• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

sm 48

pastka

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Skontaktowałem sie z Red Star Railways, mają nadzieję wyprodukować seryjkę przed końcem roku, cena jakieś 150 $ plus wysyłka. Niezły prezent na gwiazdkę, przynajmniej dla mnie.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
pastka napisał(a):
Skontaktowałem sie z Red Star Railways, mają nadzieję wyprodukować seryjkę przed końcem roku, cena jakieś 150 $ plus wysyłka. Niezły prezent na gwiazdkę, przynajmniej dla mnie.
jak coś to jestem chętny, tylko zapodaj więcej szczegółów, może jakieś foto ?

OP
OP
pastka

pastka

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
OP
OP
pastka

pastka

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
W liscie nie było wzmianki o żadnych zmianach, i cena ta sama co rok temu więc większych różnic chyba nie będzie. Co do minusów to info ze strony gbb: "Bez kinematyki krótkiego sprzęgu, oświetlenia i gniazda dekodera." Za tę cenę PKPowska lokomotywa to i tak rarytas, a oświetlenie i dekoder można zamontować już u jakiegoś specjalisty w Polsce.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
pastka napisał(a):
W liscie nie było wzmianki o żadnych zmianach, i cena ta sama co rok temu więc większych różnic chyba nie będzie. Co do minusów to info ze strony gbb: "Bez kinematyki krótkiego sprzęgu, oświetlenia i gniazda dekodera." Za tę cenę PKPowska lokomotywa to i tak rarytas, a oświetlenie i dekoder można zamontować już u jakiegoś specjalisty w Polsce.
to faktycznie małe minusy, a jak ze zgodnością z oryginałem ? czy to jest model robiony jako SM-48 czy coś innego co tylko dobrze udaje SMkę ?

OP
OP
pastka

pastka

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Red Star Railways produkuje tabor sowiecki - SM48 to radziecka tamara z kalkomaniami PKP. Na jej temat musiałby wypowiedzieć sie ktoś kto ją kupił w zeszłym roku. Ja chcę dopiero kupić jedną, albo i dwie.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.969 122 22
pastka, po pierwsze, bardzo Cię proszę o jakieś info, jak już model sie pojawi. Bo chociaż zaglądam czasem na stronę Red Star Railways, to ale i tak mogę przegapić informację, a modeli znów będzie pewnie mało. Zresztą słabo się dogaduję po angielsku, więc wielce by mnie ucieszyła czyjać pomoc przy zamówieniu.

A co do samego modelu. Jest niezbyt drogi, bo i wykonanie nie jest najlepsze. Napisać tu mogę to, co autor modeli sam pisze o sobie, oraz co na poprzednim forum wiele razy wspominano. Otóż autor nie jest wspaniałym modelarzem, nie ma chęci, możliwości i umiejętności do wykonywania naprawdę wspaniałych modeli. Aby uprzedzić pytatnia niektórych: autor nie chce też wykonywać wersji bardziej realistycznych ale i droższych. Przytoczyć też mogę informacje techniczne, jakie zamieściłem na stronach GbbSoft'a:
Model ręcznie wykonywany. Ostoja z metalu. Rama, pudło i boczne elementy wózków odlewane. Barierki gięte i lutowane, z drutu. Uchwyty produkcji Tichy. Zderzaki Kluby. Silnik Proto Power West (Mashima), dwa koła zamachowe Proto Power West, przeguby Athearn. Wózki od IHC SD24. Bez kinematyki krótkiego sprzęgu, oświetlenia i gniazda dekodera.
Powstało już kilka serii, różniących się malowaniem nieco, oraz zawsze numerami. Model nie zachwyca, zaś znawcy tematu są "lekko" zdegustowani. Napęd ogólnie nie jest najgorszy, zaś wykonanie pudła zostawia wiele do życzenia. Jest to ręczna robota, do której się twórca tak średnio przykłada. Dlatego normalne są różne błędy w odlewach, krzywizny, niedoklejenia, "babole" w malowaniu (zresztą pasy są ręcznie malowane). Malowanie i oznakowanie jest niepełne. Model możnaby traktować jako zabawkę, jednak jest ciekawą alternatywą polskiego taboru. Dlatego sam też jestem zainteresowany zakupem.
Oto zdjęcia ze strony GbbSoft'a. Przyjżyjcie się dokładnie, bo widać braki tego modelu:
http://wiki.gbbkolejka.com/show_image.php?id=28
http://wiki.gbbkolejka.com/show_image.php?id=26
http://wiki.gbbkolejka.com/show_image.php?id=27

P.S. Kojarzycie modele SM48 pojawiające się czasem na Allegro? Zgadnijcie kopią jakiego modelu są ich elementy...

