• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SP/SU45

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.738 443 99
Piszę jako ciekawostkę, gdyż akurat ten egzemplarz w modelu wypuściło PIKO, ale już jako SU45-100. Tu mamy zdjęcia Stanisława Wiktora - przekazanie PKP setnej lokomotywy (SP45) wyprodukowanej w Zakładach im. Hipolita Cegielskiego (18 stycznia 1974 r.):

100_1.jpg

100_2.jpg

źródło: http://www.tvn24.pl/zdjecia/czterdz...-r-na-zdjeciach-stanislawa-wiktora,35962.html

...ehh, hucznie się to kiedyś odbywało z tymi okrągłymi numerami :)

Ostatnio edytowane:

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Wracajac do propozycji dodania do wątku lokomotyw ST45 jestem przeciwny. Zaraz pojawi sie tu dziesiątki ujec tych lokomotyw ktore zakłócą bądź co bądź historyczny juz charakter wątku.

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
128 3 0
Szkoda, że nowy właściciel nie odnowił klasycznej malatury
W przeciwieństwie do manewrówek SKPL to właśnie ten fiat wygląda najlepiej w barwach nowego właściciela. Schemat ten sam, kolory tylko inne. Wygląda to tak, jakby PKP eksperymentowało z nowym malowaniem i tyle. Zawsze mogli wymyślić wzorki i inne szlaczki jak to teraz jest w modzie.

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.222 3 1
Ja też widziałbym ją w oliwce i seledynie, ale ten schemat jest ładny. Dużo ładniejszy niż SU Unikolu

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.931 531 30
Ja też się cieszę, ale wszystko mi jedno, czy na czarno-białym zdjęciu jest podobna do starego malowania, czy nie. Niech lokomotywa ma albo historyczne malowanie, albo dowolne współczesne, byle było estetyczne. To akurat na szczęście jest, chociaż ta pasiasta czołownica średnio mi się podoba.

kilanziom

Znany użytkownik
Reakcje
931 10 0
A jaki właściwie jest sens tej dyskusji po za podkreślaniem swoich osobistych preferencji? Nie przypominam sobie żeby SKPL składało deklaracje opracowywania historycznego wyglądu jakiejś lokomotywy, nie robili tak też w przypadku maszyn innych serii. Patrząc z graficznego punktu widzenia, kolorystyka tej firmy składa się z kilku prawidłowo zestawionych i wzajemnie współgrających ze sobą barw, nie razi w żaden sposób tandetą czy wyborem nieodpowiedniej tonacji. Na pochwałę zasługuje również konsekwencja w stosowaniu wybranego schematu przez spółkę SKPL dla wszystkich lokomotyw, co generalnie utrzymuje wizerunkowy porządek, a to akurat dobra cecha.

Wracając do tematu, coś sprzed 10 lat, Toruń-Główny:

a.jpg

SU45-166 / Toruń Główny / 23.07.2007 r.

b.jpg

SU45-168 / Toruń Główny / 23.07.2007 r.

A z czasów bardziej współczesnych,

c.jpg

ST45-13 (ex. SU45-224) i ST45-16 (ex. SU45-236) / Iława-Główna / 25.07.2016 r.

I jeżeli mogę, nie widzę nic zdrożnego w pokazywaniu w tym wątku maszyn serii ST45, gdyż nie tylko powstały z oryginalnych 301Db, ale również zachowały niemal w całości oryginalną estetykę pierwowzoru, którą dzięki temu możemy się nadal cieszyć. W pewnych względach, jak np. osadzenie świateł czołowych, to wręcz powrócono w koncepcji tych maszyn do rozwiązań całkowicie pierwotnych, zastosowanych w pierwszych kilkudziesięciu wyprodukowanych SP45.

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.982 5 0
Mam pytanie do znawców, szczególnie okolic Poznania. Czy ktoś z Was jest w stanie rozszyfrować opis jaki był umieszczany na poznańskich SP45 w latach siedemdziesiątych na pasie ciemnej zieleni zaraz za drzwiami?
Z mojego dochodzenia wynika, że może to być:

DOKP / Poznań
Lokom /

Co może być napisane drobnym drukiem?

Fotka znaleziona kiedyś na naszym forum

SP45-033 der PKP, Berlin Ost-Bhf. 3 x priv. Dias 24.7.1974
SP45-033 der PKP, Berlin Ost-Bhf. 3 x priv. Dias 24.7.1974.jpg