• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie SM42/SP42/SU42

MichałŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
145 1 0
Niektórzy chwalą a niektórzy mówią że jest sporo niedopracowań. Tak jak by ktoś kto to projektował znał pociągi tylko z perspektywy peronu.

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak zapewne było. Projektant miał wystarczające kwalifikacje do tworzenia a pan Kaziu zza nastawnika ma odpowiednie kwalifikacje żeby obsługiwać. To już taka tradycja że się nie łączy tych stanowisk. Która niby typowo polska lokomotywa jest ergonomiczna i przyjazna dla maszynisty?

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
No z blachy. A co miał być słomą albo dachówką kryty? Choć fakt że lepszy dach nie przypominający dachu stodoły jest w SM42-16XX niz w 12XX.
RP5077822 s Chałupki.jpg

Chyba jeszcze nie publikowane zdjęcie. Rok 2011. SM42-1209 i SM42-1601 manewrują w Chałupkach.

Reakcje
1.786 13 0
.. No i zdecydowanie lepiej wygląda ten obły dach na lokomotywie....[DOUBLEPOST=1395304539][/DOUBLEPOST]... Jednak przyznać trzeba ,że "koleś"od designu nowych Esemek, był chyba jednak "porobiony", a porównywanie z Gravitą, ma się nijak...Wyglądem do Gravity to bardzo jej daleko.. Ale to tylko moje odczucia....

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
Dizajn jest dostosowany do kosztów wykonania nowej budy , taniej jest giąć blachy niż je tłoczyć, wiem jedno-to nie Polski dizajn, nic wam te kanciaki nie mówią ? , jak dla mnie są podobne do hamerykanckich kanciaków.

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
...to nie Polski dizajn, nic wam te kanciaki nie mówią ? , jak dla mnie są podobne do hamerykanckich kanciaków.
Co masz na myśli za teorie spiskową? Napewno nie wysyłano blach do Ameryki, żeby tam zaginać.

A do zaokrąglenia blachy na dachu tak jak jest na starej stonce wystarczy blahę przepuścic przez rolki. Nie trzeba nawet tłoczyć. Czy się mylę? Widocznie miała być kanciasta dla odróżnienia od starej.

ManMania

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Uznacie mnie za chorego psychicznie, ale osobiście SM42-12xx bardzo mi się podobają, bardziej niż SM42-16xx. Są niedoróbki, ale gdzie nie ma ? Przynajmniej SM42 po modernizacji są troszkę trwalsze od ST44-12xx, które są brzydkie (osobistym zdaniem), a do tego warsztatowcy na nie klną. Może wszystko będzie kiedyś wyglądać na wzór ''hamerykanckich kanciaków'' :rolleyes:.

Każdy może mieć inny pogląd, jest to moje osobiste zdanie.