• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Taborowe plany, czyli moja "chałturka"

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Witam Kolegów.
Założyłem ten temat w którym chcę zaprezentować swoje "wypociny" taborowe. Zdaję sobie sprawę,że nie będą to arcydzieła na miarę prac kol. Fenixa,czy Flotomy ale może to innych zmotywuje do przebudowy,czy budowy własnych modeli. Na początek próbuję przebudować model BR52 firmy Gutholz na naszą Ty2. Moje zamierzenie to parowóz z leszczyńskiej szopy o nr.385. W moje ręce trafił model dość ,że tak powiem sfatygowany więc musiałem trochę powymieniać detali ,które uznałem za nie dobre. Kilka fotek z dotychczasowych prac. Czasu mam nie wiele więc i relacja zapewne też się trochę pociągnie :roll:

Załączniki

OP
OP
Zbigniew Gałczyński

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Ponieważ oczekuję na drobne części do dwójki postanowiłem w między czasie zbudować sobie próbnie model węglarki Eaos. Model powstaje z zestawu p. Witolda Fity. Tu moje zdanie na temat zestawu.Bardzo fajny model do składania,ale nie zawsze wszystko jest cacy. Nie podobały mi się gniazda sprzęgów więc dorobiłem swoje :D

Załączniki

OP
OP
Zbigniew Gałczyński

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Zapomniałem napisać,że model Ty2 będzie w epoce IV -dlatego też postanowiłem wyposażyć go w element elektromagnesu SHP. Dziś po śniadaniu przysiadłem i powstał taki element :D
Na drugim zdjęciu miejsce w którym będzie założony. I jeszcze taki bzdecik smarowniczka :D

Załączniki

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Bajecznie, Gutzoldowska maszyna z wannowym, zregeneruj ją, w nowym wcieleniu z pewnością będzie cieszyła oko. Będę uważnie śledził tę relację, trzymam kciuki.

PS: model pucowałeś w płynie hamulcowym czy czymś innym?

OP
OP
Zbigniew Gałczyński

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Kamil na pewno pytasz o kocioł -to nie jest zmyta farba tylko nałożony podkład ,aby wyłapać braki po szpachlowaniu (jak pisałem wyżej model był dość sfatygowany) a tender ponieważ jest metalowy zmyłem rozpuszczalnikiem. Z takich moich detali to między innymi wymiana wszystkich kołpaków na kanałach oczystkowych. Te zrobiłem z drutu miedzianego 0,5 mm i "grzybków" wytoczonych z nitów aluminiowych :D

Załączniki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
Zbychu, skąd masz blaszane uszy do dwójki?
Co do węglarki Fity, coś mi nie pasują proporcje drzwi, za duży odstęp od dołu. Muszę podpatrzeć na zdjęciach.

OP
OP
Zbigniew Gałczyński

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Zbyszek "uszy" mam od Władka(WM-MODEL).Jeżeli idzie o drzwi to chyba jest dobrze,bo na fotce nie widać dokładnie tej linii oddzielającej burty od podłogi wagonu(ale tu zaznaczyłem jak ta linia przebiega) i chyba tak jest dobrze :roll:
Zbyszek a takie pytanie -masz może fotkę węglarki Eas ,bo i taką chciałem zrobić(3 pary drzwi) interesowało by mnie dobre zdjęcie czoła wagonu-te uchylne ściany.

Załączniki

OP
OP
Zbigniew Gałczyński

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Chodź czasu miałem nie wiele,postanowiłem coś pokombinować. Założenie co do modelu jest takie aby był w DCC dlatego przygotowałem w tendrze miejsce na dekoder. Po wyfrezowaniu (dzięki uprzejmości Leszka :D )wnętrza tendra postanowiłem zrobić "półkę" pod dekoder, zrobiłem też otwór o śr.5mm na wiązkę kabli, Tu jednak dla pewnego zabezpieczenia wkleiłem rurkę jako izolację (tender jest metalowy) przed ewentualnym przetarciem się izolacji na kabelkach,wykorzystując do tego celu słomkę do napoi :D
Następnie zabrałem się za instalację powietrzną-w końcu hamulce muszą być w "dwójeczce" :D

Załączniki

OP
OP
Zbigniew Gałczyński

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
uboottd napisał(a):
Takie pytanie: możesz pokazać jakąś fotkę oryginału z osłoną wyczystki na walczaku jak zrobiłeś ?
Jakoś to dziwne to dla mnie...
Niestety nie mam fotek(szczegółowych) tego loka,jedno zdjęcie ogólne znalezione w sieci. Wiem te kołpaki wyczystek powinny być takie płaskie bo chyba o to koledze chodzi,ale tu na usprawiedliwienie powiem,że wymiar i kształt tych kołpaków zaczerpnąłem z tych jakie były odlane na modelu.Druga sprawa jest taka,że to nie będzie wierna kopia oryginału,lecz przypominająca oryginał :D

OP
OP
Zbigniew Gałczyński

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
:oops: Kolego cholerka masz racje :D musiałem zostawić dziurkę po przewodach powietrznych i w to miejsce wkleiłem wyczystkę ,ale gamoń ze mnie :devil: dziękuję za zwrócenie uwagi-babol zostanie usunięty :D

OP
OP
Zbigniew Gałczyński

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Prace pomału,ale do przodu :D
Tender powoli staje się -spolszczony dorobiłem skrzynkę narzędziową ,imitację instalacji elektrycznej tylnych reflektorów no i doszły wreszcie cięgna do zamykania i otwierania klap wlewu wody-tutaj dzięki za pomoc Tomkowi ;) Jeżeli coś skopane to śmiało panowie jestem otwarty na konstruktywną krytykę :D
Nadal oczekuję na części do dwójeczki które mi brakują do kotła-może się doczekam i wówczas prace ruszą dalej.

Pozdrawiam

Załączniki

OP
OP
Zbigniew Gałczyński

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Witam.
Postanowiłem sobie ,że ze zestawu od p.Fity zrobię sobie jeden egzemplarz węglarki typu 401Wb(Eas) :D
Myślałem o wykonaniu nowych ścian czołowych,ale po przejrzeniu kilkunastu fotek uznałem,że ściany nie muszą być wycinane. Na typowym odlewie dokleiłem z polistyrenu porzeczki wyznaczające ścianę czołową.Nie było to trudne-zagrychą będzie zrobienia drążka zamykającego klapę przedniej ściany(nad tym walczę :twisted: )
Tu jeszcze mała uwaga,budując ten typ węglarki należy dokleić słupki skrajne na początku i końcu pudła

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 96
Tabor 8
Tabor 7
Tabor 2
Tabor 4