• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Stacja Sepno - na linii Kościan - Grodzisk Wlkp.

OP
OP
Aurel

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
156 10 0
Hahaha, my z bloku 18/19 przy Broniewskiego na przeciwko ogródków działkowych, a właściwie mój bliski przyjaciel, ja tam jeździłem na weekendy i wszystkie wakacje do dziadków, ale Kościan to moje miejsce urodzenia. Wybieramy się właśnie z nim powspominać jak dwójka dziadków z Mappetów "stare" dzieje, wypić piwo i pochodzić po Kościanie. Ostatnio zauważyłem, że zniknął nawet kiosk Ruchu, który tam był od zawsze obok bloku

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
nooo świat jest mały...a wracając do tematu makiety ...muszę trochę przesiedzieć nad zagruntowaniem tego i pobawić się ze szkłem wodnym. mam nadzieję, że test przejdzie poprawnie i nie przeżre od razu styropianu:)

OP
OP
Aurel

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
156 10 0
zazyk popatrz na ten wątek u Picia - Piotra Kozłowskiego, bardzo ładnie wykonana makieta, z piękną wodą. Użył tam żywicy oraz dodatkowego specyfiku na powierzchnię, poczytaj, ze szkłem wodnym nie jestem pewien, czy osiągniesz dobry efekt

http://forum.modelarstwo.info/threads/moja-pierwsza-makieta-modułowa.17954/page-14

Kolejne rzeczy, które wykonałem przy module to było

pomalowanie na biało boków modułu (potem przemalowałem na ciemno brązowy, bo biały okazał się niepraktyczny)
PB060026.JPG PC150009.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Aurel

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
156 10 0
Sam magazyn o którym piszesz zniknął już z powierzchni ziemi. Kiedy byłem tam w marcu 2014 już go nie było
DSC05241a.jpg
A tak wyglądał jeszcze w 2013
DSC04432.JPG DSC04434.JPG
Sam dworzec sprzed modernizacji
P5260084.JPG
No i rzeczony "żółty" most :)
DSC04337.JPG
oraz na koniec mały smaczek przy wyjeździe z Kościana :)
P7160013.JPG P7160014.JPG

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
...że my się wcześniej nie natknęliśmy na siebie:) szukałem (może nieskutecznie) zdjęć starego magazynu i robiłem go z pamięci, paru rzeczy mi brakuje ale ale ogólnie nie jest źle:) później wstawię fotki...jak je robię. A co do tego domku...fajna sprawa.

Po wyschnięciu dna rzeki rozpocząłem dziś zagruntowywanie. N pierwszy ogień poszedł vikol rozcieńczony z wodą.

OP
OP
Aurel

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
156 10 0
Tor po ułożeniu został "zawikolowany", tak aby uzyskać tzw. fałszywą podsypkę
PC180021.JPG PC180027.JPG PC180029.JPG
Różny kolor gipsu to efekt zastosowania próbnie gipsów Polaka, w kolorze zielonym i w kolorze brązowym

OP
OP
Aurel

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
156 10 0
I ostatni etap, jaki zarejestrowałem w 2005 na zdjęciach, to było przeprowadzenie elektryki pod modułem. Wszystko w standardzie ze ŚK, tak sobie korzystałem z tego podręcznika :)
Moduł jest przejezdny. Dziś w porównaniu do tych zdjęć ma już szuter i pomalowane tory, przejazd niestrzeżony i przepust nad strumieniem. Drugi moduł, też już jest zaszutrowany, tory pomalowane, zbudowany most ten "żółty", pomosty drewniane, odbojnice, mostownice. Muszę uzupełnić zdjęcia i pokazać plany modułów jak znajdę. Ale na ten czas obiecane ostatnie zdjęcia z 2005 roku
PC270001.JPG PC270004.JPG PC270006.JPG

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
a ja przed chwilą skończyłem zagruntowywanie dna rzeki (drugi raz). Jutro postaram się zrobić w końcu fotki tego mojego magazynu i przesłać

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziś się udało zrobiłem jeszcze parę fotek z magazynem, tym razem jet już dach i tabliczki informacyjne:) Mam zamiar zamiast tej tektury (na podstawie) która miała imitować beton zrobić podstawę za pomocą gipsu, łatwiej też będzie uzyskać podobną fakturę betonu oraz nanieść pęknięcia.

Załączniki

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Adamie - jak się zakorzeni to będę miał prywatną fabrykę wytwarzania kabelków:)
A co do magazynu, całe szczęście że trochę podobny do starego z KN.

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sprawdziłem też zagruntowane dno rzeki...i rezultaty poniżej w załącznikach:)

W dotyku (tego nie jestem w stanie pokazać na zdjęciach:)) ale jest chropowate i suche, jak piasek więc na chwilę obecną jetem zadowolony.

Załączniki

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Myslalem na poczatku ze TAK ale zrobie imitacje glonow i zielonego dna za pomoca farb. Co prawda zatopie pare roslinek przy brzegach ale tych na dnie chyba nie bedzie widac;-)... Woda i tak brudna ale wyprobuje najpierw jak reaguje zywica z mchem:)

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Aurel, dziś udało mi się zakupić wycieraczkę z włókna kokosowego, która będzie miała za zadanie imitować pole wokół tego mostu. Myślałem, że taka wycieraczka, naturalna, nie barwiona, bez żadnych zdobień itp. będzie prosto kupić a tu ...w prawie w każdym sklepie z artykułami domowymi (te większe sklepy:)) nie zamawiają już takich bo:
- ludzie chcą z nadrukiem,
- ludzie chcą z jakimś kształtem (piesek, kotek, świnka, lokomotywy nie było bo bym sam zabrał:)),
Takie usłyszałem odpowiedzi od sprzedających.
Aż tu nagle w sklepie z, i tu się zdziwiłem, artykułami dziecięcymi żona przywozi mi naturalną, niebarwioną wycieraczkę do butów z włókna kokosowego:) i w ten oto sposób obok motu i rzeki wyrośnie piękne pole:)

OP
OP
Aurel

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
156 10 0
Ciekawe, jak z tej wycieraczki Ci wyjdzie pole, przyznam że gdzieś tam powoli będę się przymierzał do zieleni, pól, dróg i infrastruktury na modułach. Trzymam kciuki.

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Gdybyś chciał robić drzewka z drucików, papieru, kleju i używać posypki naturalnej typu "drobno zmielona bazylia" daj znać.
A co do bazylii zapach, który zostawia przez pewien czasu, jest super:)

OP
OP
Aurel

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
156 10 0
Gdzieś po głowie chodzą mi wysokie gotowce z MBR, natomiast niższe planuję wyhodować z komosy teraz na wiosnę i obsypać Nochem lub Polakiem, mam oba, sprawdzę około lipca efekty ;)

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja stosoealem siateczke Polaka i jestem zadowolony. A co do eysokich robilem sosny z posypka Noch'a i tez nie mam zarzutów do zieleni. Postaram sie wrzucic foty jutro to zobaczysz i ocenisz sam.