• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Stacja kolei piaskowej "Korfanty" - szyb podsadzkowy

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.174 68 6
Cześć,
dawno nie zaglądałem na forum, czas coś napisać :)
Jakiś czas temu @kuznior i ja połączyliśmy siły i budujemy (prawdopodobnie) siedmiomodułową stację z mostem podsadzkowym KWK Korfanty.
Sam most i wagony Maćka już pewnie widzieliście, pora pokazać pierwszy a zarazem środkowy moduł.
Zaczęło się od pomysłu na bocznicę i skrzynki z profilem F96 na której miał stanąć most. Potem Maciek rozwinął pomysł na stację.
Jako że skrzynka nie była przystosowana do takiego pomysłu, wycięcie otworu pod zbiornik i przecięcie listwy podtorowej mocno ją osłabiło i konieczna była przebudowa.

01.jpg 02.jpg 03.jpg

Po modyfikacjach skrzynka została wzmocniona i "opancerzona" oraz zmieniony został jej profil. Pierwotnie powstały dwa tory szlakowe, potem jeden został rozbudowany o rozjazd.

04.jpg 05.jpg

Brak miejsca na tarczę zaporową wymusił kolejną modyfikację, wyfrezowałem wstawkę z otworem i miejscem na płytkę.

06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg

Potem kolejne przymiarki i modyfikacje w postaci dodatkowych schodków i wsparcia dla konstrukcji mostu.

10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg

W wersji surowej wyglądało to tak

IMG_20230322_231953.jpg IMG_20230322_232130.jpg
cdn.

OP
OP
Adam Kobyliński

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.174 68 6
Potem szutrowanie, plan był taki żeby jeden z torów szlakowych wyglądał na stary a drugi na nowszy. Stary i piaskowy zostały potraktowane washem, a nowy zostawiliśmy bez paprania.

01.jpg 02.jpg 03.jpg

Następny etap to osadzenie tarczy zaporowej w taki sposób żeby można ją było zdemontować a żeby za bardzo nie rzucało się w oczy.

IMG_20230626_221113.jpg IMG_20230626_221121.jpg IMG_20230626_221130.jpg

Potem zasypywanie piaskiem, z góry mówię że wiemy że kolor nie jest taki jak powinien i powinien być bardziej żółty.
Będziemy nad tym pracować w późniejszym terminie.

04.jpg 05.jpg

W zbiorniku na dnie wylądował bruk i wygięta z blaszki rynna do spłukiwania piasku.

06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg

Za sprawką Wojtka Niedoby na module wyrosła zieleń

IMG-20230829-WA0003.jpg IMG-20230907-WA0004.jpg IMG-20230907-WA0005.jpg IMG-20230907-WA0007.jpg
cdn.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.750 52 5
Jestem w tym temacie laikiem, dlatego proszę się nie śmiać z mojego pytania: :)

Co się dalej dzieje z tym piaskiem, który jest tam składowany w tym otworze w ziemi ?
(w sensie, jaką on dalej drogę przebywa i w jaki sposób)

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
Kilka zdjęć gotowego modułu z mostem, który prezentowaliśmy na pokazie makiety kolejowej w Rybniku
Efekt jest po prostu niesamowity, brawo !!!
Tak z ciekawości, wzorujecie się na jakimś konkretnym moście?
Czy na kolejnym module/modułach będzie też infrastruktura szybu?
No i dopóki nie będzie sieci trakcyjnej jednak nie używałbym sputników :)

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
624 0 0
Jestem w tym temacie laikiem, dlatego proszę się nie śmiać z mojego pytania: :)

Co się dalej dzieje z tym piaskiem, który jest tam składowany w tym otworze w ziemi ?
(w sensie, jaką on dalej drogę przebywa i w jaki sposób)
W tym przypadku (czyli w oryginale) piasek był zmywany woda w dół kopalni i rurociągami trafiał do pustek po wybranym węglu. To się nazywało podsadzka hydrauliczna.

Efekt jest po prostu niesamowity, brawo !!!
Tak z ciekawości, wzorujecie się na jakimś konkretnym moście?
Czy na kolejnym module/modułach będzie też infrastruktura szybu?
No i dopóki nie będzie sieci trakcyjnej jednak nie używałbym sputników :)
konstrukcja mojego mostu była powtarzalna i znajdowała się na siedmiu szybach podsadzkowych, m.in. na szybie Witczak czy Zbigniew.
zbigniew.jpg

Stacja będzie się składać z ośmiu modułów, nie planuje zabudowy szybu, chyba, że powstanie moduł dokładany z boku mostu.

A co do sputników to u mnie z całą pewnością będą śmigać.

@Kris może na module jest uproszczona wersja aby dziury dodatkowej w module nie robić, trudno powiedzieć, taśmociąg raczej by nie udźwignął takiej góry. A może tam na dole ten piasek przerzuca on:
myślę, że z czasem na dole zbiornika pojawi się jeszcze imitacja takiego urządzenia:
wieczorek-wschodni-201805  (2).jpg

lub takiego:
DSC_4586.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Super to wygląda, podziwiam wykonanie i działanie tego modelu. Ale mam dwa "czepialskie" pytania: 1. Czy taki tor faktycznie może być zelektryfikowany i obsługiwany elektrowozami? 2. Czy w takim miejscu powinien być semafor (z czerwonym i białym światłem), czy raczej tarcza manewrowa?

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
624 0 0
Super to wygląda, podziwiam wykonanie i działanie tego modelu. Ale mam dwa "czepialskie" pytania: 1. Czy taki tor faktycznie może być zelektryfikowany i obsługiwany elektrowozami? 2. Czy w takim miejscu powinien być semafor (z czerwonym i białym światłem), czy raczej tarcza manewrowa?
Trakcja elektryczna to była podstawa na kolei piaskowej i 99% mostów była pod drutem. A co do tarczy to moja inwencja ze względu na to, że most stał zaraz za stacją i tak mi uznało. Kiedy moja stacja będzie kompletna pewnie damy tam tarcze manewrowa. W każdym razie uprzedzam, żeby na moich modułach nie doszukiwać się podręcznikowych przykładów ustawień semaforów i nie czepiać się.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.750 52 5
Długo mnie nie było, zdjęcia pokoju załadowanego po sufit nie mam zamiaru wstawiać ( bo to na dwie linie 96/272) wziąłem pierwsze z brzegu dostępne.

Po resztę pojadę już sam
Zobacz załącznik 1001312
myślę, że z czasem na dole zbiornika pojawi się jeszcze imitacja takiego urządzenia:
Zobacz załącznik 1007975

lub takiego:
Zobacz załącznik 1007977
Dziękuję, to mi bardzo wiele wyjaśniło.