• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SM 02 (Ls40/Ls60)

mr_tom

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,

Po ciężkim okresie w pracy, zamierzam odreagować klejąc przez weekend model SM 02 z wydawnictwa Zetka w skali H0. Mały, prosty model, mieszczący się na stronie A4, więc dwa dni powinny wystarczyć. Chciałbym jednak wzbogacić go o wnętrze, niestety nie znalazłem zdjęć wszystkiego co by mnie interesowało. Wiem, że ktoś z forumowiczów zamieścił w relacji z tegorocznych Dni Techniki kolejowej zdjęcia wspomnianej lokomotywy. Silnik było jako tako widać (choć jeszcze nie wiem czy będę robił jego atrapę), ale z kabiny było widać tylko tyle, że wzdłuż tylnej ściany jest ława do siedzenia. Jeśli ktoś z kolegów dysponuje innymi zdjęciami, to będę wdzięczny za pomoc.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
No faktycznie, to "prawie" podobna lokomotywa. Tylko że "prawie" czyni dużą różnicę.

Zrozumiałe by było, jakbyś pokazał zdjęcie wnętrza EU07 zamiast EP08, ale w tym przypadku to wątpię, by obie kabiny były podobne.

OP
OP
M

mr_tom

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
SM 03 (Ls150 / 2Ls150) to inna lokomotywa, więc nie podejrzewam że jest jakaś szansa na podobieństwo.

A co do wspomnianych zdjęć z Dni Techniki Kolejowej, czy ktoś wie gdzie jest ta ze zdjęciami Ls-ki, jakoś nie mogę jej znaleźć.

1

12g

Gość
zuk napisał(a):
Nie ma sprawy :). Pisałem maila do kogoś z KSK Wrocław z zapytaniem o zdjęcia wnętrza, ale na razie nie dostałem odpowiedzi...
Na pmk przeczytałem Twojego posta o pobazgraniu LS-ki KSK.
Wygląda na to, że masz lepszy dostęp do niej niż ja i w
związku z tym mam pytanie, czy masz też może zdjęcia
wnętrza kabiny?(...)
To do mnie pisałeś
Jakie szczegóły kabiny Ciebie interesują?

--
12groszy

zuk

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
206 16 1
:D nie mnie, tylko mr_toma, może on odpowie
Mi by ewentualnie przydało się zdjęcie z widokiem na przednią ścianę kabiny.
Dzięki za odzew, ale ten świat mały :)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Chociaż nie ja o to prosiłem, to ale podziękuję, bo nie raz byłem ciekaw, jak wygląda wnętrze tych małych lokomotywek.
To teraz już przynajmniej wiem dokładnie, jak wygląda Ls40 we wnętrzu kabiny.

A teraz będę złośliwy: fotek sufitu brakuje do pełni szczęścia o obrazu. ;)

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Jak dla mnie to super zdjęcia. W zupełności wystarczą do uzupełnienia środka SM-ki w w H0.

Dzięki za pomoc, teraz kolej na mnie żeby się pochwalić osiągnięciami, tylko żeby czas znaleźć na sklejanie.

OP
OP
M

mr_tom

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Odgrzewam temat.
Zima idzie, w Bieszczadach już nawet jest dość mocna, więc będzie więcej czasu żeby przy czymś podłubać. Wrócił więc temat SM 02. Plany jednak trochę uległy zmianie i myślę też o wersji w skali 1:45. Czy zatem ktoś miałbym zdjęcia pokazujące jak jest przenoszony napęd z silnika na oś, oraz jak wygląda kwestia cylindra(?) układu hamulcowego. Do tej pory udało mi się znaleźć zdjęcia silnika i takie pokazującej układ hamulcowy od strony zewnętrznej.

Z jakimi malowaniami SM 02 / Ls40 koledzy się spotkali? Ja widziałem ją w różnych odcieniach zielonego (od niemal koloru trawiastego po zgnitozielony) z czołownicami czerwonymi, brunatnymi lub pomarańczowymi.

Odnośnie zdjęć już podrzuconych mam pytanie, czy ten zbiornik widoczny w kabinie po prawej, to zbiornik na piasek?

Reakcje
364 3 0
Odgrzewam temat.
Czy zatem ktoś miałbym zdjęcia pokazujące jak jest przenoszony napęd z silnika na oś, oraz jak wygląda kwestia cylindra(?) układu hamulcowego. Do tej pory udało mi się znaleźć zdjęcia silnika i takie pokazującej układ hamulcowy od strony zewnętrznej.
Na tylnej osi masz koło zębate na które jest przenoszony napęd z skrzyni biegów. Hamulec w Ls40/Ls60 jest ręczny...

Z jakimi malowaniami SM 02 / Ls40 koledzy się spotkali? Ja widziałem ją w różnych odcieniach zielonego (od niemal koloru trawiastego po zgnitozielony) z czołownicami czerwonymi, brunatnymi lub pomarańczowymi.
Znane są lokomotywy w malowaniu szarym, niebieskim i zółtym...

Odnośnie zdjęć już podrzuconych mam pytanie, czy ten zbiornik widoczny w kabinie po prawej, to zbiornik na piasek?
Nie. Zbiornik na paliwo. W Ls60 jest inny i po prawej stronie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 31
A
Koleje w Polsce 10