• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SM 02 (Ls40/Ls60)

OP
OP
M

mr_tom

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Temat Ls40/60 podejmuję po raz 3 (mówią, że do 3 razy sztuka, więc sukces być musi).

Trochę materiałów zgromadziłem, wstępnie jakaś koncepcja pracy się pojawiła. Dokumentacji jednak nigdy za wiele stąd moje pytania:
- czy ktoś dysponuje i może się podzielić rysunkami z czasopisma Stalowe szlaki nr 103?
- czy w rejonie Kraków - Trzebinia można gdzieś trafić na Ls40, którą można obfotografować?

OP
OP
M

mr_tom

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Panie Hugwa ja nie z tych co podstawowych źródeł nie znają ;)

A bardziej poważnie, to najbliżej mam do Pyskowic, a pytałem, bo może jakimś cudem czy sposobem gdzieś bliżej by się znalazła.

Reakcje
103 0 0
Przyłączam się do powyższych pytań,zależy mi nawet na skanie artykułu o Ls40 z z czasopisma Stalowe szlaki nr 103/1999r.Natomiast następny numer poświęcony Ls60,na szczęście posiadam.
Co do Ls40/Ls60 w samym Krakowie,jest taki zakład jak Mostostal Kraków przy ul.Blokowej,i na stanie mają dwie lokomotywki (jedna z nich na 100% Ls60,a druga zdaje się właśnie Ls40).

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Dostałeś odpowiedź prawidłową - oba typy zderzaków są stosowane do lokomotyw Ls40. Włącz sobie wyszukiwarkę Google, wybierz konkretny egzemplarz i zobacz w jakiego typu zderzaki jest wyposażona.

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Jarząbek, rozumiem z Twojej wypowiedzi że jednak oba wymiary były stosowane.
Stosując się do Twojej rady, włączyłem google, wybrałem konkretny egzemplarz i dupa, niestety nie mam miarki w oczach i nie wiem jakiej są średnicy :D, nie mniej jednak dziękuję za konkretną odpowiedź ;)

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
W książce B.Pokropińskiego o "Lokomotywach spalinowych produkcji polskiej" powinno coś być - jutro zajrzę i sprawdzę.
Dzięki za podpowiedź, niestety w tej książce nie ma podanego wymiaru na rysunku ale biorąc pod uwagę inne wymiary i zakładając że rysunek jest jednak w skali to wychodzi że zderzaki miały wymiar 550mm.
@Meggido dobrze obstawiał :D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 31
A
Koleje w Polsce 10