• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor WKD

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.260 84 12
Generale... widoczne drzewa na tym zdjęciu ( prawy róg górny - na przedłużeniu szlaku) są mniej więcej w rejonie dawnego wiaduktu nad linią nr 8... Jeszcze w czasach "koledżu" na Szczęśliwickiej (w Warszawie) coś mnie napadło i raz na trzy miesiące jeździłem na ul. Instalatorów by uwiecznić ex. wiadukty WKD. Swego czasu pamiętam, że zanim wyremontowali Bitwy Warszawskiej 1920r. na skrzyżowaniu z ww wystawały spod asfaltu szyny będące pozostałością z dawnej linii do krańca przy Nowogrodzkiej...
Że o warsztatach szkolnych na WKD nie wspomne i szlifowaniu papierem ściernym styków na wale kułakowym nie wspomnę... ( chyba ten sam typ co w EN 57):D:D:D

Pozdrawiam z MMz:)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.010 127 22
Również w ramach praktyk szkolnych na WKD papierem szlifowałem te styki. Pamiętam, że była to bardzo nieprzyjemna robota, bo dostęp do styków był trudny, a ich powierzchnia bardzo nierówna od dużych prądów. I pewnie dlatego właśnie nam praktykantom dawali to robić. :)

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.065 25 2
A ja też miałem praktyki na WKD.
Osobiście używam jednak nazwy EKD i uważam, że do takiej, historycznej nazwy, powinna ta spółka powrócić.
Moje praktyki odbywały się jeszcze na starym taborze serii EN80.
Na pożegnanie w ostatnim dniu praktyk uszczęśliwiono nas wspólnym przejazdem w nowej jednostce EN94-01, która trzy dni wcześniej przybyła prosto z Pafawagu. Była to jej pierwsza próbna jazda. Chyba to było do Podkowy Leśnej i z powrotem.

EN94-01.jpg

EN94-01 tuż przed pierwszą próbną jazdą, Grodzisk Mazowiecki Radońska 31.03.1970, fot. T.Suchorolski
[DOUBLEPOST=1461171220,1461170496][/DOUBLEPOST]A ten pan w kitlu, to był nasz prowadzący praktyki i właśnie podziwia oznaczenie na dole pudła.
Na te oznaczenie sam zwróciłem mu uwagę, bo jakoś mi nie pasowało do WKD ...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.260 84 12
Żona pewnie stwierdzi, że " nie masz nic innego do roboty??":ROFL::ROFL::ROFL:
W sumie to trzeba się ruszyć - w końcu sporo z Nas ma stosunkowo blisko...