• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie SM31 - ciężka lokomotywa manewrowa

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.680 65 3
Spieszmy się fotografować SM31, tak szybko odchodzą. Niestety ostatnie lokomotywy tej serii na PKP Cargo kończą swoją karierę we wrześniu tego roku. Dzisiaj chociaż mi się nie chciało zrobiłem kilka zdjęć jeszcze żywych lokomotyw tej serii.
20230315_174335.jpg
20230315_174337.jpg
20230315_174620.jpg

SM31 044 manewruje ze składem dumpcarów z odpadami górniczymi. KWK Sośnica 2023 03 15.

20230315_174553.jpg
20230315_174646.jpg

Dzisiaj pracuję na SM31 033. Krótka przerwa w pracy KWK Sośnica 2023 03 15.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.699 124 86
Warto robić dokumentacje fotograficzną całościowo poszczególnych sztuk. Zaraz wyjdzie model w H0 i będzie materiał do modyfikacji fabrycznych wypustów.

Super by było jak by obfocić całość dookoła z uwzględnieniem szczegółw napisów i innych detali.

OP
OP
Piechu

Piechu

Aktywny użytkownik
Reakcje
153 0 0
Spieszmy się fotografować SM31, tak szybko odchodzą. Niestety ostatnie lokomotywy tej serii na PKP Cargo kończą swoją karierę we wrześniu tego roku. Dzisiaj chociaż mi się nie chciało zrobiłem kilka zdjęć jeszcze żywych lokomotyw tej serii. Zobacz załącznik 960000 Zobacz załącznik 960001 Zobacz załącznik 960003
SM31 044 manewruje ze składem dumpcarów z odpadami górniczymi. KWK Sośnica 2023 03 15.

Zobacz załącznik 960002 Zobacz załącznik 960004
Dzisiaj pracuję na SM31 033. Krótka przerwa w pracy KWK Sośnica 2023 03 15.
W związku z tym co Kolega napisał to mam pytanie. Kiedy poszczególnym numerom SM31 kończą się świadectwa dopuszczenia do eksploatacji?

DBAG

Użytkownik
Reakcje
48 1 0

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.680 65 3
Ale to nie są lokomotywy PKP Cargo tylko SKPL. Obydwie lokomotywy w swojej historii nigdy nie należały do PKP ani jego następcy PKP Cargo.

Drozdzik

Znany użytkownik
Reakcje
1.725 0 0
Ale to nie są lokomotywy PKP Cargo tylko SKPL. Obydwie lokomotywy w swojej historii nigdy nie należały do PKP ani jego następcy PKP Cargo.
To tylko opis na jakim terenie zostało wykonane zdjęcie. Jeśli nie potrzeba podawać miejsca dokładnego , to mogę pisać tylko miejscowość. W Gdyni cały czas trwa budowa nowych torów odstawczych dla liczniejszych i cięższych składów towarowych dla lepszej przepustowości wjazdu i wyjazdów towarów z Portu Gdynia. Także ruch tu jest spory i różne lokomotywy można spotkać.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30
Jeśli nie potrzeba podawać miejsca dokładnego , to mogę pisać tylko miejscowość.
Zawsze warto podać jak najwięcej informacji o zdjęciu. Ale określenie "Gdynia PKP Cargo" jest trochę mylące. Nie ma takiego miejsca, jak "Gdynia PKP Cargo", to jest jakiś skrót myślowy, którego dokładne znaczenie jest znane chyba tylko koledze @Drozdzik, a jednocześnie taki zwrot może sugerować, że lokomotywy są lub były własnością PKP Cargo.

Drozdzik

Znany użytkownik
Reakcje
1.725 0 0
Zawsze warto podać jak najwięcej informacji o zdjęciu. Ale określenie "Gdynia PKP Cargo" jest trochę mylące. Nie ma takiego miejsca, jak "Gdynia PKP Cargo", to jest jakiś skrót myślowy, którego dokładne znaczenie jest znane chyba tylko koledze @Drozdzik, a jednocześnie taki zwrot może sugerować, że lokomotywy są lub były własnością PKP Cargo.
Tam są odstawiane składy towarowe. Lokomotywy manewrują. Maszyniści kończą tam prace i zaczynają. Na budynku jest napisane PKP CARGO PÓŁNOCNY ZAKŁAD SPÓŁKI SEKCJA PRZEWOZÓW W GDYNI. To poproszę o jakiś trafniejszy opis jeśli mogę poprosić Panie Andrzeju.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30
Ja nie znam tak dobrze sieci kolejowej w Trójmieście i nie wiem, czyje to są tory, czy to jest część jakiejś stacji w zarządzie PLK SA, czy są to tory wewnętrzne lokomotywowni czy wagonowni (czy jak to się teraz nazywa zakładu taboru) PKP Cargo, czy może jeszcze coś innego, więc niczego nie potrafię podpowiedzieć. Napis na stojącym obok budynku biurowym jeszcze o niczym nie świadczy.

Drozdzik

Znany użytkownik
Reakcje
1.725 0 0
Ja nie znam tak dobrze sieci kolejowej w Trójmieście i wiem, czyje to są tory, czy to jest część jakiejś stacji w zarządzie PLK SA, czy są to tory wewnętrzne lokomotywowni czy wagonowni (czy jak to się teraz nazywa zakładu taboru) PKP Cargo, czy może jeszcze coś innego, więc niczego nie potrafię podpowiedzieć. Napis na stojącym obok budynku biurowym jeszcze o niczym nie świadczy.
Tam są położone nowe tory, bo to jest projekt PLK dla modernizacji węzła kolejowego dla Portu Gdynia. Na słupach przy torowisku są naklejki PLK z datą montażu tak się domyślam. Jak skończą tą inwestycję, to może będę wiedział więcej lub zagadam z jakimś tam pracownikiem. To narazie będę przy zdjęciach z tego rejonu wpisywał tylko miejscowość, źeby nie wprowadzać w błąd.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30
Jak to jest posterunek PLK, to musi mieć jakąś nazwę, coś powinno być choćby na nastawni - ale może być tylko skrót, bez pełnej nazwy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 9