• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Smak 80-tych lat...

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.229 301 15
Henieku_Starze piękny Star. Zdradzisz jak był malowany? Czy rozebrany na czesci czy maskowany? Moje Adamy są tak sklejone, że odechciewa mi się przeróbek...

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.638 64 3
Model jest superrrr. Piękna robota.(y)(y)(y)(y)
Mam nadzieję, że to jednak nie Frankenstein, bo o ile pamiętam to tenże wytwór odbiegał od założenia twórcy ;)
Z całą pewnością nie Frankenstein:). To jest samochód z zabudową jakie były na nich montowane od nowości. Później dopiero po wielu latach eksploatacji samochody trafiały do napraw gdzie oryginalne zabudowy byłu zastępowane nowymi nie zawsze takimi jak te oryginalne. Często nowe zastępcze zabudowy typu furgon pochodziły z fabryki w Osinach co znacznie zmieniało wygląd pojazdu. Wtedy jeszcze działały w Polsce duże zakłady zajmujące sie kompleksowymi naprawami samochodów jak choćby w Gliwicach GZNS, które były odpowiednikami kolejowych ZNTK. W latach 90-tych wszystko padło i wtedy na drogi zaczęły wyjeżdżać prawdziwe Frankensteiny. Kto dziś jeszcze pamięta Stary z podwyższonymi dwukrotnie burtami załadowane po brzegi węglem, ciągnące równie przeładowane przyczepy wlokące się niemiłosiernie a za nimi chmura czarnego dymu.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.638 64 3
Piękne Zily 130. To jest podstawa środków transportowych resortu budownictwa;).
Jednak jakiś element wywrotowy włożył kij w szprychy rozwijającej się gospodarki i podmienil tablice rejestracyjne w Nowohuckim samochodzie na katowickie. Czynem tym nadzwyczaj karygodnym naraził na straty spowodowane przestojem niezwykle ważnego pojazdu do czasu wyjaśnienia zgodności dowodu rejestracyjnego z numerem podwozia i tablicami.