie sytuacji nie ma żadnych podkładów, wykolejnicy, kozła itp... Po prostu. Ustawiona tarcza D1 i tyle. Był czas jak u Ciebie. Odcięte szyny, tłuczeń wybrany do gruntu i koniec- D1.
No, ale to nie znaczy, że tak było dobrze. Jednak jakieś, choćby prowizoryczne zabezpieczenie powinno być.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10