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Jakby co to mam wytrawki do waloryzacji tego modelu - litery, antenę, gniazdo sterowania, uchwyty itp pierdułki, ale wiele sie tu nie da poprawić.
Najlepiej byłoby kupić niemalowaną lokomotywę i ja ulepszyć, ale "dzięki" panu plagiatorowi taka opcja będzie zapewne niechętnie przyjmowana przez Chrisa.

co do wad tego modelu, to:
- potrzebny jest duży promień łuku (100 cm jest już OK, ale przy 50 się wykoleja),
- łatwość uszkodzenia zawieszenia wózków na ostoi
- model jest zbyt lekki,
- fatalny sprzęg - w wersji rosyjskiej był zapewne sprzęg samoczynny, w wersji PKP autor przymocował jakiś szajs na luźnej śrubce, zastanawiam sie jak to ugryźć żeby poprawić.

W załączniku fotki z poprawiania SM48.

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.969 122 22
ciekma, czy ta blacha z trawionkami widoczna na pierwszym zdjęciu, to wszystko to są elementy do poprawienia tego modelu :?: :shock:
A co do różnic modelu względem oryginału, to jest jeszcze jedna, bardzo istotna sprawa, o której nikt chyba jeszcze nie wspominał w postach na temat tego modelu, na tym czy poprzednim forum.
Otóż czołowe ściany kabiny są zupełnie nie prawidłowe, jeśli chodzi o rozmieszczenie okien prostokątnych. Powinny być wyżej i powinny mieć ścięty jeden z rogów. Zresztą, porównajcie zdjęcia modelu ze zdjęciami pierwowzorów. Sprawdzałem nawet, czy może pierwsze egzemplarze tak nie miały, ale nic takiego nie znalazłem. Udało mi się tylko znaleźć rosyjską stronę z rysunkiem pudła, z właśnie takim nieprawdziwym rozmieszczeniem okien i przypuszczam, że może autor modelu się tym właśnie rysunkiem posiłkował przy jego projektowaniu. Pokazałbym Wam ten rysunek, ale strona jest niedostępna, bo chyba ją zlikwidowano.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Napisałem "m.in." czyli między innymi, są tam głównie inne czyli semafory, osprzęt słupów NN i SN, łubki szynowe itp.

Co do okien w drzwiczkach prowadzących na pomost to masz rację, nie zauważyłem tego,
a te ścięcia są nawet w pierwowzorze amerykańskim:
http://www.railpictures.net/images/1/19 ... .57517.jpg

POPRAWKA: są TEM-2 z prostokątnymi oknami, sam taką sfotografowałem na transsibie:
http://layer.uci.agh.edu.pl/~mczapkie/4 ... age_id=137
ale to nie zmienia faktu że polskie wersje mają okna inne.
Ale to szczegół dla spostrzegawczych, ja tam się cieszę że mam SM48 :)

Ten sprzęg Fleischmanna to jak wygląda? jaki konkretnie numer katalogowy?
Jest problem ze zbieraczami z przodu.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.969 122 22
ciekma, masz rację, napisałeś "m.in.". Nie zwróciłem na to uwagi.
Czy jest zatem możliwość zakupienia tych elementów waloryzujących do SM48?

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
373 1 0
Widziałem tę blachę w naturze i z wrażenia nie spytałem jak można ją zdobyć? Jest to gdzieś do dostania? Specjalne zamówienie u WM? A może można gdzieś dorwać rysunki i samemu popróbować trawienia? Ten światek jest tak mały że próba robienia tego na sprzedaż rypnie sie od razu...

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zapomnieliście dodać jeszcze jeden minus : Słaby klej użyty do montażu elementów składowych ( odpadł mi tłumik i zgarniacz ( to pod sprzęgiem wyglądające jak drabinka )

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Blachy projektuje się w CorelDRAW, potem się zanosi do naświetlarni a kliszę do trawialni
(ale te dwie rzeczy to WM załatwiał).

Można też próbować trawić samemu, zwyczajnie drukując laserową drukarką na kredowym papierze i odbijając toner żelazkiem na blasze, którą się wrzuca do chlorku żelaza - ale raczej prostsze rzeczy.
Na Martelu był chyba jakiś post na ten temat, jak odszukam to zapodam.