• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie SM31 - ciężka lokomotywa manewrowa

route

Aktywny użytkownik
Reakcje
426 2 1
Nie miała żadnego numeru bo to była jej ostatnia podróż. Teraz stoi na bocznicy w Imbramowicach i czeka na rozbiórkę :(
Przepraszam, że nie będzie o SM31 ale muszę sprostować swoją ostatnią wypowiedź odnośnie albinoskiej SM42, którą w tym wątku zamieściłem.
Otóż pisząc ją nie wiedziałem, że imbramowicka bocznica (gdzie dotychczas dokonywano rzezi lokomotyw) została wydzierżawiona/sprzedana firmie TrainSpeed.
Firma ta prowadzi obecnie prace związane z budową hali utrzymaniowo-naprawczej na terenie bocznicy.
Biała SM42 dalej stoi na bocznicy w Imbramowicach, więc na razie chyba nie będzie kasowana.
Wszystko wskazuje, że jej numer to 557 gdyż obecnie ma taki numer namalowany odręcznie sprayem na kabinie.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.946 37 4
Mi trafiło się coś takiego:
SM31.jpg

Opis:
PKP, Wolsztyn, Poland, 1993
Polskie Koleje Państwowe (Polish State Railways) diesel locomotive no. SM31-160 sits in the yard in Wolsztyn, Greater Poland, Poland, on May 21, 1993. Photograph by Fred M. Springer, © 2014, Center for Railroad Photography and Art. Springer-Europe-03-22

Link:SM31

OP
OP
Piechu

Piechu

Aktywny użytkownik
Reakcje
153 0 0
Takie małe pytanie. Czy ktoś zna nazwiska konstruktorów lokomotywy SM31 oraz jej podzespołów? W jakiejś publikacji przewinęło się nazwisko głównego konstruktora, ale nie pamiętam w jakiej.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.946 37 4
@Piechu, Stefan Węclewski miał wydaną książkę o tejże lokomotywie (Wydawnictwa Komunikacji i Łączności), czy jednak tam podane są nazwiska konstruktorów to nie wiem, nie czytałem. Skany książki krążą w sieci. We wstępie podane ogólne informacje jakie zakłady miały udział w produkcji.

Reakcje
781 5 1
22.09.2024. | Katowice Brynów
Zielona SM31-143 TrainSpeed z pociągiem roboczym 629000/1 rel. Nysa - Zwierzyniec Towarowy powolnym tempem przemierza szlak Panewnik - Katowice Muchowiec w kierunku Mysłowic.
W składzie podbijarka, salonka z pracownikami i ciekawe dwuosiowe wagony Gbs.
Zdjęcie WhatsApp 2024-11-07 o 18.44.35_7582cadd.jpg

OP
OP
Piechu

Piechu

Aktywny użytkownik
Reakcje
153 0 0
Wszystko na tym
Rzadko w tym miejscu spotykana SM31 z poc. osobowym. Chyba wszyscy wiedzą gdzie to. 23.09.2011
Rzadko w tym miejscu spotykana SM31 z poc. osobowym. Chyba wszyscy wiedzą gdzie to. 23.09.2011 Zobacz załącznik 1084098 Zobacz załącznik 1084099
Wszystko na tym zdjęciu jest rzadko spotykanym widokiem, aczkolwiek teraz śmiało można napisać BYŁO rzadko spotykanym widokiem.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 9