• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Spalinowo-elektryczny hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.834 47 1
Epizod kolejowy strajku w czerwcu 1976 r. w Ursusie między innymi spychanie lokomotywy EP05 - 22 z torów (podobno teraz stoi w Chabówce jako EU05-22, ciekawe ile osób o tym wie ze lokomotywa brała udział w strajku i była zepchnięta ztorów),
]
Wydaje mi się, że nie była zepchnięta, tylko przyspawana do torów. Jeżeli przyjdzie 800 mężczyzn zdolnych do uniesienia 100kg, może daliby radę, no chyba żeby zastosowac jakąś dźwignię? Ale cos mi się w głowie kolebie, że jednak przyspawali.

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
2.072 22 1
Wydaje mi się, że nie była zepchnięta, tylko przyspawana do torów. Jeżeli przyjdzie 800 mężczyzn zdolnych do uniesienia 100kg, może daliby radę, no chyba żeby zastosowac jakąś dźwignię? Ale cos mi się w głowie kolebie, że jednak przyspawali.
Marek Majewski, kierowca-mechanik w nowej odlewni ZM Ursus:
25 czerwca 1976 miałem pierwszą zmianę. [...] Pociągi były zatrzymane. Siedzieliśmy na trawie [...] Przyleciał helikopter. […] Dołączyła do nas druga zmiana. Komuś przyszło do głowy, żeby rozkręcić szyny. Ale trudno rozkręcać szyny, kiedy się nie ma odpowiednich narzędzi.

Wtedy powiedziałem o moim bracie — Ireneuszu Majewskim. Cięty był na komunę [...]. Kiedy zjawiłem się u niego i powiedziałem, co się dzieje, zatarł z radości ręce. „No, wreszcie skończy się!” — powiedział. Załadowaliśmy butlę z tlenem i palnikiem acetylenowym na starego forda z lat 50. i pojechaliśmy pod fabrykę. Nawet nie musieliśmy ciąć szyn, tylu było chętnych. Tyle, że w butli było mało tlenu, ledwo nadcięli szynę. Musieliśmy jechać po nową butlę. Kiedy wróciliśmy po raz drugi, to ci na torach jakoś sobie poradzili; rozkręcili szyny, odłączyli elektrowóz od pociągu i zepchnęli z szyn.

Ursus, 25 czerwca

Za:
http://www.xxwiek.pl/dzien/1976-06-25/Ursus_Blokowanie_drog_przez_strajkujacych_robotnikow/5277
Ale ile w tym prawdy to ja nie wiem

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.854 621 30
to standartowe okienko występujące w wagonach bagażowych :)
To był wagon starszego typu, nie, nazwijmy to umownie, pochodzący od typu Y, lecz starszy, powojenny (z pamięci nie podam typu). Można to poznać choćby po wózkach. Przynajmniej jeden taki wagon pomalowano w kolory kremowo-czerwone, wg schematu "Odry". Jeździł głównie w Ex "Opolanin".

OP
OP
Szwed1978

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.653 60 3

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.253 56 6
Wyrzucono mi w napadzie jakiejś nadgorliwości to zdjęcie na bocznicę, więc je wstawiam tu raz jeszcze, bo ciekawe i chyba warte pokazania:
Sprawdźmy szybko czy to zdjęcie się tu nadaje:
Spalinowo jest bo mamy silnik spalinowy. Elektrycznie jest bo taką mamy przekładnie. Nawet park jest - jakiś kilometr za miejscem postoju tego składu.
SU-46 022 10.10.04 Ł mini.jpg

[DOUBLEPOST=1419155087,1419154681][/DOUBLEPOST]Zapomniałem dodać: Wolsztyn 10.10.2004

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.292 74 5
Bardzo ładną fotkę wstawiono na FB-PTMKŻ . Czersk zawsze mnie się podobał , ale po tym zdjęciu jeszcze bardziej....SM? + 2 x Y Goerlitz -1990r.
SM42 Czersk 09.09.1990 r..jpg