• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Makieta modułowa wg norm Stacja Koszalin

OP
OP
matidj201

matidj201

Aktywny użytkownik
Reakcje
448 8 0
Na stacji są semafory świetlne Kluba. A na prawdziwej stacji Koszalin do dziś stoją latarnie zwrotnikowe i tak tez chciałem mieć u siebie. Mam jeszcze takie imitacje napędów
77D3F655-E174-47C8-B03B-E9CD115B6489.jpeg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.919 531 30
A na prawdziwej stacji Koszalin do dziś stoją latarnie zwrotnikowe i tak tez chciałem mieć u siebie.
Jeżeli ma być tak, jak na prawdziwej stacji Koszalin, to w pierwszej kolejności należałoby sprawdzić, jakie tam są w rzeczywistości urządzenia srk. Sam fakt sygnalizacji świetlnej i latarń zwrotnicowych, to jeszcze za mało. Trzeba wiedzieć, czy napędy zwrotnicowe są elektryczne, czy mechaniczne - jeżeli te drugie, to pędnie są potrzebne. Chyba, że są tam urządzenia ręczne kluczowe, wtedy napędów i pędni nie ma wcale.

leszek-rzeszów

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
284 1 1
Dziś dotarł przedwczesny Mikołaj;) od Pana Zbyszka Kluby z kompletem semaforów na stacje. Zobacz załącznik 776690
Ile czekałeś na semafory? Co do sterowania to są fajne dekodery na allegro u Bogusława Oczoś - (bogos_75) dla jednego ok. 90 zł, ale miał ostatnio chyba po ok. 120 zł takie dekodery na dwa semafory(napisz do niego bo nie ma teraz na alle...) masz w tych sterowanie cyfrowe i analogowe(przełącznik wielopozycyjny) tu masz link do filmiku w którym autor użył tych pierwszych dekoderów - dekoder semafora lub filmik jak go ustawiać (dekoder semafora) dekodery cyfrowe u kolegów z forum - czasem w dziele giełda się niektórzy ogłaszają, koszt 50~60 zł. Jest opcja arduino, ale tutaj będzie zdecydowanie więcej zachodu, żeby to zrobić - przykład można znaleźć na youtube - z kodem.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
matidj201

matidj201

Aktywny użytkownik
Reakcje
448 8 0
Ile czekałeś na semafory? Co do sterowania to są fajne dekodery na allegro u Bogusława Oczoś - (bogos_75) dla jednego ok. 90 zł, ale miał ostatnio chyba po ok. 120 zł takie dekodery na dwa semafory(napisz do niego bo nie ma teraz na alle...) masz w tych sterowanie cyfrowe i analogowe(przełącznik wielopozycyjny) tu masz link do filmiku w którym autor użył tych pierwszych dekoderów - dekoder semafora lub filmik jak go ustawiać (dekoder semafora) dekodery cyfrowe u kolegów z forum - czasem w dziele giełda się niektórzy ogłaszają, koszt 50~60 zł. Jest opcja arduino, ale tutaj będzie zdecydowanie więcej zachodu, żeby to zrobić - przykład można znaleźć na youtube - z kodem.
Na semafory czekałem 9 miesięcy:)
Miałem dekoder od Pana Bogusława lecz długo się nie napracował po czym kupiłem analogowy dekoder od kolegi @Marqus który spisuje się cool.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
833 46 0
Jeżeli ma być tak, jak na prawdziwej stacji Koszalin, to w pierwszej kolejności należałoby sprawdzić, jakie tam są w rzeczywistości urządzenia srk. Sam fakt sygnalizacji świetlnej i latarń zwrotnicowych, to jeszcze za mało. Trzeba wiedzieć, czy napędy zwrotnicowe są elektryczne, czy mechaniczne - jeżeli te drugie, to pędnie są potrzebne. Chyba, że są tam urządzenia ręczne kluczowe, wtedy napędów i pędni nie ma wcale.
Koszalin nadal ma urządzenia mechaniczne scentralizowane. Semafory świetlne, napędy zwrotnicowe mechaniczne. Pędnie nie są w kanałach, tylko na słupkach pędniowych. Kanały z blachy tylko pod torami i wyjścia z napędów, ale nie wszędzie.