• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor WKD

Reakcje
1 0 0
To nie są al. Jerozolimskie. Na zdjęciu widać wagon EN80 Warszawskiej Koleji Dojazdowej na skrzyżowaniu ul. Chałubińskiego i Nowogrodzkiej. Autobus na linii 112. Ciekawostką jest widovzne u góry skrzyżowanie trakcji kolejki WKD z trakcją trolejbusową. Do rzadkości należą zdjęcia wagonów motorowych WKD z numeracją EN 927000+.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.772 569 30
Pomijając drobny fakt, że WKD nigdy nie jeździła Alejami Jerozolimskimi ani się z nimi nie krzyżowała. Mam natomiast wątpliwości, co do numeru linii, wydaje mi się, że ostatnie dwie cyfry to 72, ale głowy nie dam.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.772 569 30
No, wiem, że 172 jeszcze nie było, dlatego ten numer wydawał mi się dziwny. 112 pasuje trasą, ale ta przedostatnia cyfra nie wygląda na 1, chyba, że się przekrzywiła.

TomekFR

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Czy ktoś z was wie gdzie można zdobyć jakieś plany/rysunki techniczne jednostek EN94 ?
Akurat szukam bo chciałbym sobie zrobić taki model za pomocą techniki drukowania 3D.
Niestety nic takiego nie udało mi się znaleźć na internecie a chciałbym skądś zdobyć dokładne wymiary pudła, okien, itp...
Ogólne wymiary oczywiście że już mam ale za mało żeby mieć z czego dokładny model zaprojektować.
Nie mieszkam w Warszawie czy okolicach to nie mogę pójść sam wymierzyć to co potrzebuje w Grodzisku :D

Dziękuje za jakąkolwiek pomoc dla mojego przyszłego modelu :)

OP
OP
M

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Tak podpisane ...... No to wszystko wyjaśnione. Już w okresie okupacji chodzono w mini ....;)
to pierwsze z Grodziska
[DOUBLEPOST=1451830323][/DOUBLEPOST]Widok z górki Szczęśliwickiej w 1973 roku.Widoczna sieć trakcyjna WKD wzdłuż ulicy Drawskiej
wkd47.jpg
źródło RDC
[DOUBLEPOST=1451830514][/DOUBLEPOST]I dla porównania dzisiejsze

Załączniki

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.422 110 1
Poza miniówą, rozpuszczone włosy u kobiety:eek: W OKUPACJĘ?!:eek:. Włosy to panie wtedy w loczki i koczki miały (jak Jadzia Smosarska) albo ciut dłuższe falki (jak Hela Grossówna). Tak rozpuszczone kudły miały tylko panie lekkich obyczajów i TYLKO wewnątrz przybytków rozkoszy;)

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.422 110 1
Panie Jarząbek, ja rozumiem, że jesteście autorytetem w kwestii taboru, ale na włosach się nie znacie:D. Zasada była prosta - nie dłużej jak do ramienia (jak Grossówna) ale NIE dłużej. Są zdjęcia Marleny (NAWET SMOSARSKIEJ) i paru innych holywoodzkich gwiazd z lat 40tych z dłuższymi włosami, ale proszę mi wierzyć, w Polsce to było nie do pomyślenia (a jeśli to NIE NA ULICY). Temat ciekawy ale stanowczo wykraczający poza ramy tego wątku. Na zdjęciu "okupacyjnym" kobieta ma włosy do łopatek. End of story:).