Witam serdecznie .
Po blisko dwóch latach zbliża się ten moment i budowa DRAGONA 2 dobiega końca . (90% ukończenia). Większość etapów budowy starałem się w mniejszym lub większym stopniu udokumentować. Ponieważ trochę tego dużo jak na jeden post postanowiłem że do czasu galerii będę co tydzień aktualizował warsztat.
Przed przystąpieniem do budowy modelu sporo czasu spędziłem na przeanalizowaniu zebranej dokumentacji zdjęciowej . Dodatkowo tego Dragona2 005 napotkałem na stacji Franowo. Za pozwoleniem maszynisty zrobiłem Walkaround i zdjąłem chociaż kilka wymiarów. Ponieważ na chwilę obecną nie ma żadnych rysunków technicznych DRAGONA budowa modelu opierała się głównie na podstawie dokumentacji zdjęciowej . Napisałem również do „źródła „ ale nie otrzymałem odpowiedzi.
Konwersja była strasznie pracochłonna jednak dawała mnóstwo satysfakcji i radości czysto modelarskiej. Zakres przeróbek , bądź budowy od podstaw elementów był tak duży że ciężko wyróżnić coś szczególnego. Mimo to spróbuje coś napisać a co nie dopowiem uzupełnią zdjęcia. Ogólnie model Dragona należy do trudnych w budowie.
Model oprócz próby oddania jak najwierniej prawdziwej lokomotywy miał dobrze jeździć . Calem było również pokonywanie łuków 488mm (R3) co w przypadku Dragona nie jest proste. Dostęp do mechaniki i elektroniki też miał być zachowany. Model podczas prac ewaluował i ulegał poprawkom. Niektóre zdjęcia z etapu budowy nie oddają ostatecznego kształtu elementów.
Ostoja wraz z wózkami i płytką elektroniki wykorzystana od ET22 PIKO świeżo zakupionej . Oczywiście trzeba było we wszystkie te elementy ingerować pod katem tego projektu. Ostoja wydłużona , po frezowana ,zaślepione otwory kinematyki , zrobione mocowania budy . Rozstaw osi uległ zmianie co wymusiło korektę mechaniki wózka. Zestawy kołowe od Vectrona do rozwiercenia inna średnica osi . Tarcze hamulcowe oraz całe maskownice wózków zrobione od podstaw .
Buda zakupiona na allegro druk 3d bardzo uproszczona oba boki takie same. ET26 ma kabinę zwężającą się ku przodowi. Niestety nie dysponuje danymi kąta nachylenia blach więc podszedłem do tego bardzo ostrożnie . Z czym się zmierzyłem poprawiając budę pokazują zdjęcia. Po fakcie stwierdziłem że prościej i szybciej zrobił bym ja od podstaw.
Sporo czasu zajęło mi właściwe odtworzenie wzmocnień , mocowań pokryw dachowych . Pantografy najlepsza baza do przeróbki od Vecrtrona wzór PKP . Dragon ma odbierak prądu jedną z wersji DSA 150 więc trzeba bardzo dużo poprawić i zrobić od podstaw łącznie z ramą pantografu. Izolatory dachowe również nabrały odpowiedniego kształtu . Kolejną czynnością która zajęła mi trochę czasu było wyprofilowanie osłon świateł „łezki”
Dużo czasu straciłem na znalezienie cudownego środka jeżeli chodzi o parametry jezdne . Lokomotywa ma długie i wpuszczone w budę wózki . Na dodatek na krawędziach budy na wysokości zestawów kołowych znajduje się mnóstwo detali z których nie chciałem zrezygnować a ograniczają znacząco wychylenie wózków. Niestety mimo szczerych chęci nie obyło się tu bez kompromisu Chcąc by model pokonywał chociaż łuki 488mm ,musiałem doprowadzić do sytuacji w której przód wózka razem ze stopniami wychyla się poza skrajną budy.
Kolejnym etapem budowy były zaciski hamulcowe . Jeden zacisk składa się 18 części a jeden cały wózek z ponad 1000 części. Większość elementów w modelu jest robiona z tak zwanej ręki. Zastosowanie kinematyki gniazd sprzęgów nie wchodziło absolutnie w rachubę. Psuło by wizerunek pięknego masywnego czoła lokomotywy. Jedyną opcją było zastosowanie bardzo fajnego haka połączonego ze sprzęgiem śrubowym który również poddałem drobnym modyfikacjom.
W modelu oczywiście są zastosowane kompromisy podyktowane zarówno ze względów technicznych jak i wizualnym odbiorem. Między innymi jednym z nich jest duża żaluzja . Chciałem oddać charakterystyczną kratkę z której jest zrobiona. W tym celu zastosowałem większe oczko kratki . Skośne cięgna trakcyjne są elementem gdzie również musiałem iść na kompromis. Jedynym sposobem żeby oddać je w modelu jest wykonanie ich na zasadzie teleskopu. W rzeczywistości są to dwie „belki”. Wszystkie uchwyty (poręcze ) Dragon ma z rurek o większej średnicy niż większość starszych lokomotyw.
Model malowany Mr hobby C i H , Tamiya , Citadel , AK. Powierzchnie zostały pokryte lakierami matt , połysk, satyna zgodnie z rzeczywistością .
Ponieważ model jest na sprzedaż nie nanosiłem weatheringu , nie każdy to akceptuje.
-model przedstawia rzeczywisty stan DRAGONA 2 005 na dzień 27 sierpnia 2023 . (epoka VI) Dolnośląski Zakład Spółki we Wrocławiu.
-data rewizji 18.12.19
-podświetlone cztery monitory w kabinie
-oświetlenie kabiny dwie lampy sufitowe prostokątne jak w oryginale
-otwieranie drzwi z funkcji , w każdej kabinie lewe
-zapalana z funkcji mrugająca na pomarańczowo kontrolka oznaczająca załączenie sprężynowego hamulca postojowego. Znajduje się ona w kabinie na tylnym panelu po prawej stronie.
-podnoszone pantografy z funkcji z dźwiękiem . Ślizgi dodatkowo zostały pokryte dwuwarstwowo twardym lakierem połysk samochodowym.
-dekoder esu 5 plus poddekoder ESU do sterownia drzwiami
Model posiada wypełni funkcjonalne skośne cięgna trakcyjne .(połączenie wózków z budą , rozbieralne )
-dźwięki
-UPS
- dwa głośniki
-bufory sprężynujące metalowe (Weinert przerobiony)
-podświetlenie stopni na wózkach
-światła manewrowe
-gumki przyczepnościowe na dwóch osiach
-obudowa ściągana po odkręceniu czterech śrubek , wózki również rozbieralne.
-model dociążony , waga modelu na chwile obecną 536g
-pokonywanie łuków 488mm !!!!!! (R3)
-ustawione CV rozbiegu i hamowania. Model ma cieszyć oko poruszając się naturalnie .
To może na tyle .
P.s Przykro mi ale szkoda mi czasu i zdjęcia z budowy nie zawsze będą poukładane chronologicznie.
Pozdrawiam Rafał ( REDUKCYNY)