• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Stacja Włoszakowice

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
282 10 2
Jak nie masz sterowania cyfrowego do sterowania akcesoriami jak Karol to tu kolega Lukasz opublikował fajny analogowy sterownik serwa, ustawiasz zakres i prędkość koszt niewielki a serwa dużo bardziej niezawodne niz MTB. Jak potrzeba wysterować więcej sztuk polecam rewelacyjny moim zdaniem Servo point 3 od ESU tu masz sterowanie 8 serw za 240 pln.

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
743 6 0
Jak nie masz sterowania cyfrowego do sterowania akcesoriami jak Karol to tu kolega Lukasz opublikował fajny analogowy sterownik serwa, ustawiasz zakres i prędkość koszt niewielki a serwa dużo bardziej niezawodne niz MTB. Jak potrzeba wysterować więcej sztuk polecam rewelacyjny moim zdaniem Servo point 3 od ESU tu masz sterowanie 8 serw za 240 pln.
A dlaczego twierdzisz, że napędy MTB są zawodne, ja akurat słyszałem inne opinie na ten temat.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
282 10 2
Bo wycieraja sie rolki które przełaczaja mikroswitche, wpadaja później paprochy i się wszystko sypie (naprawialne ale upierdliwe), u nas w klubie jest juz pokaźna kolekcja złomu MTB. A z zakupionych osobiście 5 szt MTB5 to jeden dobrze działał. Obecnie dość spora liczba ludzi przechodzi jednak na serwa które sa 5x tańsze i dużo bardziej niezawodne.

OP
OP
Scenika

Scenika

Znany użytkownik
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
LGMK
Reakcje
768 7 0
Przy tej szerokości międzytorza ten środkowy semafor powinien być na maszcie wąskim, a nie kratowym.
Masz rację Tomaszu, ale to było wiadome od początku. Zdecydowałem się na serię 45xx na całość makiety. To uchybienie które zaakceptowałem.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
282 10 2
Możesz ile chcesz , tylko w cyfrze musisz dac rózne adresy po dwa na jeden dekoder. Dekoder ma też mały wyświetlacz co ułatwia ustawienia dla mnie jeden z lepszych dekoderów serw za sensowne pieniądze. Zawsze możesz zapytać lub zadzwonic z chęcią pomogę.

OP
OP
Scenika

Scenika

Znany użytkownik
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
LGMK
Reakcje
768 7 0
Ze względu na wakacje i nawał pracy niewiele się dzieje, choć z ekipą klubową pchamy do przodu prace nad klubowym łukiem.
Bawię się trawą, kupiłem od kolegi z forum trochę drzew, a @ZygiW. Pomoże w mocowaniu semaforów pod serwomechanizmy.

Załączniki

OP
OP
Scenika

Scenika

Znany użytkownik
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
LGMK
Reakcje
768 7 0
Stacja jest cała na stole - staram się zróżnicować zieleń, cały czas uczę się mieszać kolory, używać washy i produkować krzaki. Ostatnio trochę się zraziłem do makietowni, po użyciu Mr Hobby Airbrush Cleaner miałem ciężkie dwa dni - ból głowy i wymioty. Chyba nauczę się ubierać maskę z filtrami do chemii której nie znam :)
Wypaliłem także prototyp budynku Wce1 - będą drobne poprawki ale ogólnie jestem zadowolony.
IMG_8017.jpeg
IMG_8025.jpeg
IMG_8027.jpeg
IMG_7981.jpeg

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.712 125 86
Polecam półmaskę M3 z pochłaniaczem A2 + filtr na duże cząstki.

Dobrze jest też zastosować tzw. pochaniacz do lutowania. One wszystkie zawierają pojemnik z węglem aktywnym, który pochłania wszystkie smrody.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Scenika

Scenika

Znany użytkownik
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
LGMK
Reakcje
768 7 0
Walka trwa. Właśnie zdałem sobie sprawę że budowa trwa już 2,5 roku…
Pomalutku posuwam sprawy elektryczne do przodu - a że elektronik ze mnie marny to już druga sprawa :)
Podłączyłem pierwsze lampy - będzie ich w sumie 14 lub 16 szt. Ale efekt już jest, cała stacja oświetlona będzie wyglądać dobrze !
@kareks - pisałeś coś o analogowym sterowniku serwa. Kto to produkuje?

Załączniki