• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Szutrowanie, malowanie szyn, patynowanie

RobsonH0

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Tak przeglądam sobie rano do kawki waszą ożywioną dyskusję i zastanawiam się, czy mogę zadać pytanie jako człowiek powracający do hobby po 40. latach przerwy?
A mianowicie, nie mogę znaleźć konkretnej informacji, a po to wszedłem w ten wątek. Jakim kolorem farby pomalować tory? Chodzi mi konkretnie o odcień tej rdzawej barwy jaka się spotykało dawniej na torach. Producent i nr. koloru? A co to tłucznia to też zabiliście mi gwoździa.

OP
OP
W
Reakcje
12 0 0
Witam. Tak przeglądam sobie rano do kawki waszą ożywioną dyskusję i zastanawiam się, czy mogę zadać pytanie jako człowiek powracający do hobby po 40. latach przerwy?
A mianowicie, nie mogę znaleźć konkretnej informacji, a po to wszedłem w ten wątek. Jakim kolorem farby pomalować tory? Chodzi mi konkretnie o odcień tej rdzawej barwy jaka się spotykało dawniej na torach. Producent i nr. koloru? A co to tłucznia to też zabiliście mi gwoździa.
Cześć, ja malowałem Revel numer 84 Leather Brown mat. Mi się efekt po tej farbie podoba, po wyschnięciu daje rdzawy kolor.

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
514 2 0
Ja natomiast odradzam szuter Woodlanda, ma dosyć jednorodny kolor i wygląda jak zmielony korek. Nawet patynowanie nie sprawi, że będzie miał lepszą teksturę - kolor nadal będzie jednolity.

Przerabiałem ten temat na swoim module, szuter Woodlanda wyglądał na tyle brzydko, że go spryskałem wodą, zdemontowałem i zaszutrowałem na nowo starym szutrem Polaka z dawnej produkcji. Zdjęcia dla porównania :)

IMG_3754 (1) Large.jpeg

IMG_8938 (1) Large.jpeg

IMG_8937 (1) Large.jpeg

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
453 1 0
No właśnie, czy można jeszcze kupić szuter podobny do Polaka z dawnej produkcji? Lub samemu wytworzyć? Np. dodać do części odcień/odcienie i zmieszać? Pewnie nic nowego nie odkrywam i proszę szanownych kolegów o podzielenie się doświadczeniem w tym zakresie. A może kolega @Mateusz B znalazł jakiś dobry patent? Czeka mnie szutrowanie i wolałbym zminimalizować eksperymentowanie.

Darth Maul

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
501 1 0
Panowie podziele się moim doświadczeniem. Prawdziwy tłuczeń kolejowy w wiekszości produkuje Kamieniołom Zalas i trafia on na tory Małopolski, Śląska i gdzieś jeszcze. Dlatego ja wykorzystsłem kamień od nich. Pod kostke brukową sypie się tkzw. kliniec. Odpowiednie sitka i poźniejsze płukanie i mam prawdziwi tłuczeń kolejowy w skali H0;).
20250706_094126.jpg

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.905 27 9
Ja tylko przypomnę, że kolor szutru (tłucznia) to rzecz nabyta...
Wystarczy kupić dowolny jasny tłuczeń, byle o odpowiedniej gradacji i kształcie ziaren, a następnie podbarwić go na dowolne kolory metodą "słoiczkową" (słoiczek + tłuczeń + odrobina farby + 20 min. potrząsania).

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
1.193 51 0
A co z 'nowym' Polakiem jest nie tak?
No, nie wiem. Ale domyślam się, że trzeba zapytać dlaczego przed-przedmówca korzystał ze starego a nie z nowego. Poza tym, jak z kolei napisał przedmówca, kruszywo i tak z reguły poddaje się malowaniu/pigmentowaniu, więc najistotniejsza wydaje mi się jego forma fizyczna, granulacja, ogólnie morfologia, a kolor jest rzeczą raczej nabytą.

Pozdrawiam,

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 3