• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor kolejowy na MTP

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
99 0 0
Nad literą "A" niebieska V180 DR, którą widać również w moim awatarze.
Czerwiec 1965, Poznań, Polska Międzynarodowe Targi Poznańskie, ekspozycja mikrobusów i autobusów. Fot. Romuald Broniarek/KARTA
Broniarek_445-02_580.jpg

1487.jpg

Fot. Romuald Broniarek/FORUM

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.323 664 30
Na pewno tak, to znana rzecz. Sporo tego jeździło. Ale mnie bardziej interesuje tabor szynowy. Ciekawe, co stoi za BR180? Wygląda na jakiś wagon silnikowy, czy, jak byśmy dzisiaj powiedzieli, szynobus.

Reakcje
0 0 0
Ja na Targach byłem tylko dwa czy trzy razy i za dużo zdjęć nie robiłem. Teraz np. żałuję, że nie pojechałem w 1977 (a może w 1976?), kiedy wystawiono SP47-001 w oryginalnym malowaniu... Fotki EP02-002 z 1987 już pokazywałem w innym wątku o EP09, a tramwaj 105N w dyskusji o tych tramwajach, więc nie będę się powtarzał. Tu wrzucam inne dwa zdjęcia z tych samych targów: wózki motorowe Kolzam, ten osobowy to był wtedy prototyp drezyny do przewozu pracowników. Na jego podstawie stworzono później autobus szynowy.

Zobacz załącznik 148048 Zobacz załącznik 148049

I jeszcze fotka z lat siedemdziesiątych, kiedy fotografowałem też 105N. Tu EW58-001 (nie wiem, czy tego już nie pokazywałem).

Zobacz załącznik 148050
Andrzeju, jeśli chodzi o ścisłość WOA22 jest ojcem WOA29, gdyż jest starszą konstrukcją. I to właśnie WOA29 służyła do przebudowy na SN81. WOA22 miała pewne wady konstrukcyjne, dlatego też postanowiono zbudować na podstawie dokumentacji WOA22 syna WOA29, przy ulepszeniu konstrukcji i wyeliminowaniu tychże wad. Niestety, wady częściowo pozostały.