• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Stacja Zuzanowice Wielkopolskie

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.808 525 30
Super, tylko zrobiłbym łagodniejszy łuk, nawet zaczynający się przed przejazdem. Będzie bardziej naturalnie wyglądać.

OP
OP
R

rdw

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Złagodziłem łuk na nieczynnym torze. W miejscu, w którym przecina drogę dałem kawałek prostego toru, ale nie wykluczam wycięcia odcinka toru na drodze.

makieta6.jpg

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.200 1 0
...no i super.

Zastanawiam się jeszcze nad asfaltową drogą biegnącą wzdłuż modułów. Wiem, że to tylko rysunek ale warto dobrze wszystko pomierzyć by już na etapie realizacji nie męczyć się z przebudową planu. Nie obawiasz się, że tam nie zmieszczą się dwa pasy? ...no chyba, że pogodziłeś się z jednym ale nie wiem czy to już na koniec nie będzie Cię drażnić.

OP
OP
R

rdw

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Droga na południu od dworca jest celowo tak zrobiona. Na modułach znajdzie się tylko jej fragment wraz z chodnikiem z płyt 35x35cm. W tej chwili jest to mocno poglądowa informacja - "tu będzie droga". Na końcu etapu planowania wydrukuję schemat 1:1 i zobaczę jak to będzie się prezentować na modułach.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.808 525 30
A może warto zrobić te segmenty trochę szersze, żeby dać trochę oddechu przed budynkiem stacji? Mogą nawet być niesymetryczne, tzn. tor główny nie musi być w osi segmentu. Do połączenia na imprezach ważne są profile końcowe, środek może być szerszy.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Przerzucenie toru dodatkowego na północ też by tej drodze pomogło. Przy takiej szerokości za dużo tu jest pól i wody a za mało miejsca na potrzebną infrastrukturę. Taki ogryzek drogi słabo będzie wyglądał. Poszerzenie to dobry pomysł, jeśli już musi być fokarium i łany bujane.

OP
OP
R

rdw

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Poszerzyłem moduły środkowe o 10cm. Starczy teraz miejsca na drogę. Zastanawiam się też czy nie zrezygnować z pól na północy. Wydaje mi się, że lepiej wyglądałaby tam łąka i jakieś niskie zarośla miejscami.

makieta6.jpg

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.808 525 30
A skrajne segmenty można wykonać w formie trapezu. Może trochę trudniejsze w robocie, ale lepiej będzie wyglądało, niż te "stopnie".

OP
OP
R

rdw

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ok, chyba wiem o co chodzi koledze @hugwa. Bryła budynku dworca wygląda tak jak by zajmowała znaczną część peronu, przy którym się znajduje. Wymiary budynku pochodzą od producenta a ten podając je uwzględnia cały model, a więc i zadaszenie i fragment peronu (podstawkę, której ja używać nie będę). Peron będzie więc dostępny w całej swojej szerokości (około 57mm).

OP
OP
R

rdw

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Po zmianach skrajnych skrzynek wyszło tak:

makieta6.jpg

Zastanawiałem się czy nie uciąć po 10cm od góry środkowych skrzynek. Ostatecznie stwierdziłem, że nie. Można tam zrobić całkiem ładnie wyglądającą łąkę.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.226 39 0
Zastanawiałem się czy nie uciąć po 10cm od góry środkowych skrzynek. Ostatecznie stwierdziłem, że nie. Można tam zrobić całkiem ładnie wyglądającą łąkę.
Można też zrobić tak, że za stacją jest lekka skarpa bo teren nie był całkiem płaski - może to ciekawie wyglądać i nierzadko tak było w rzeczywistości.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.808 525 30
Fajnie to teraz wygląda. Pytanie tylko, czy tor pod magazynem koło stacji nie mógłby być krótszy? Wystarczy chyba, jak zmieści się tam jeden czy dwa wagony, niekoniecznie więcej.