• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Strumień/Padowo - zwał jak zwał, grunt że sie cos ruszyło

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
My stosujemy 5 cm, ze względów które kiedyś opisywałem w dyskusji nad normą - że nie trzeba wtedy robić poszerzeń na łukach. Zdaje się że Medyk też takie profile stosował, czy mi się wydaje?
W każdym razie moduł przejściowy będzie konieczny.

A

Anonymous

Gość
Wydaje Ci się. Medyk i ja stosujemy 46 mm. Na końcach profile 2M wzorowane na Fremo 2E96

Przy łukach R2000 nie trzeba robić poszerzeń. A gdy występuje taka potrzeba to poszerza się tylko na łuku a nie na torze prostym.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Wracając do tematu - Szymon, co do tej drugiej głowicy o której wspominałeś że będziesz budował alternatywnie na łuku, to proponuję zrobić taki myk jak u mnie - jeden moduł z półtrapezem, drugi z żeberkiem na jednym z torów:
z____ _____
_____ _/___
sem

oczywiście wpisane to w łuk, ale żeby kąt skrętu był jakiś okrągły.

Chodzi o to, żeby była możliwość w przyszłości podmiany modułu z żeberkiem na moduł 2-torowy.
Z tego co obserwuję, wszyscy robiący moduły 2-torowe robią przejścia na jeden tor
(Ty, Martel, MarcinL, chyba Medyk), efekt będzie taki że jak się to wszystko połączy to się zrobi sieczka jak na linii Kłodzko-Wałbrzych - raz jeden tor, raz dwa.

Pozdr,
Mc

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.007 33 0
Hmm w sumie racja ;) Coś w tym jest jednakże spokojny mozesz być zanim sie wezmę za robienie tamtej głowicy to jeszcze wiele wody upłynie ;) Narazie przedemną stoi ta właściwa wschodnia ;) Pierwszy rozjazdy już leży wklejony. Dziś jutro przybędzie moze drugi i kawałek toru ;)

A

Anonymous

Gość
Moje zakończenie dwutorowego szlaku to koziołek oporowy na oddzielnej skrzynce. Wcześnie mogę wstawić kolejną skrzynkę np z połówką trapezu. Wyłączając ostatnią skrzynkę mam nadal dwutorowy szlak i tak to było połączone między mną a Medykiem w Bytomiu.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.007 33 0
No dobry pomysł jak widać trzebabędzie i tak strobić jak mówicie ;) Myślę żę niebędzie problemu. Ale jak móie to z czasem ;) Najpierw kierunek WSCHÓD, tam musi być jakaś cywiliacja :)

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Martel napisał(a):
Moje zakończenie dwutorowego szlaku to koziołek oporowy na oddzielnej skrzynce
A, jak tak to OK, na zdjęciach widziałem że na jednym module jest przejście: 2 rozjazdy i koziołek, zakończone LL, zmieniłes koncepcję?

A

Anonymous

Gość
Tamten moduł istniał zaledwie kilka tygodni. Nie podobał mi się trapez bez wstawki prostej między rozjazdami. Obecnie połówka trapezu zrealizowana jest na lewych rozjazdach Roco Line na osobnej skrzynce. Tamtą wykorzystałem jedynie do koziołka. Z jednej strony jest 2M a z drugiej LL500. Pomiędzy rozjazdami jest wstawka prosta 5 cm i przejazd taboru z jednego toru na drugi może się odbywać z większa prędkością, ponieważ z 10 stopni na torze zwrotnym zrobiło się niecałe 8 st.

Reakcje
0 0 0
Jeżeli chodzi o mój segement to stanowi on całość z posteunkiem odgałęźnym i z powodu mojego wymyslonego profilu może być problem żeby połączyć to z czymś innym. Zresztą biore podg. do bielska więc będzie widać co i jak, jak wórce to wkleje fotki bo prawie wszystkie skrzynki są już gotowe.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.007 33 0
MarcinL napisał(a):
Na dwóch końcach jest LL500 a na trzecim jest LL250
No to widzisz co sie stresujesz :) My nic niemamy ale to myślę że małe PIWKO jest :) Tymczasem wy jedni gadają drudzy się obijaja a ja tutaj wygospodarowałem bodaj 4 godzinki więc i pocisnąłem troszkę z robotą ;) Udało mi sie dokońca połozyć torowisko na jednej połowie trapezu i już zabrałem sie za drugą. ROzjad jeden jak widac już jest wmontowany drugi już w zasadzie przygotowany do montażu. Myślę że jutro popołudniu się uda to zrobić i pociągnąć tory do krawędzi i przejsć na segment wjazdowy na stację. Oto kilka fotek z prac dzisiejszych...

Załączniki

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.007 33 0
Dominik napisał(a):
Pado jak chcesz zamaskować ten laminat na łączeniu modułów :?:
Będe frezował lekkie wgłębienia na ok 1 mm i w nie zapuszczę szuterek co mam nadzieje sprawi że będzie to wyglądało jak podkłady zaszutrowane.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Trza było wyfrezować przed lutowaniem :)
Ja w ogóle nie frezuję tylko tnę piłką na paski wielkości podkładów i przyklejam.
Acha, uwaga, podobno pył z epoksydu jest szkodliwy dla zdrowia.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 785