• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterowanie z GBB i pierwsze problemy

OP
OP
Artee

Artee

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Po wielu próbach zmieniłem kod w programie sterującym dekoderem dodatkowo dodane w GGBKolejka opóźnienie transmisji spowodowało że GenLi przestał się blokować no i wygląda na to że wszystko działa jak należy. Przynajmniej na linii GBB - dekoder :)

OP
OP
Artee

Artee

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
A więc odnośnie opóźnienia sprawa wygląda tak:
- przy opóźnieniu 25ms poprawność funkcjonowania wynosi 99%, przy natłoku komend potrafi czasem jakąś komende odrzucic
- przy opóźnieniu 30ms nie miałem błędów co jednak nie oznacza, że nigdy by się nie pojawił. Jednakże tą wartość można uznać za wystarczającą.

Jednak należy wziąć pod uwagę fakt, że to jest GenLi USB. Nie wiadomo jakby chodziła na zwykłym RS232.
Widać różnice w zależności od USB do którego zostało podłączone (podłączałem na różnych komputerach)
Reasumując wartość 30ms można dać jako domyślną jednak trzeba zostawić możliwość modyfikacji tego parametru przynajmniej w granicach 1 - 50 ms aby dopasować do konkretnych egzemplarzy.

OP
OP
Artee

Artee

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zacząłem testowe wklepywanie mojej makietki go programu no i kolejne pytanie/problem.
Chodzi o definicje bloku. Tak sie złożyły i się już nie zmieni, że w środku odcinka izolowanego, który stanowić będzie jeden blok jest zwrotnica (krótki odcinek, zwrotnica głównie do celów manewrowych). Czy da sie to ustawic jako jeden blok w programie?? Póki co wychodzą mi dwa osobne bloki jeden przed i jeden za zwrotnicą. Da się je jakoś spiąć żeby funkcjonowały jako jeden??

OP
OP
Artee

Artee

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kolejny etap budowy i kolejne pytania (mam nadzieje ze jeszcze nie sa to problemy).
Zbudowalem GenHSI (kompatybilne podobno z HSI-88). Podłączam do GBBkolejki po COM1 i...
No wlasnie. Tu jest pytanie. Czy na pustej planszy tylko z jednym urzadzeniem HSI-88 jestem w stanie przetestowac czy to wszystko ze soba wspolpracuje??
Poprzez hyperterminal widze ze dziala. Komunikacja jest, obciazenie wyjsc powoduje zmiany w danych przesylanych po komendzie "m". Jak to sprawdzic w takim razie z programem??

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Zrób tak:
- narysuj kółko (z dwoma prostymi)
- dodaj 2 bloki na tym kółku na prostych: np: A i B
- dodaj HSI-88 jako system DCC
- w parametrach bloku B, w zakładce 'Czujki' podłącz czujkę do elementu DCC
- dodaj lokomotywę.
- przydziel lokomotywę do bloku A (prawy klawisz myszki nie w trybie edycji)
- dwa razy kliknij w jeden z końców bloku A (nie w trybie edycji), aby "puścić" lokomotywę z bloku A do bloku B.
i teraz:
- sygnał z informacji zwrotnej oznacza, że lok wjechał w blok B. Więc jak dasz informację z GenHSI, to program powinien przesunąć lokomotywę z bloku A do B.
- dodatkowo w podglądzie komunikacji z DCC powinieneś mieć wpisy po każdym przysłaniu informacji z GenHSI.

OP
OP
Artee

Artee

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zrobiłem tak jak napisałeś. Jak dam połącz z systemami DCC to w podglądzie widzę że idzie jakaś komenda z programu, wracają dwie z HSI ale później nic się nie dzieje. Obciążenie wyjść w HSI nie powoduje zadnych zmian w podglądzie. Czy HSI samo z siebie powinno coś wysłać jak zostanie pobudzone wejście?? Przy pracy z terminalem dopiero po komendzie "m" mozna było zoabczyć stan wejść.

OP
OP
Artee

Artee

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Już wysyła...

Jeszcze jedno pytanie. Jak zewre pin przydzielony do bloku toboki pojawiaja sie zapelnione. Jak rozewre to znowu blok jest pusty czy to prawidlowy objaw??

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
tak, to taka sygnalizacja, że jest pociąg w bloku.
Ale dla programu jest istotny tylko pierwszy sygnał wjazdu loka do bloku.
Pozostałe się nieistotne.

OP
OP
Artee

Artee

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
gbbsoft napisał(a):
tak, to taka sygnalizacja, że jest pociąg w bloku.
Ale dla programu jest istotny tylko pierwszy sygnał wjazdu loka do bloku.
Pozostałe się nieistotne.
Ok
W takim razie w weekend podłączam S88 do makietki.
Jeszcze "tylko" 4 dekodery, 14 napedow rozjazdów, 10 semaforów i sterowanie będzie podłaczone...:)

OP
OP
Artee

Artee

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
I kolejne pytanie/problem. Czy ktos sterował, podłączał i funkcjonowało prawidłowo sterowanie zwrotnicą potrójną W3 PIKO poprzez GBBKolejkę??
Właśnie w kolejnym etapie budowy podłączyłem taką zwrotnicę i jest problem przy przechodzeniu z pozycji skrętu w jedną stronę p drugą skrajną pozycję. Jak robie sekwencyjnie czyli np. prawo-wprost-lewo to chodzi ale jak robie prawo-lewo i lewo-prawo to tylko jedne przejscie działa. W drugim się blokuje bo przestawiana jest tylko jedna iglica a drugiej program nie wysterowuje. Czy macie jakies doświadczenia w tym temacie??

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Rozumiem, że jest to rozjazd potrójny. W którą stronę najpierw jest odejście, w lewą, czy w prawą? Program zakłada, że najpierw jest odejście w lewo (o ile dobrze pamiętam). Więc jak jedziesz w lewo, to ułożenie drugiego rozjazdu jest nieistotne. Dopiero jak na pierwszym rozjeździe jest prosto, to istotne jest ułożenie drugiego rozjazdy. Może wrzuć fotkę tego rozjazdu...

OP
OP
Artee

Artee

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
No właśnie tu nie ma dwóch oddzielnych rozejść taj jak np w ROCO z linku http://www.makieta.pl/dooferty/r42454.jpg
W PIKO jest tinaczej i wszystkie iglice sa jakby skupione i przejscie z prawego w lewy lub odwrotnie zawsze wymaga ruchu obu napedow a wlasciwie przejscia przez kierunek na wprost. No i jest w tym momencie problem z jej wysterowaniem.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Po świętach coś wymyślimy... :grin:

PS. A fotkę mógłbyś dać, ay lepiej to zrozumieć... Teraz czytam przez iPlus, więc mam słabe łącze na szukanie... :D

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.744 15 0
gbbsoft napisał(a):
Rozumiem, że jest to rozjazd potrójny.
Źle rozumiesz :razz:
Nazywa się to rozjazd podwójny :D

Artee'emu chodzi o to, że konstrukcja :???: tego... rozjazdu ma jakby jeden zasadniczy kierunek na wprost, przy tak ustawionych iglicach jednym napędem mozna zmienić kierunek jazdy z "na prosto" w lewo lub w prawo, tj. "lewym" na lewo, "prawym" na prawo.
Aby zmienić kierunek ze "skrajnych" położeń, trzeba najpierw jeden napęd ustawić z powrotem na prosto, dopiero potem drugim ustawić żądany kierunek.

;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 5
DCC 4
DCC 6
DCC 3
DCC 29