• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Strychowo :)

OP
OP
Marcin Pakuła

Marcin Pakuła

Aktywny użytkownik
Reakcje
48 2 0

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.146 8 0
czyli wszystkie wycięte elementy spryskać lakierem w sprayu przed malowaniem, by nabrały sztywności i nie chłonęły wody? Ma to sens.

Ale na tym filmie jednostki nie jadą w jeździe ukrotnionej.
To źle odczytałem sens filmu, myślałem że pokazujesz je w niby jeździe wielokrotnej ale żeby było bezpiecznie to na osobnych torach.
A karton zabezpieczasz przed wycięciem z formatek.

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.467 68 5
Magic też chwyci pomalowane.
Krawędzie pomazaj szpachlą i przeszlifuj.
Temat szpachli przewijał się na forum, poszukaj.
Jak siądę do kompa, to wrzucę fotkę, której ja używam.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.146 8 0
A po lakierowaniu jakiego kleju używać?
Magic sprawdził mi się doskonale, a złapie też polakierowany karton?

Edit: I jeszcze jedno pytanie, jak posklejam model, to czym wykończyć ładnie sklejone krawędzie? jakaś taśma papierowa?
Tak jak napisał kolega @Kris do wykończeń ścian przed malowaniem szpachla akrylowa, do klejenia spokojnie możesz używać wikolu. Ściany przed łączeniem możesz też fazować. Proponuję zapoznać się z tematem kolegi @Hajek, to mistrz w robieniu budynków i nie tylko z kartonu.

OP
OP
Marcin Pakuła

Marcin Pakuła

Aktywny użytkownik
Reakcje
48 2 0

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
152 8 0
To jest informacja bardzo przydatna, czyli te od Pana Bogusława będą dobre bo maja 8 mm.

Całkowicie luźno :) Skompletowałem wymaganą ilość jakie mam w projekcie AnyRail, zamysł mam taki jak będę miał dużo elementów to wtedy na gotowo będę robił, a te dwie pętle to dopiero połowa torów jakie mam w projekcie.

Taki sobie wymarzyłem, i taki postaram się zbudować :)
Zamiast lokomotywowni, będzie obrotnica, ale to będzie za "x" lat :)
Ta część lokomotywowni, zostanie przebudowana bo nie podobają mi się te dziwaczne rozjazdy.
Ale te podjazdy z poziomu 0 na 1 to są ostre. Przy dłuższych składach osobowych z oświetleniem to ciężko będzie.
Ten przy kominie to jeszcze można wypłaszczyć, ale ten przy włazie to już nie ma za bardzo pola manewru bo tam most nie daleko od stacji. Sugerowałbym tu coś przerobić żeby ten podjazd był łagodniejszy. Ile % masz na tych podjazdach? Sugerowałbym 2,5% nie przekraczać.

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
152 8 0
Może coś takiego.
Zamiana torowiska niebieski z czerwonym. Na niebieskim prowadzącym ze stacji da ci dłuższy podjazd.
Czerwony na tył (może być do tunelu), niestety kosztem bocznicy.
Zielony dojazd do bocznicy tylko z jednej strony
Dworzec wyrzucony do środka, masz tam dużo miejsca o ile ci nie przeszkadza że będzie zasłaniał.

1752946703344.png

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin Pakuła

Marcin Pakuła

Aktywny użytkownik
Reakcje
48 2 0
Nad takim rozwiązaniem myślałem bo tam na podjazd przy kominie mam tylko 1,5 metra, czyli od rozjazdów BWL do tunelu przy włazie, obecnie pętla jest zrobiona z R3 i R4, mógłbym ją zacieśnić z R2 i R1, ale gdzieś tu na forum czytałem, że takie ostre zakręty brzydko wyglądają i większe lokomotywy, tzn. wieloosiowe mają problem na tych łukach.

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
152 8 0
Nad takim rozwiązaniem myślałem bo tam na podjazd przy kominie mam tylko 1,5 metra, czyli od rozjazdów BWL do tunelu przy włazie, obecnie pętla jest zrobiona z R3 i R4, mógłbym ją zacieśnić z R2 i R1, ale gdzieś tu na forum czytałem, że takie ostre zakręty brzydko wyglądają i większe lokomotywy, tzn. wieloosiowe mają problem na tych łukach.
R1 Piko zakładam. Wszystkie R1 wyeliminuj. Są modele które tego łuku nie tolerują. Kupisz taki model i R1 zniszczy ci całą zabawę.
Podjazd przy kominie możesz swobodnie wydłużyć nawet dwukrotnie i trzykrotnie, jest miejsce. Tylko jest ciasno więc mur oporowy raczej niż skarpa, ale to nie od środka więc nie będziesz tego widział. Taki kompromis.

Ostatnio edytowane:

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
152 8 0
Myślę że dziwnie to będzie wyglądać. To już na logikę samo R2 zamiast takiej kombinacji. A najlepiej jak nie możesz spasować to daj flex, tylko nie schodź poniżej r=422mm

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.146 8 0
Super dziękuję, to pomocne informacje dla laika, mini szlifierkę mam, czyli kupić spray lakier akrylowy i szpachle akrylową, czy stopień schnięcia szpachli ma znaczenie? Szybko, wolno schnąca?
ja szpachlę kupowałem we wiadereczku w Brico i był jeden rodzaj, lakier akrylowy normalny w puszce do malowania pędzlem , krawędzie szlifujesz ręcznie na płaskim papierze ściernym cała długością, w innym przypadku wyjdą nie równe powierzchnie

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.259 48 1
Czy po prostu R1 odrzucamy całkowicie?
TTTTTTTAAAAAAAAAKKKKKKKKK !!!
Jak wjedzie na R1 obojętnie gdzie on będzie, to stanie i/albo się wykolei.
R1 Piko :devil: nie istnieje...:)
R2 Piko (R=422) to absolutne minimum, choć na nich też jakiś duży parowóz może czasem nie przejechać.
Diesle i elektryki przejadą wszystkie.
Kładąc flexy też trzeba ten minimalny promień R=422 zachować.
Ten plan, to szczerze nie chce mi się go po trochu korygować.
Może przewietrzysz go przestrzenią i na nowo coś wyrysujesz?

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.146 8 0
TTTTTTTAAAAAAAAAKKKKKKKKK !!!
Jak wjedzie na R1 obojętnie gdzie on będzie, to stanie i/albo się wykolei.
R1 Piko :devil: nie istnieje...:)
R2 Piko (R=422) to absolutne minimum, choć na nich też jakiś duży parowóz może czasem nie przejechać.
Diesle i elektryki przejadą wszystkie.
Kładąc flexy też trzeba ten minimalny promień R=422 zachować.
Ten plan, to szczerze nie chce mi się go po trochu korygować.
Może przewietrzysz go przestrzenią i na nowo coś wyrysujesz?
Ja u siebie mam R2 i jak do tej pory żaden parowóz nie marudził na ciasne łuki. Zresztą sami producenci piszą, że R=422 to minimum. Kolega uparł się, żeby na siłę mieć jak najwięcej torów.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.259 48 1
Zresztą sami producenci piszą, że R=422 to minimum. Kolega uparł się, żeby na siłę mieć jak najwięcej torów.
Tak jest. Przy każdym modelu jest podany minimalny promień przejezdności.
Tory, tory, setki torów... Przewietrz ten plan.
Jeden z naszych kolegów od lat jak mantrę powtarza: "mniej, znaczy więcej" i "lepiej 2 lata planować, niż w 2 dni spier...ić". :p
Prawda @Kris ?