Wagony jakimi dysponuje w realu CTL Logostic to wagony Eaos typu 408Wa.
CTL Logistics dysponuje "w realu" różnymi typami wagonów, nie tylko wagonami typu 408Wa.
Ograniczając się do wagonów w malowaniu
grafitowym (z "globusem") 
i do wagonów
"na polskich numerach" (!), udało mi się ustalić (bez kontaktowania się z CTL

), że CTL Logistics dysponuje
własnymi wagonami weglarkami serii Eaos następujących typów:
-
408W - (modernizacja) EKK Wagon 2004-05(?)- wózki 1XTa, rozstaw czopów 8,50m (wagony na własnych numerach CTL:
PL-CTLL);
-
408Wa - budowa EKK Wagon 2006 - wózki 1XTa, rozstaw czopów 8,50m (wagony na własnych numerach CTL:
PL-CTLL);
-
408Wb - budowa EKK Wagon 2007 - wózki 25TNa, rozstaw czopów 8,50m (wagony włączone do taboru PKP Cargo z oznaczeniami
PL-PKPC);
-
412We - budowa PTK Tabkol Rybnik 2008 - wózki 25TNa, rozstaw czopów 9,00m (wagony wydzierżawione dla ZOS Zvolen, z oznaczeniami
PL-CTLLK);
-
425Wa - budowa FW Gniewczyna 2005/08 - wózki 25TNa, rozstaw czopów 9,00m (wagony włączone do taboru PKP Cargo, z oznaczeniami
PL-PKPC);
-
441W - budowa ZNTK Łapy 2007 - wózki 25TNa, rozstaw czopów 9,00m (wagony włączone do taboru PKP Cargo, z oznaczeniami
PL-PKPC).
Po zasięgnięciu opinii Ryśka Boduszka (pozdrawiam!) zdecydowałem się na wagony z zestawów ROCO 66163.
Cytuję Rysia:
"model roco 66163 (czyli wagon typu C462W w oryginale prdukcji Vagonka Poprad w obecnej Slowacji dostarczony dla PKP w latach 80tych w wielu tysiącach ezgemparzy) jest chyba najbadziej zblizonym to wagonów posiadanych przez CTL, ale będą widoczne rożnice - inne wzmocnienie pod drzwiami i troche inny kształ ściny czołowej - waogny CTLu mają wzmocnione ściany czołowe, ale te z z setu 66163 nie...."
To, co napisał Pan Ryszard Boduszek (również go pozdrawiam

) jest oczywiście prawdą, tyle tylko, że nie może to dotyczyć wspomnianych przez Pana wagonów typu 408Wa (!). Wagony te, chociaż również są wagonami serii Eaos, poza długością ze zderzakami, nie mają konstrukcyjnie (a więc i wizualnie) właściwie nic wspólnego z wagonami typu C462W. Inny jest typ wózka, a nawet rozstaw czopów skrętu wózków, o samej konstrukcji wagonu już nie wspominając...
Wśród w/w typów wagonów będących w posiadaniu CTL Logistics, wagonem najbardziej zbliżonym konstrukcyjnie i wizualnie do modeli wagonów C462W firmy Roco (KMB) są moim zdaniem wagony serii Eaos typu 425Wa, chociaż różnice i tu są widoczne już na pierwszy rzut oka (np. konstrukcja ścian czołowych i ich wyposażenie, inny profil obwodziny górnej, szczegóły konstrukcyjne ścian bocznych i drzwi, inne wzmocnienia pod drzwiami).
Tak więc kompromis - i mnie to pasuje. Różnimy się raczej w detalach. Bo różnica pomiędzy tym że CTL ma Eaos, a Tillig "wciska Eanos jest trochę grubą przesadą (...)
Oczywiście, jeśli Panu "to pasuje", to nie mnie to oceniać. Nie zamierzam również bronić w tym przypadku firmy Tillig, ponieważ z mojego punktu widzenia, wyprodukowanie tego "modelu" nie miało najmniejszego sensu (chociaż z marketingowego względu pewnie miało duży sens

). Proszę jednak nie dziwić się, że firmy robią takie właśnie "modele" na siłę, ponieważ im - podobnie jak Panu - też to "pasuje", a granice dopuszczalnych kompromisów są bardzo umowne i łatwo je przekroczyć...