• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabliczki parowozowe

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.063 25 2
Znaczy to że powyższa tabliczka firmowa powinna się znajdować na ...
na wielu parowozach zamieniano kotły, co było nagminne w wielu ZNTK-ach. Niekiedy zamiana następowała kilka razy.
Nie przykładano też większej wagi do zamian kołpaków, pomimo, że wiele części przed demontażem było celowo oznaczane farbą.
Stąd masz i tabliczki firmowe nie zawsze z tego parowozu, do którego powinny być przypisane.

Ale co tam ZNTK-i, zobacz ile parowozów eksponatów muzealnych jest błędnie oznakowanych numerem a nawet serią, gdzie przecież muzea powinny dbać "z urzędu' o poprawność historyczną.
O opisach np. zdjęć w takiej "Stacji Muzeum" - już lepiej nie wspominać !

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Mogę tylko dodać, że w październiku 1995 r. na par. 1770 była ta sama tabliczka z nr 3050.
Ponieważ na par. serii Px48 nie dokonywano zamian kotłów (jak dobrze pamiętam był tylko jeden taki przypadek i nie dotyczył par. 1770), to tu najprawdopodobniej nastąpiła zamiana kołpaków.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.063 25 2
A wracając jeszcze do opisów zdjęć (takie małe off top, mam nadzieję, że moderator wybaczy) - setnie się ostatnio uśmiałem czytając opis pod zdjęciem: "Drużyna oskarżająca ..." - na PKP :ROFL:!
Sami zobaczcie, strona 80 na cyfrowej ...
To tak na poprawę humoru ;) !

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.063 25 2
To może sam spowoduję powrócenie do tematu tego wątka,

Bogdan Pokropiński Parowozy normalnotorowe produkcji polskiej dla PKP i przemysłu...wydanie 87r.
W cytowanej przez Luck książce, dla porządku rzeczy należy dodać jeszcze jedną tabliczkę (co najmniej jedną).
Autor opisując tabliczki polskich firm budujących parowozy tak jakoś skokowo podawał przykłady, pomijając wiele ciekawych i z historycznego punktu ważnych okresów.
Przy Fabryce Chrzanowskiej, jak i pozostałych, brakuje no przykład lat 1939-1945 ...
A ta wytwórnia po zajęciu jej przez Niemców produkowała dalej parowozy oparzając je w niezwykle ciekawe tabliczki firmowe, jedyny taki przypadek w produkcji okresu okupacji II W.Ś.
Mianowicie zawieszano tabliczki w dotychczasowym kształcie zawierające litery nawet dotychczasowego kroju ale o treści ... dosłownie przetłumaczonej na język niemiecki !
Co więcej, okupujący zakład "nowi zarządzający" rodem z hitlerowskich Niemiec z takim asem propagandy jak Gebbels i hienami nienawiści przeciwko wszystkiemu co polskie z Adolfem na czele, tu ...
zdecydowali się na dosłowne przetłumaczenie : Pierwsza fabryka lokomotyw w Polsce S.A. Chrzanów !!!
Jak na to pozwolono i dlaczego tak ?
Przecież wszystko co polskie z samą Polską miało być wymazane z mapy Europy.
Tabliczki te zakładane były między innymi na nadal produkowane parowozy serii Pt31 i ich tendry. Same parowozy wychodziły już z nowym oznaczeniem serii, ale to już inna historia.
Ten stan rzeczy trwał jeszcze nadal w 1940 roku !
Potem zmieniono nazwę zakładu i samej miejscowości, ale znowu ... nie nadano jakiejś "poprawnie niemieckiej nazwy", lecz ... ponownie prawie dosłowne tłumaczenie Chrzanów na Krenau.
Tu piszę prawie, gdyż podobno Kren w austriackim folklorze oznacza właśnie chrzan.
Mój nauczyciel kolei, ś.p. Helmut Pochadt z Berlina, tak właśnie próbował tłumaczyć ten fakt, wnioskując, że przypuszczalnie rejon Chrzanowa uznawano za ciążący w kierunku Austrii.
Czy tak było ? - nie ma na to dowodów, to tylko takie przypuszczenie.
Po całkowitej zmianie nazwy zakładu, oczywiście same tabliczki firmowe były inne tak w treści, jak i w kształcie, a sam zakład został wzięty pod skrzydła firmy Henschel & Sohn.

ab.jpg.jpg

Tabliczka z parowozu wąskotorowego zbudowanego dla zakładów "Solvay" pod Krakowem.

Ten parowóz przekazany został dla Muz.Kol.w Warszawie i stał jakiś czas na Odolanach.
Tam, któryś z uczestników wycieczek organizowanych przez EK ogołocił go z obu.
W jakiś rok później jedna z nich była oferowana na Ebay.de i poszła za jedyne 811,50 Euro do rąk kolekcjonera ze Szwajcarii.
Lekkomyślność Muz.kol. była i jest nadal zatrważająca. Takich i podobnych przykładów z ich strony mógłbym przytoczyć dużo więcej, ale to nie temat tego wątka.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
dla porządku rzeczy należy dodać jeszcze jedną tabliczkę (co najmniej jedną).
Co najmniej jedną. Autor książki pisze, że po II wojnie fabryka umieszczała prostokątne tabliczki z zaokrąglonymi rogami - zgoda. Tylko, że na parowozach produkowanych w Chrzanowie po odzyskaniu niepodległości zakładano dokładnie takie same tabliczki jak przed wojną tylko wykonane ze stopu pod nazwą ZNAL.

