• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szutrowanie SZUTER ?

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
"Obsypałem" to właściwe określenie :)
Może i tak to wygląda, ale jestem przekonany, że nie raz widziałeś bardziej obsypany w 1:1 :)

201402271932.jpg

201402271935.jpg

Na kolei nie wszystko jest idealne jak by się mogło wydawać. Podobnie obsypany szuter mam na zdjęciach na torach głównych zasadniczych w stacji (linia 7), choć zgadzam się z tym, że takie obsypanie występuje tylko miejscowo. W większości podkłady są "czyste".

Zdjęcia mojego autorstwa (niestety z kiepskiej komórki). Jest to stacja PUŁAWY i semafory wyjazdowe w stronę Lublina.

PS. (Przy okazji): Na zdjęciach widać też fundament po zlikwidowanym kranie do nawadniania kopciuchów, a w tle WW, którą niedawno spalili miłośnicy ognia (na górze ostał się jeno metalowy baniak).

Ostatnio edytowane:

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
Na kolei nie wszystko jest idealne
Ale nie używa się tłucznia z kilkunastocentymetrowymi ziarnami, a takich użyłeś. Nie mam z tym problemu, do tej pory sypałem Woodlandem prosto z torebki i jeśli ułoży się go dobrze to daje radę nawet z naddatkiem. Tu oczywiście należy ustalić wartość graniczną dla "dobrze", ale po mojemu nie udało Ci się za bardzo pokazać nieidealnego świata kolei. Dorabianie ideologii do niestarannej roboty jakoś mnie nigdy nie przekonuje.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Ale nie używa się tłucznia z kilkunastocentymetrowymi ziarnami, a takich użyłeś. Nie mam z tym problemu, do tej pory sypałem Woodlandem prosto z torebki i jeśli ułoży się go dobrze to daje radę nawet z naddatkiem. Tu oczywiście należy ustalić wartość graniczną dla "dobrze", ale po mojemu nie udało Ci się za bardzo pokazać nieidealnego świata kolei. Dorabianie ideologii do niestarannej roboty jakoś mnie nigdy nie przekonuje.
Niech ci będzie. Mowa była o obsypaniu, a nie o grubości ziarna. Ale może ja źle to zrozumiałem.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
Trafiłem dziś w sklepie budowlanym takie cudo:

szuter 1.jpg szuter.jpg

To marmurowy składnik tynków strukturalnych. "Jedynka" ma ziarna według zapewnień max 1mm ale po przesianiu można uzyskać i mniejsze. Zapewnienia się nie sprawdziły bo sa i większe niż 1mm ale jest nad czym popracować. Kolorów też jest od cholery ale wziąłem na próbę biały by sprawdzić jego zachowanie z wikolem i pigmentami. Ledwo 12 złociszy za 1,5 kg... niepokoi mnie tylko delikatny zapach jakby benzynki przy głębszym wdechu otwartej paczki :obcy:

BTW czasami człowiek pod nosem ma to czego szuka w sieci i przepłaca za przesyłkę. Nawet diodki SMD na listwie samoprzylepnej po złotówce za 5 cm znalazłam... biorę się za oświetlanie wagonów ;)