• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szynobus BR 810 054-7, SKPL "Tomek" (Roco 70384)

Reakcje
136 0 0
Czyli zostaje opcja kupić całą płytkę ewentualnie sprzedać analoga i kupić cyfrę. Jednak jest jedna kwestia. Poczytałem dokładniej na stronie roco.cc i w opisie jest dekoder MS450P22. W środku modelu jest miejsce na dekoder tylko co z głośnikiem oraz dźwiękami? Czy można kupić surowy dekoder i dać komuś do wgrania dźwięki ? Zaznaczam że są to moje początki dcc gdyż po x latach wracam do hobby

kiko_s

Użytkownik
Reakcje
78 1 0
Mam pytanie do kolegów posiadających tego motoraka. Kupiłem kilka dni temu nowego, zgodnie z instrukcją pojeździł po 30 minut w celu dotarcia, ale napęd cały czas terkocze, czy w Waszych modelach również napęd tak pracuje ?

sarycz

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
Mam pytanie do kolegów posiadających tego motoraka. Kupiłem kilka dni temu nowego, zgodnie z instrukcją pojeździł po 30 minut w celu dotarcia, ale napęd cały czas terkocze, czy w Waszych modelach również napęd tak pracuje ?
U mnie tak samo. Natomiast magicznie po dłuższym czasie eksploatacji przestał mieć problemy z zabrudzonymi torami i teraz jeździ "po wszystkim" bez zatrzymań. Wcześniej nawet na idealnie czystych, co kilkanaście sekund się zatrzymywał.

Grzesiek

Użytkownik
Reakcje
136 0 0
Ja mam 2 motoraki. Jeden kupowałem w analogu drugiego kupiłem w cyfrze kilka miesięcy później jak zacząłem wchodzić w dcc. Analog dawałem na gwarancję właśnie przez te dźwięki. Serwisant niby rozłożył nic nie znalazł podobno częsty przypadek. Wszystko było nasmarowane itp. chwilę pojeździł zaczął znów trzeszczeć. Siedzę sobie i myślę, kij z tą gwarancją sam sobie ogarnę. Rozłożyłem popatrzyłem i ku mojemu zdziwieniu silnik władał w taki rezonans. Okazało się że w lożu silnika jest luz. Podkleilem kawałeczek taśmy i problem ustal. W motoraku dcc też będę robić ten manewr.

Tutaj masz mój wątek, na górze masz fotki rozłożonego motoraka jak to wygląda.
https://forum.modelarstwo.info/threads/mój-mały-zntk-z-gdyni.63481/#post-1189388

kiko_s

Użytkownik
Reakcje
78 1 0
Ja mam 2 motoraki. Jeden kupowałem w analogu drugiego kupiłem w cyfrze kilka miesięcy później jak zacząłem wchodzić w dcc. Analog dawałem na gwarancję właśnie przez te dźwięki. Serwisant niby rozłożył nic nie znalazł podobno częsty przypadek. Wszystko było nasmarowane itp. chwilę pojeździł zaczął znów trzeszczeć. Siedzę sobie i myślę, kij z tą gwarancją sam sobie ogarnę. Rozłożyłem popatrzyłem i ku mojemu zdziwieniu silnik władał w taki rezonans. Okazało się że w lożu silnika jest luz. Podkleilem kawałeczek taśmy i problem ustal. W motoraku dcc też będę robić ten manewr.

Tutaj masz mój wątek, na górze masz fotki rozłożonego motoraka jak to wygląda.
https://forum.modelarstwo.info/threads/mój-mały-zntk-z-gdyni.63481/#post-1189388
Dziękuję za twoją informację i tak miałem go rozbierać bo nie daje mi to spokoju. W tej sprawie pisałem do sklepu i twierdzili, że ten model tak ma. Model bardzo mi się podoba, dobrze jeździ, nie ma problemu z zasilaniem tylko ten terkot jest denerwujący.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.053 32 2
Jeśli silnik jest słabej jakości, co jest już w zasadzie normą w wielu modelach wielkoseryjnych, to może być głośny. Właśnie luzy na wałku silnika są typowe w tych motorach i są powodem trzeszczenia i czasem jest cichszy a czase głośniejszy. Wymiana motorka na dostępne obecnie tzw ''Glockenankermotoren'' bezgłośne praktycznie nie jest trudna gdyż są dostępne w wielu rozmiarach.

Grzesiek

Użytkownik
Reakcje
136 0 0
Jeśli silnik jest słabej jakości, co jest już w zasadzie normą w wielu modelach wielkoseryjnych, to może być głośny. Właśnie luzy na wałku silnika są typowe w tych motorach i są powodem trzeszczenia i czasem jest cichszy a czase głośniejszy. Wymiana motorka na dostępne obecnie tzw ''Glockenankermotoren'' bezgłośne praktycznie nie jest trudna gdyż są dostępne w wielu rozmiarach.
W moim przypadku cały silnik delikatnie latał. Po przyklejeniu kawałka taśmy problem ustal.

Grzesiek

Użytkownik
Reakcje
136 0 0
Zrobiłem jak pisałeś, jest trochę lepiej. To chyba też zębatki tak pracują, no cóż z włączonym dźwiękiem tego nie słychać. :)
Pokombinuj z różnymi grubościami taśmy. Ja na sucho silnik testowałem bez zębatek potem z zębatkami, najpierw , jedną stroną, potem z drugą stroną. Rozbierałem ten model na części pierwsze. Jest mega fajny, jednakże wymaga jakiegoś tam usprawnienia. Fakt że dźwięk trzeszczenia był irytujący.

kiko_s

Użytkownik
Reakcje
78 1 0
Jeszcze raz sprawdzałem, wydaje mi się że to jednak te zębatki tak hałasują, model z wyciągniętymi zestawami kołowymi pracuje dość cicho, bez terkotania.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 5
Tabor 0
Tabor 30
Tabor 3