Po chwileczce:

Poprawię się - należy dodać jeszcze jeden rodzaj tabliczek. Bezpośrednio po wojnie tabliczki były dokładnie takie same jak przed wojną - mosiężne.

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Tablica ostrzegawcza, umieszczana w kilku miejscach na parowozie i tendrze, informująca o wysokim napięciu w sieci trakcyjnej. Mimo tych tablic kilku pracowników zostało śmiertelnie porażonych.

Wysokie napięcie.JPG

I w języku niemieckim:

Hochspannung.JPG

Luck

Użytkownik
Reakcje
17 0 0
W cytowanej książce B.Pokropińskiego jedna z rzecz mnie razi od lat...
"..Po 1945 roku tabliczkę firmową wykonywano z metalu
lekkiego z napisem Zaklady Metalowe H.Cegielskiego Poznań "
Fakt jest taki że parę dobrych lat po wojnie ciągle pisało na tabliczka Cegielski sp.akc.
a tabliczki (choć innego kroju delikatnie mniejsza bez ryflowanego tła)
na pierwszych Ty45 odlewane były w mosiądzu...
Jak dobrze pamiętam najwyższą mosiężny egz.jaki widziałem był z numerem 1001

Pozd.D.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Powojennych tabliczek HCP było też kilka rodzajów. Oczywiście pierwsze były mosiężne najwyższy znany mi numer to 1030 - Ty45-126, natomiast najniższy mi znany numer tabliczki aluminiowej to 1041 - Ty43 - 16. Z tego widać, że zmiana materiału, z którego odlewano tablice nastąpiła dopiero w roku 1947.
Inna sprawa to kotłowe tabliczki umieszczane na ścianie drzwiczkowej par. serii Ty51. Pierwotne tabliczki HCP były z aluminium, ale już tabliczki zastępcze, tego samego wzoru co oryginalne, były odlewane przez ZNTK Oleśnica z mosiądzu.

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
419 4 0
Pewnych wakacji w Holandii wybraliśmy się z moim staruszkiem do muzeum kolejnictwa w Staadkanaal. Oprócz tego że mieli tam sprawny parowóz niemieckiej serii 52 i parę innych ciekawych eksponatów, posiadali stacjonarne muzeum. Na jednej ze ścian wisiały ogromne tabliczki parowozowe i wagonowe z holenderskich kolei.
DSC01134.JPG

Pomyślałem sobie, że i nasze parowozy też takie posiadały. I zacząłem takich poszukiwać. Aż w końcu udało sie takie znaleźć. Pierwsza to tabliczka z wrocławskiej wytwórni parowozów wąskotorowych Smohewer. A druga z belgijskiej wytwórni La Meuse. Bardziej obeznani od razu skojarzą, że i w Polsce był taki jeden parowozik z tej wytwórni . Nawet do dziś jest zachowany w warszawskim muzeum.
!cid_F777E375-7238-49AE-B4F2-9B9A266B10A5.jpg
!cid_EEFA4C12-FF8F-455F-838D-1CDB75E2815C.jpg

Ta La Meuse ma 335 mm średnicy !!!

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Trochę nie na temat - Co się dzieje, że wstawiane zdjęcia na Forum są przekręcane? Zauważyłem to jakiś czas temu i aby zdjęcie wyglądało prawidłowo przed wstawieniem muszę je ... obrócić. Myślałem, że to tylko u mnie się tak dzieje, ale teraz widzę poprzekręcane zdjęcia tabliczek wstawione przez. Kol. Maslo.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
To, że na komputerze jest poprawnie akurat wiem, ale widzę, że po wstawieniu jest niepoprawnie. I trzeba wstawić niepoprawnie aby zobaczyć ...poprawnie. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich wstawianych zdjęć.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.471 552 30
Takie problemy mam ze zdjęciami z I-phone'a i to nie tylko przy wstawianiu na forum. Tam jest jakiś system rozpoznawania pozycji telefonu przy fotografowaniu, który czasami, moim zdaniem, głupieje, a informacja o tym jest jakoś zapisywana w danych pliku. A efekt jest taki, że różne programy do przeglądania czy obrabiania grafiki w różny sposób tę informację odczytują. Może inne telefony też tak mają, bo ze zdjęciami ze zwykłego aparatu takich problemów nie ma.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.063 25 2
Pierwsza to tabliczka z wrocławskiej wytwórni parowozów wąskotorowych Smohewer
Z tabliczki można odczytać nieco inną nazwę ...

Pytanie: czy ta tabliczka też jest w tym holenderskim muzeum ?

Wygląda, że odlana w mosiądzu, ale to jest tylko kopia ...
Oryginał był w żeliwie.
Nawet widać wżery po korozji ...

A parowóz był w Cukrowni "Wróblin", w Lewinie Brzeskim (miedzy Brzegiem a Opolem).

Ostatnio edytowane:

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
419 4 0
Z tabliczki można odczytać nieco inną nazwę ...

Pytanie: czy ta tabliczka też jest w tym holenderskim muzeum ?

Wygląda, że odlana w mosiądzu, ale to jest tylko kopia ...
Oryginał był w żeliwie.
Nawet widać wżery po korozji ...

A parowóz był w Cukrowni "Wróblin", w Lewinie Brzeskim (miedzy Brzegiem a Opolem).
Tak zgadza się, te okrągłe tabliczki są kopiami. A zakupiona w Niemczech na Ebay. Natomiast sama tabliczka w tym muzeum holenderskim się nie znajduje.