• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budowa SM42

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
834 0 0
Uważam że wystarczyłby zwykły ocynk elektrolityczny , później odbłyśnik przepolerować pastą na wysokich obrotach i lusterko gotowe . Taki drobiazg zrobią przy okazji "za piwo" w każdej galwanizerni (płaci się od kilograma). Natomiast co do źródła światła to zastanowiłbym się nad żarówką , dioda świeci "do przodu" i odbłyśnik może nic nie dać .

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
834 0 0
To prawda , ale ze świeceniem na boki nadal słabo , one świecą jedynie pod większym kątem a to może być za mało żeby wytracić efekt światła "punktowego" , poza tym są chyba tylko podstawowe kolory w tym zwykły żółty.
Stawiam na żarówkę ;)

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
Wy tu gadu-gadu o lusterkach, a ja męczę MX644D do tego właśnie modelu. I już się miałem poddać, spać się położyć, wcześniej zęby umyć i coś jeszcze... I mnie nawiedziło. Dźwięk nie może być uruchamiany przez F8, bo grzałka może być sterowana przyciskami F1-F6. STEROWANIE DYNAMICZNYM GENERATOREM DYMU (w miarę) OPANOWANE. Jedyny minus, w czasie rozruchu silnika wentylator się nie obraca, grzałka na max. Potem na wolnych obrotach (na postoju), grzałka grzeje na 1/3, wentylator minimalne obroty. Wzrost obrotów - start loka już elegancko - grzeałka i wentylator na max, potem i grzałka i wentylator "przygasają". Wyłączenie dźwięku silnika powoduje wyłączenie grzałki, wentylator jeszcze się obraca do momentu zupełnego wyciszenia dźwięku diesla.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.484 552 30
A czy Zimo ma już jazdę wybiegiem? Po cofnięciu nastawnika silnik schodzi na wolne obroty i dym się snuje, a lokomotywa jedzie rozpędem. Ja mam tylko jeden model z dekoderem Zimo i jazdy wybiegiem nie ma, przy zwalnianiu silnik cały czas pracuje z obrotami mniej więcej proporcjonalnymi do prędkości i schodzi na wolne obroty dopiero po zatrzymaniu.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.484 552 30
Tak, o to mniej więcej chodzi. W moich modelach wystarczy lekko cofnąć pokrętło multiMAUS, by zamknąć "gaz" (zarówno w parowozach, jak i dieslach), silnik pracuje na wolnych obrotach (parowóz ma zamkniętą przepustnicę) tak długo, dopóki chociaż minimalnie nie przyspieszę. Działa to w modelach z ESU (ale trzeba trochę poprawić fabryczne ustawienia), ale nie mam tego w tej jednej spalinówce z dekoderem Zimo.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
A czy Zimo ma już jazdę wybiegiem? Po cofnięciu nastawnika silnik schodzi na wolne obroty i dym się snuje, a lokomotywa jedzie rozpędem. Ja mam tylko jeden model z dekoderem Zimo i jazdy wybiegiem nie ma, przy zwalnianiu silnik cały czas pracuje z obrotami mniej więcej proporcjonalnymi do prędkości i schodzi na wolne obroty dopiero po zatrzymaniu.
A jaki to dźwięk, bo w przypadku diesli jest taka funkcja, pod warunkiem, że są wgrane takie sample. Od razu wyprzedzę pytanie, że się w to nie zagłębiałem, ale wysłuchując niektóre schematy ewidentnie widać ten efekt. W przypadku parowozów potwierdzam brak efektu jazdy na wybiegu, jedynie wyciszenie ciufania, a to ni to samo. Dla tego preferuję w tym przypadku kanapkę: dek jazdy Zimo i moduł dźwiękowy Dietz/Uhlenbrock.
z tego co wyżej napisałem, no nie do końca.

OP
OP
K

Konrad 0

Gość

Załączniki

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.630 255 31
nie wiem czy wam to pomoże , ale ja w sytuacjach gdzie jest wentylator ruchomy ,np w kondensach stosuje taki
patent ,a mianowicie stosuje drugi bezdźwiękowy dekoder jazdy i ustawiam jego obroty tak jak mi pasują adekwatnie do prędkości lokomotywy ,oczywiście adres po ustawieniach daje taki sam jak adres dekodera głowniowe jazdy,efekt bajkowy ,dekoder przyspiesza i zwalnia i daje mu takie obroty na f5 żeby ruch śmigieł,sorry łopat był czytelny dla oka ,dla mnie efekt super.