• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

sm 48

Sebastian B.

Aktywny użytkownik
Reakcje
73 9 2
Wlasnie przed chwila rozmawialem z Chrisem z Red Star.W tej chwili jest w trakcie przeprowadzki i ze zblizajacym sie jego slubem na przyszly miesiac,wytwarza on modele w malej ilosci z braku czasu.Ma troche zamowien,z ktorymi musi sie wpierw uporac zanim przystapi do produkcji nastepnych,a wiadomo ze Chris robi modele samodzielnie i troche czasu to zajmuje.Prosil aby przekazac wszystkim zainteresowanym,ze modele SM48 i TEM2 beda dostepne nie wczesniej jednak jak w wakacje,okolo sierpnia.Mozna tez zajzec na strone,jak podal to Cezary, link "Red Star Comments" gdzie Chris oznajmia planowana produkcje modeli i wyprzedaz gotowych.Chris bedzie produkowal je w ilosciach okolo 10 sztuk,ze wzgledu na czas jaki to zajmuje.Planowany model nastepnej seri ma byc dostepny z numerem 003 i w malowaniu jak widac na stronie Red Star z zoltym paskiem.Byc moze,ze z czasem pojawia sie i inne malowania.W kazdym razie Chris prosil aby uzbroic sie w cierpliwosc,bo nie zapomnial o polskich milosnikach kolei.Jak tylko modele bede w produkcji bedzie oznajmione to w dziale "comments".

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.969 122 22
No, i o takie info mi właśnie chodziło w tym temacie.
A zatem wielkie dzięki Sebastian B..

adi

Aktywny użytkownik
Reakcje
224 10 0
SM48 - Red Star Railways

Witam,
posiadam taką lokomotywę i chciałbym sie dowiedzieć jak Wy ją przerobiliście aby była bardziej PKP

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Co do sprzęgów, to na szybko zrobiłem tak - cienkim wiertłem przewierciłem czoło sprzęgu i jedną z listew zgarniacza, przeciągnąłem przez te dziurki cienką strunę od gitary, zakleiłem cyjanopanem i gra gitara :)
Lokomotywa jeździła na imprezie w Czechach i nawet bardzo nie narzekali.
Zastanawiam się tylko, czy jej kaczkowaty chód to od urodzenia czy dla tego że napakowałem tam oświetlenie i dekoder.

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
najlepsze miejsce na dekoder jest w przedniej części lokomotywy po uprzednim wycięciu zbędnych plastykowych elementów. Mógłbys zrobić foty oświetlenia od wewnątrz oraz od zewnątrz ?

Sebastian B.

Aktywny użytkownik
Reakcje
73 9 2
Przed chwila dostalem odpowiedz od Chrisa Whita na temat tamarek.A wiec Chris jest w trakcie robienia odlewow do tegoz loka i w wiekszosci sa zrobione.Bedzie jednak ograniczona ilosc,bedzie dostepnych tylko 13 maszyn seri TEM2. W wersji PKP bedzie tylko 10 sztuk,SM48-004 w malowaniu jak na stronie autora.Prawdopodobna jest mozliwosc dostania loka z innym numerem i ewentualnie innym malowaniem.Tutaj trzeba sie skontaktowac z Chrisem o dokladniejsze info.Z tego co pisze,to modele powinny byc gotowe gdzies na wiosne.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Jakby co to mam wytrawki z neusilber: imitacje aluminiowych oznaczeń na budce,
antene, gniazdo sterowania ukrotnionego, uchwyty szafek, klap i dachu.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.969 122 22
ciekma, a czym to się różni od zestawu blach produkcji GPM do modelu kartonowego? Bo jestem żywo zainteresowany zakupem takich blach, a Twoje pewnie by dodatkowo uzupełniły elementy waloryzujące.

http://www.gpm.pl/upload/4141_1.jpg

fotka blachy ze strony firmy GPM

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Nawet nie wiedziałem, że GPM zrobiło taki set.
Z tego co widzę, oni mają więcej, z drugiej strony maja narzucony konkretny numer boczny:

http://layer.uci.agh.edu.pl/~mczapkie/Train/tmp/modele/warsztat/sm48etch.jpg

(część rzeczy widocznych to nie od SM48 tylko poupychany osprzęt od słupów energetycznych).