• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Strumień/Padowo - zwał jak zwał, grunt że sie cos ruszyło

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.008 33 0
ciekma napisał(a):
Fajnie że się za tę głowicę wziąłeś. Tam będzie rozjazd czy tylko łuk?
Może dać rozjazd, na bok do skupu złomu itp, a na wprost bocznica z placem ładunkowym (węgiel itp)?Mc
Nie Maćku zwrotnicy niebędzie, przewiduje tylko łuk o promieniu ok 125 cm. Już nie będę mnożył tych bocznic itp ;) (Brak przygotowanej elektryki w pulpicie :) Na sąsiednich modułach zrobię skup złomu i ewentualnie jakąś małą stację kontenerową. Doceleowo maja być 2 tory i jakaś rampa ładynkowa.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.008 33 0
Po małych konsultacjach z kolegą Piotrkiem stweirdziłem że ma on rację. Niebęde sie pchał w krótkie zwrotnice tymbardziej że wszędzie mam długie :) Postanowiłem zabrac się za wymianę wschodniej głwoicy która musi być przejezdna i powiedzmy że wykończona na wrzesień kiedy to planowane jest spotkanko w muzeum lotnictwa. Naszczeście udało się szybko nabyć potrzebne materiały więc i robota szybko ruszyła. Dodatkowo wykozystałem chwilkę wolnego czasu jaki mam z racji urlopu to też szaleję ;) Efekty poniżej na zdjęciach.

Załączniki

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.008 33 0
ciekma napisał(a):
Aż się prosi zrobić przedłużenie bocznicy na ostatnim module ;)
Może przeładownia drewna z leśnej wąskotorówki?
Znaczy sie o takim czymś mówisz :?: bo tak interpretuje twoje słowa :D W sumie myślałem o tym już. Więcej pociągów będzie się dało zostawić na stacyjce ;)

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Tak, właśnie o tym myślałem, po co inaczej miałby być ten trzeci moduł?
Ale żeby uzasadnić znaczną odległość placu ładunkowego od stacji, ja bym tam proponował
tor wąski równolegle do placu, tor może łukiem znikać za krawędzią modułu.
Można przeładowywać drewno albo buraki cukrowe, o to drugie to dobry pomysł, może kiedyś będzie okazja żeby do Leśmierza towary wozić...

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Noooo super!!! Też Ci mówiłem że coś tramwajowe te rozjazdy.Zrób jeszcze takie malutkie przejściowe segmenty.Będziemy jeździć razem na imprezki w polske :D Naprawde warto.A i nogi wyższe.Pozdrawiam.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.008 33 0
tomek 05 napisał(a):
Noooo super!!! Też Ci mówiłem że coś tramwajowe te rozjazdy.Zrób jeszcze takie malutkie przejściowe segmenty.Będziemy jeździć razem na imprezki w polske :D Naprawde warto.A i nogi wyższe.Pozdrawiam.

Hmmm wiem wiem Tomku racja mówiłeś że te rozjazdy takie troszkę tramwajowe. Ja się posłuchałem kilku rad i stwierdziełm że zrobimy sobie inne. Co do nóg i przejściówek to będzie musiało to sobie jeszcze jakiś czas poczekać. Teraz to muszę inne rzeczy wykończyć :)

Ciekma - Nurtuje mnie jednak sprawa z tym niebieskim torem co jest na rysunku powyżej. Mianowicie myślałem nad tym teraz troszkę i obawiam się że takie coś moze sie nieudać a to tylko i wyłącznie z tego względu że na pulpicie nie zabardzo mam miejsce aby ładnie i czytelnie wrycować dodatkowy tor i zamontowac kolejne diody i przełączniki. Troszkę mi szkoda już psuć moją pracę bo teraz wygląda wg mnie imponująco a jak zrobię dobre dwa tory na bocznicy to to będzie wystarczająco ładnie wyglądało że już o funkcjonalności niewspomnę ;)

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
A po co diody i przełączniki - izolacje na czyms takim można sobie darowac, tam maja byc wagony odstawiane, wajcha moze być ręczna - tak byłoby realistyczniej, zreszta i tak ktoś musi sie pofatygowac skład odczepić.

Ps. co do profili - sklejka do cięcia laserem najbliżej Krakowa jest w Kalwarii Zebrzydowskiej, ale nie udalo mi sie tam dodzwonić, nie wybiera sie ktoś tam w te okolice albo przejazdem?

Paweł

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
21 0 0
ciekma napisał(a):
Ps. co do profili - sklejka do cięcia laserem najbliżej Krakowa jest w Kalwarii Zebrzydowskiej, ale nie udalo mi sie tam dodzwonić, nie wybiera sie ktoś tam w te okolice albo przejazdem?
ja wybieram się po 20 do Wadowic więc mógłbym podskoczyć, sam kupię z 20 profili dwutorowych jeśli cena będzie przystępna. Możesz Maćku podesłać inf. na priv z danymi firmy. Może ktoś chciałby jeszcze parę profili :?: ---> zbiorowe zamówienie :?: ;)

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Niestety Kalwaria nieaktualna, akurat tej sklejki nie mają, ale mają ją w Kielcach:

Sklejka do cięcia laserem o wymiarze 1250x2500 gr. 10 kosztuje 160zł arkusz brutto.
Jeśli jest Pan zainteresowany zakupem większej ilości cena podlega negocjacji.

Skład Materiałów Drzewnych
ul. Długa 33

jak widać cena za m2 taka jak za zwykła sklejkę.

Jest ktoś z tych okolic?

Pozdr,
Mc

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.008 33 0

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Cena profili widzę bardzo konkurencyjna (i po co było niszczyć konkurencję administracyjnie? wystarczyłby sam dumping),
inne profile tez robisz? Bo my mamy inne :->

Przy okazji - ile kosztuje frezowanie podtorza z drewna (o ile jest to robione komercyjnie a nie po znajomości).
Ostatnio robiłem profile na frezarce CNC, wyszlo strasznie drogo, jestem ciekaw czy zostałem ta frezarką "orżnięty".

A

Anonymous

Gość
Oferowany profil 2M jest zgodny z fremo "od góry". Dokładnie jest on jedynie pozbawiony rowów i jego wysokość jest zmniejszona do 10 cm.

@Pado ja mam (i nie tylko) uniwersalne nogi do swoich skrzynek. 110 cm i 130 cm do główki szyny.

@Ciekma - frezowanie robię sobie sam ręczną frezarką made in taiwan z odpowiednim nożem. Jedyne profile jakie mam zamiar oferować to tylko FREMO.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.008 33 0
Martel napisał(a):
@Pado ja mam (i nie tylko) uniwersalne nogi do swoich skrzynek. 110 cm i 130 cm do główki szyny.
Hmmm no to miło słyszeć aż jak miło ;) to widze światełko w tunelu :) Musi jeszcze jednak minąć troszkę czasu zanim się spotkamy razem :D Pomimo tego powoli brnę do prozdu z robotą. Zwłaszcza jak zobaczyłem dzisiejszą Halę na nasze spotkanko i jak usłyszałem entuzjazm organizatorów. Powoli zaczyna się przymiarka torowiska do już istniejącego. Okablowanie tj. biegny zostały juz naszczęście opanowane co tez mnie bardzo cieszy ;)

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 785