Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Witam serdecznie
mareks69 Przypuszczam ze chodzi ci o te górne żaluzje . Na szczęście PIKO nie wiem jak winnych modelach ale w tym grubość ścianki budy to około 1,2 mm. Żaluzje w środku wystają około1,2mm , więc szerokość jednej kostki to około 2,4mm. Trzeba uważać żeby nie przegiąć w tym modelu bo płytka elektroniki jest wysoko żeby nie haczyło. Zawsze w ostateczności można delikatnie podszlifować. Materiał to PAPER PLA gr. 0,1 i 0,2 mm .
pozdrawiam Rafał .
No toś zawyżył poziom
Gratuluję, pięknia robota!
Wielkie umiejętności, fajny warsztat i co najważniejsze dzielisz się wiedzą, za co bardzo dziękuję.
Mam jedno pytanie ( na razie)
W jaki sposób wykonałeś soczewki reflektorów?
Super ten twój warsztat i praca. Przy okazji zapytam... Gdzie można zakupić zestaw takich wiertełek ręcznych o różnych (ale małych) średnicach?
Chodzi mi o to:
Mam tez pytanko z czego wykonałes te imitacje lamp?
Witam serdecznie odnośnie wierteł kolega BoGneR już mnie wyręczył za co mu dziękuje. Z mojej strony mogę tylko dodać że używam wierteł tamiya i drugich podobnych zakupionych w sklepie Exito .
Jeżeli chodzi o drugie pytanie jest to resztka ramki przeźroczystej podgrzanej i wyciśnięta soczewka przez metalowy szablon na którym są różnej średnicy koła .
Dariusz71- soczewki reflektorów robię w następujący sposób . Biorę odpad ramki przeźroczystej , podgrzewam nad świeczką. Trzeba wyczuć odległość i odpowiedni moment kiedy plastik zrobi się miękki . Potem szybko wyciskam soczewkę na metalowym profilu przez odpowiedniej średnicy okrąg. Jak ostygnie biorę czeską żyletkę i odcinam to co wycisnąłem z nadmiarem. Jako że ciężko utrzymać coś tak małego do szlifowania płaskiej strony , biorę patyczek do lodów i robię w nim wiertłem odpowiedniej średnicy zagłębienie i wkładam w nią to co odciąłem płaską strona od góry . Głębokość tego zagłębienia dopasowujemy sobie w zależności jak bardzo mocno ma być wypukła nasza soczewka. Potem szlifujemy. Zaczynamy od 800 a kończymy na 2500 i polerujemy myjemy płynem do szyb i gotowe.
Oczywiście jest wiele prostszych sposobów , można nawet kupić gotowce ale ja w tym przypadku poszedłem tą drogą. Wspomnę jeszcze że owe szablony fajnie nadają się do trasowania .
Pozdrawiam