• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja ST44- 1331 GRUPA AZOTY

OP
OP
R

Redukcyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.071 1 0
Witam serdecznie
mareks69 Przypuszczam ze chodzi ci o te górne żaluzje . Na szczęście PIKO nie wiem jak winnych modelach ale w tym grubość ścianki budy to około 1,2 mm. Żaluzje w środku wystają około1,2mm , więc szerokość jednej kostki to około 2,4mm. Trzeba uważać żeby nie przegiąć w tym modelu bo płytka elektroniki jest wysoko żeby nie haczyło. Zawsze w ostateczności można delikatnie podszlifować. Materiał to PAPER PLA gr. 0,1 i 0,2 mm .
pozdrawiam Rafał .

Dariusz71

Aktywny użytkownik
Reakcje
963 2 0
No toś zawyżył poziom ;)
Gratuluję, pięknia robota!
Wielkie umiejętności, fajny warsztat i co najważniejsze dzielisz się wiedzą, za co bardzo dziękuję.
Mam jedno pytanie ( na razie)
W jaki sposób wykonałeś soczewki reflektorów?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.037 448 99
Ostatnio edytowane:
OP
OP
R

Redukcyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.071 1 0
Witam serdecznie odnośnie wierteł kolega BoGneR już mnie wyręczył za co mu dziękuje. Z mojej strony mogę tylko dodać że używam wierteł tamiya i drugich podobnych zakupionych w sklepie Exito .
20210825_211957 (Copy).jpg

Jeżeli chodzi o drugie pytanie jest to resztka ramki przeźroczystej podgrzanej i wyciśnięta soczewka przez metalowy szablon na którym są różnej średnicy koła .

Dariusz71- soczewki reflektorów robię w następujący sposób . Biorę odpad ramki przeźroczystej , podgrzewam nad świeczką. Trzeba wyczuć odległość i odpowiedni moment kiedy plastik zrobi się miękki . Potem szybko wyciskam soczewkę na metalowym profilu przez odpowiedniej średnicy okrąg. Jak ostygnie biorę czeską żyletkę i odcinam to co wycisnąłem z nadmiarem. Jako że ciężko utrzymać coś tak małego do szlifowania płaskiej strony , biorę patyczek do lodów i robię w nim wiertłem odpowiedniej średnicy zagłębienie i wkładam w nią to co odciąłem płaską strona od góry . Głębokość tego zagłębienia dopasowujemy sobie w zależności jak bardzo mocno ma być wypukła nasza soczewka. Potem szlifujemy. Zaczynamy od 800 a kończymy na 2500 i polerujemy myjemy płynem do szyb i gotowe.
20210825_211553 (Copy).jpg

Oczywiście jest wiele prostszych sposobów , można nawet kupić gotowce ale ja w tym przypadku poszedłem tą drogą. Wspomnę jeszcze że owe szablony fajnie nadają się do trasowania .
Pozdrawiam

Dariusz71

Aktywny użytkownik
Reakcje
963 2 0
Hej,
Bardzo dziękuję za odpowiedź, to teraz pora na mnie ;) będę próbował zrobić tą metodą soczewki do sygnalizatorów ;)
Z kolejowym pozdrowieniem
Dariusz

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 5
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 6
Tabor 36