• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budowa SM42

OP
OP
K

Konrad 0

Gość
nie wiem czy wam to pomoże , ale ja w sytuacjach gdzie jest wentylator ruchomy ,np w kondensach stosuje taki
patent ,a mianowicie stosuje drugi bezdźwiękowy dekoder jazdy i ustawiam jego obroty tak jak mi pasują adekwatnie do prędkości lokomotywy ,oczywiście adres po ustawieniach daje taki sam jak adres dekodera głowniowe jazdy,efekt bajkowy ,dekoder przyspiesza i zwalnia i daje mu takie obroty na f5 żeby ruch śmigieł,sorry łopat był czytelny dla oka ,dla mnie efekt super.
...i chyba tym się skończy, że wiatraczki będą napędzane we wszystkich dieslach odrębnym mini dekoderkiem jazdy - dzięki za pomysł.

Konrad 0

Moderator Skala 0 (1:43.5)
Zespół forum
Reakcje
303 0 0
Prezentuję kultową polską lokomotywę manewrową SM42, zwaną potocznie "Stonką". Model wykonany całkowicie z mosiądzu. Napęd stanowi autorskie wykonanie przekładni redukcyjnej z użyciem trybów zębatych skośnych i przeniesienie napędu na wózki za pomocą wału Cardana. Lokomotywa wyposażona została w dekoder dźwiękowy oraz w sterowany z dekodera dynamiczny generator dymu. Głośnik o średnicy 30 mm firmy Dietz o doskonałych parametrach, a elektronikę uzupełnia duży (20.000 uF) ups podstrzymujący napięcie. W lampach zastosowane zostały klarowne diody LED o wysokiej jasności 8000 mcd i kącie świecenia 30 stopni, co doskonale wieczorem oświetla trasę przejazdu. Model wykonał mistrz Adam.

Prezentacja polskiego taboru w niemieckim Spur Null Magazin (SNM) :
http://www.spurnull-magazin.de/veranstaltungen/berichte/polnische-loks-in-sande-2013/
(foto : własne i SNM)

SM42-kopia.jpg

Załączniki

Ostatnio edytowane: