• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Smak 80-tych lat...

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.819 40 1
Po raz kolejny ta dyskusja co było , a nie było trochę mnie śmieszy. Bo żyłem w tamtej rzeczywistości i wszystko z konieczności było możliwe do wykonania jeśli tylko człowiek miał chęci i mógł to sam wykonać. Skoro model ma drzwi z obu stron, to kto to może wiedzieć czy gdzieś taki Star w komunie nie istniał? Toż to tylko wystarczyło trochę stalowych kształtowników i prostej blachy w rękach kumatego spawacza i coś takiego powstało. To tak jakby jeszcze parę lat temu będąc na Cubie dyskutować o oryginalności z piereowzorem poruszających się tam samochodów z lat 50- tych.

IgorS

Aktywny użytkownik
Reakcje
175 2 0
Po raz kolejny ta dyskusja co było , a nie było trochę mnie śmieszy. Bo żyłem w tamtej rzeczywistości i wszystko z konieczności było możliwe do wykonania jeśli tylko człowiek miał chęci i mógł to sam wykonać. Skoro model ma drzwi z obu stron, to kto to może wiedzieć czy gdzieś taki Star w komunie nie istniał? Toż to tylko wystarczyło trochę stalowych kształtowników i prostej blachy w rękach kumatego spawacza i coś takiego powstało. To tak jakby jeszcze parę lat temu będąc na Cubie dyskutować o oryginalności z piereowzorem poruszających się tam samochodów z lat 50- tych.
Chyba na tym polega modelarstwo, że odwzorowuje się rzeczywistość, a akurat konstruktywna krytyka jaką zaprezentowali koledzy jest warta docenienia, w przeciwieństwie do Twojego nic nie wnoszącego komentarza.

OP
OP
Heniek_Star

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.126 36 0
Szanowni koledzy, nim sięgniecie do pochwy po kord alibo miecz, rozpoczynając kolejną forumową batalię, śpieszę z białą flagą i wyjaśnieniami :D
Po pierwsze furgon bo merytorycznie to rzecz najistotniejsza. Jestem dość ortodoksyjny w temacie wierności oryginałowi i czynię dużo przygotowań zanim skalpel i linijka pójdą w ruch. Nad rodziną furgonów n110 autosan również się doktoryzowałem. Zobaczcie

n110autosan.jpg

Wersja podstawowa n110 ogólnego przeznaczenia (Allgemeine) - liczba drzwi (Turenzahl) - lewa/prawa 1/1. Podobnie pozostałe wersje z wyjątkiem chlebowozu - ten miał dwoje drzwi z prawej. Chodzi pewnie o rozładunek - prawa strona - od chodnika przy szybkich dostawach do sklepu z drogi.
Kto tam wystawiał paluchy?? :D Nie będę obcinał bo co za modelarz bez palców, a gawędziarzy na forum jest nadprodukcja ;)

Druga rzecz to logo PTHW - pewnie były jakieś barwy, ale te napisy na drzwiach były z szablonu, malowane w zalezności od dostępności farby. Na ciemnych kabinach białe, na jasnych czarne, czerwone, niebieskie etc.

PTHW.jpg

Nazwę Transhandel znalazłem w archiwum dotyczącym PTHW z Bielska, które zostało zmiecione po 89 z powierzchni ziemi, zatem zakładam, że miało taki dopisek jako przedsiębiorstwo państwowe. W ramach różnych województw były różne odrębności.

W każdym razie dzięki za uwagi i miłe komentarze :)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.630 387 20
Kolejna rzecz to zabudowa furgon w tym przypadku oryginalna dla Stara nie mam pewności czy boczne przesuwne drzwi były po obydwu stronach czy tylko po prawej.
Były różnego rodzaju furgony montowane na Starach. Miały różne wysokości i różne umiejscowienie drzwi.
Poniżej przykład furgonu meblowego z drzwiami z obu stron:

Star Furgon.jpg
Zdjęcie ze strony http://autosan.cba.pl/historia/historia07.html

Poza tym warto odwiedzić tą stronę, bo jest tam naprawdę dużo ciekawych informacji o produktach z firmy Autosan.

Tez mi sie wydaje, ze boczne drzwi byly tylko z jednej strony (moge dac palec ale nie glowe ;) )
No to właśnie go straciłeś... :D

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.638 64 3
Dzięki. Właśnie o takie informacje mi chodziło. Temat się nasunal przy okazji prezentacji świetnie wykonanego modelu. Proszę nie traktować mojej wypowiedzi jako czepianie się. Ja chciałem się tylko dowiedzieć czy akurat taka wersje nadwozia popularnego Stara była czymś typowym czy też było kilka odmian. A co do nazwy i napisów na kabinie to się zgadzam bo w różnych województwach i bazach schematy były różne. Nie mówiąc już że malowano często taką farbą jaka akurat była .

Slavi

Znany użytkownik
Reakcje
2.771 4 0
Po raz kolejny wielkie WOW!!! Pięknie wykonany model. Jeden z lepszych Starów jakie do tej pory widziałem. Zapisuje się na tego Stara bez względu na cenę (najwyżej sprzedam nerkę :ROFL:).

lokfan

Znany użytkownik
Reakcje
1.309 9 0
Jakiś czas temu udało mi się zdobyć uszkodzone odlewy do szpachlowania. Nie wiem kto jest autorem. Załatwiał mi to kolega z miasta Łodzi :) Jednakże ten typ zabudowy tak mi się spodobał, że buduję swój własny model matkę. Mam nadzieję, że na przełomie roku go skończę i będzie okazja na jakąś mocno limitowaną serię starów :)
Nie zapomnisz mnie Wojtku ? :)

OP
OP
Heniek_Star

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.126 36 0
Już od jakiegoś czasu stacjonował u mnie na bazie luźny Jelcz 317 - ciągnik siodłowy. Postanowiłem dorobić wywrotkę jaka była produkowana w SHL Kielce. Za materiał posłużył papier cięty laserem. Jelcz dostał jeszcze parę dodatków i dość solidną patynę. W końcu pracuje na stacji Klecza Górna przy likwidacji bocznicy kolejowej :)

JelczW3172.jpg

JelczW317.jpg