Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
No nie do końca. Tak jak widać na zdjęciu zeby zmienić z pozycji w prawo w pozycję w lewo i odwrotnie trzeba przestawić obie iglice. Przy dwóch oddzielnych napędach też to nie zadziała bo ruszy się tylko jedna i na siłe będzie pchała drugą co w efekcie może uszkodzić rozjazd :neutral:
No tak, ale o to zadbasz ty... Po prostu po przejeździe ustaw rozjazdy 'na wprost'.
Pytanie kontrolne: Jeżeli oba rozjazdy są ustawione 'na wprost', to aby jechać w lewo lub w prawo, to trzeba uruchomić tylko jeden napęd (a nie dwa)? Dobrze to zrozumiałem?
No tak, ale o to zadbasz ty... Po prostu po przejeździe ustaw rozjazdy 'na wprost'.
Pytanie kontrolne: Jeżeli oba rozjazdy są ustawione 'na wprost', to aby jechać w lewo lub w prawo, to trzeba uruchomić tylko jeden napęd (a nie dwa)? Dobrze to zrozumiałem?
No sam to moge pilnowac zgadza sie, zreszta tu chodzi o przyszle pelne sterowanie bo i tak w tej chwili makieta jest w budowie wiec nic po niej nie jezdzi.
Co do drugiej kwestii jest dokładnie tak jak napisałeś. Z jazdy na wprost wystarczy jeden napęd przełączyć.
Jest kepiej i da się bezpośrednio zmienić z jazdy w prawo na lewo i odwrotnie.
Ale
Nie wiem jak to opisać konkretnie lecz chodzi o to aby zmiana odbywala sie poprzez przejscie porzez kierunek na wprost. I jedna zmiana tak sie odbywa a druga nie i nastepuje przez chwile naprezenie iglic. Chodzi o zmiane kolejnosci przelaczania iglic. Jakby co postaram sie to dokladniej wytlumaczyc.
I kolejne pytanie Z tego co rozumiem podczas profilowania lokomotywy ustawienie CV3 i CV4 nie ma znaczenia bo obliczany jest czas przejazdu przez odcinek o profilowania o zadanej długości. W czasie normalnej eksploatacji przyspieszanie i zwalnianie zależę od ustawień powyższych CV. W takim razie czy zmiana CV nie wpływa na odległość zatrzymania się w bloku?? Pytam dlatego, że piewrsze próby zakończyły się niepowodzeniem. Profilowanie przeszło bez problemów jednak zatrzymanie nie następuje w bloku tylko ok 10 cz dalej niż zadana odległość. Zmieniłem CV4 na 0 to wtedy lok zatrzymał się w połowie bloku. Jak to dobrać żeby zatrzymanie odbywało się dokładnie tam gdzie chcę? Nie wiem jeszcze jak będzie z innymi lokami bo niestety każda mi innej firmy dekoder
I jeszcze jedno. Czemu przy przejeżdzie z jednego bloku do drugiego zmienia mi krok prędkości na 14 mimo, że wszystko wczesniej było ustawione i programowane na 28??
Trudno powiedzieć czy poprawnie
Co do bloku to wpisałem odległości zmierzone. Czy odległość do miejsca zatrzymania dotyczy czoła lokomotywy??
Odnośnie lokomotywy to na które parametry zwrócić w tym przypadku szczególną uwagę??
Kroki już są ok bo to właśnie było źle ustawione.
Ogólnie zrobię jeszcze raz profilowanie bo i tory nie były zbyt czyste po pracach przy makiecie no i lokomotywka dawno nie jeżdzona. Wiec zrobie wszystko na nowo i czysto i zobacze co wtedy
dla jazdy do przodu: "odległość wykrywania pierwszego punktu pociągu od początku pociągu" - to jest np: odległość czoła lokomotywy do pierwszych kół, które powodują informację zwrotną.
W lokomotywie powinna być ustawiona "kompensacja obciążenia". CV3 i 4 musi się w programie zgadzać z ustawieniami w dekoderze.
dla jazdy do przodu: "odległość wykrywania pierwszego punktu pociągu od początku pociągu" - to jest np: odległość czoła lokomotywy do pierwszych kół, które powodują informację zwrotną.
Ufff...
Na dzisiaj dość mam juz wpisywania adresów, testowania, programowania itd... :neutral:
Zauważyłem za to, że są problemy z interfejsem USB-COM na na FT232. Bede musiał pokombinować ze sterownikami albo parametrmi. Jedno co cieszy, że z każdą chwilą funkcjonuje to coraz lepiej.
Ale problemów pewnie będą jeszcze setki
Póki co steruje 14 rozjazdami, 16 semaforami i 4 lokami....