• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor z warsztatu Telewizor11

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.330 94 9
Jako, że jest to mój ulubiony ,,ARTYSTYCZNY,, schemat malowania mojej ulubionej lokomotywy spalinowej na PKP :love:To pozwolę sobie na uwagę:
Wszystko piękne .... model fantastyczny tylko odcienie kolorów mi nie pasują :cool: Oto zdjęcia tej charakterystycznej lokomotywy na PKP
1594121465777.png

1594121495809.png

Czy tylko mnie zastanawiają kolory tejże ciekawej lokomotywy ?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.799 15 0
Czy tylko mnie zastanawiają kolory tejże ciekawej lokomotywy ?
Hmmm rzeczywiście ciekawe, nie widziałem wcześniej tych zdjęć tej maszyny.
Wygląda trochę jak RAL 6026 (ciemny) i 6033 (jasny) na tych zdjęciach, ale bez dokumentacji faktycznej to ciężko wywróżyć.
To są dosyć stare zdjęcia, balans bieli mógł być różny.

EDIT:
Udało mi się znaleźć takie zdjęcie:
zielona_gora.jpg
Źródło: http://sentymentalny.com/?page_id=16715

Widać na nim, że lokomotywa ma przemalowane czoło.
Może w późniejszym okresie lokomotywa została przemalowana na zielono.

OP
OP
m_zntk

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Odniosą się bardzo krótko do kolorów, kolory są ok, natomiast wszystkie zdjęcia krążące po necie są "przepalone". Lok w czasie rewizji dostało od razu całe malowanie z tzw hoboka. Za jednym zamachem było malowane pudło i czoło, nic nie było przemalowywane. Kolory jakie były uzyte do malowania to standard PKP, żadna nowość czyli tzw "trawa" i "seledyn" , 6029 i 6019.
Podchodząc do malowania 46stek miałem te same wyobrażenie o kolorach jak Wy, z tropu wybił mnie Warwic oraz maszyniści z Żagania.

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Masz kolego m_zntk niesamowity talent - tak zerkam sobie tutaj od dłuższego czasu. Co do SU46 - jak się tak przypatrzyć to chyba kolory są ciut za jaskrawe na twojej względem tej ze zdjęcia, stojącej na peronie z drzewami w tle. Moim zdaniem kolor zielony na boku jest bardzo zbliżony do koloru liści drzew. Z tym że to jest zieleń taka "sierpniowa", nieco "zmęczona" już słońcem. Jak się dokładnie przyjrzeć, to na widocznym boku loka widać bardziej jaskrawy kwadrat po lewej stronie napisu PKP, tuż nad nim (dolny prawy róg tego kwadratu prawie dotyka pierwszej litery P) i to jest chyba ten sam kolor co na czole lokomotywy. Dokładną różnicę widać na samym dole lewego rogu suki, między drabinką a wtykiem do podłączania wagonów (chyba, nie jestem specem od tych spraw). Tak na moje oko ta zieleń jest bardziej "soczysta" - powiedzmy "majowa" względem tej na boku "sierpniowej".

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 18
Tabor 24
Tabor 5
Tabor 107
Tabor 4