• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SP/SU45

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
929 60 10

Kanclerz

Znany użytkownik
Reakcje
376 3 0
To proszę kolegów z SKPL o zdjęcia czoła, boków.
Takie, żeby można było pokusić się o konwersję z Piko.
Mam takowe - jak potrzeba to się podzielę ;)

Mam pytanie do znawców, szczególnie okolic Poznania. Czy ktoś z Was jest w stanie rozszyfrować opis jaki był umieszczany na poznańskich SP45 w latach siedemdziesiątych na pasie ciemnej zieleni zaraz za drzwiami?
Z mojego dochodzenia wynika, że może to być:

DOKP / Poznań
Lokom /

Co może być napisane drobnym drukiem?

Fotka znaleziona kiedyś na naszym forum

SP45-033 der PKP, Berlin Ost-Bhf. 3 x priv. Dias 24.7.1974
Zobacz załącznik 499674
A co do tego napisu - nie będzie to po prostu

DOKP / Poznań
Lokom / Osobowa

Ostatnio edytowane:

kilanziom

Znany użytkownik
Reakcje
931 10 0
Ja mam wrażenie, że tam jest w górnym rządku "DOKP" a w dolnym "Lok. Poznań". Prawdę mówiąc nie kojarzę z praktyki stosowania skrótu "lokom". Nie jest to zbyt czytelne, ale można się domyślać, iż "Poznań" miało się odnosić zarówno do "DOKP" jak i do "Lok.". Analogiczne rozwiązanie (choć nieco inaczej podane) znajdziemy bowiem na archiwalnym foto SP45-155 w 1975 r. (fot. George Woods),

https://www.flickr.com/photos/52467480@N08/7915561768

Jak można się domyślać, osobne napisy wykonywano gdy "DOKP" i "Lokomotywownia" nie były ze sobą zbieżne, np. SP45-162 w 1975 r. (ponownie fot. George Woods),

https://www.flickr.com/photos/52467480@N08/7915578572

A wracając do wątku, kilka zdemolowanych egzemplarzy i jeden zmodernizowany. Spotkane w minionym tygodniu:

IMG_2637.jpg

SU45-145 / Bydgoszcz-Wschód / 29.08.2017

IMG_2638.jpg

SU45-121 / Bydgoszcz-Wschód / 29.08.2017

IMG_2641.jpg

SU45-143 / Bydgoszcz-Wschód / 29.08.2017

IMG_2698.jpg

ST45-15 (ex. SU45-231) / Toruń-Główny / 30.08.2017

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Prawdę mówiąc nie kojarzę z praktyki stosowania skrótu "lokom".
Ale ja kojarzę. :) I właśnie w tym przypadku jest napis Lokom., Poznań odnosi się zarówno do dyrekcji jak i lokomotywowni. Natomiast ten napis wykonany mniejszym drukiem pod słowem Poznań, to najprawdopodobniej imię i nazwisko maszynisty instruktora.
Pamiętam, że oprócz określeń Lok. czy też Lokom. stosowano MD i MT.

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
128 3 0
To jedna z maszyn którą kupiła firma Karpiel z Brzeska. Samo malowanie jest OK, dwa kolory na krzyż tak jak być powinno, ale numery EVN (z dopiskiem "Nr EVN" w dodatku!) i reszta ozdobników wyglądają okropnie, zwłaszcza na ryflowanym pudle. A skoro o pudle mowa, ciekawym jest, że poupychano podzespoły w największą ruinę jaką była 192 zamiast odbudować maszyny które stosunkowo niedawno były jeszcze w ruchu (100, 118). Lokomotywa w przeciwieństwie do maszyn Unikolu i SKPL ma też usunięte urządzenia ogrzewcze.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.899 57 5
Podobno ta SU45-192/4 to składak z 4 innych ,ale zastanawiające jest to ,że na jednym pudle są co najmniej 2 różne numery w tej fazie remontu.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.466 7 0
Szanowni Koledzy. Zapytuję o relacje pociągów w węźle poznańskim, w latach 80, prowadzonych lokomotywami SP45. Czy były w rozkładzie pociągi z Poznania do Bydgoszczy przez Wągrowiec i Gołańcz? Z podziękowaniem.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.267 39 0
Szanowni Koledzy. Zapytuję o relacje pociągów w węźle poznańskim, w latach 80, prowadzonych lokomotywami SP45. Czy były w rozkładzie pociągi z Poznania do Bydgoszczy przez Wągrowiec i Gołańcz? Z podziękowaniem.
Nie mam materiałów źródłowych ale moja pamięć mówi mi że około 1985 roku zdarzało mi się jeździć do Puszczy Zielonki (Murowana Goślina, Łopuchowo, Skoki) takim pociągiem w relacji do Bydgoszczy. W składzie była Bipa. Na tej trasie zdarzały się chyba też ryflaki - mi utkwiły w pamięci jedynki ale czy było to akurat w składzie do Bydgoszczy, czy jedynie do Wągrowca to nie pamiętam.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.899 57 5
Michał w połowie lat 80-tych jeden skład miał obieg Grodzisk Wlkp -Pń Gł i po zmianie tablic Jechał bo Bydgoszczy przez Wągrowiec Kcynię .O ile pamiętam skład był z Bydgoszczy 4x Bipa +2 Y.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.466 7 0
Dzięki! A przy okazji. Nie wiesz, kiedy SM41 skończyły służbę w węźle poznańskim? Zapamiętałem je ze Środy Wielkopolskiej, z pierwszej połowy lat 80. Często jechały luzem. Również z podziękowaniem za tę informacje.