Witam !
Dzisiaj dojechała mała paczuszka na którą czekałem od jakiegoś czasu - prototypowe modele wagonów 408W. Modele są mi potrzebne do weryfikacji, opisu wykonania i porównania tego samego typu wagonu produkowanego przez dwóch producentów. Taki opis oraz porównanie z oryginałem ukaże się w kolejnym numerze "Mini Repliki". W sobotę odbieram od Krzyśka Koja swój model, będzie więc okazja modele porównać. I chociaż wagony 408W nie ukażą się w mojej preferowanej epoce postanowiłem, że będę posiadał chociaż po jednej sztuce modelu którego oryginał budowany był w ostrowskiej firmie ...
Wróćmy do modeli SM. Modele bez oznaczeń, pomalowane tylko podkładem. Dzięki temu można bez większych kombinacji stwierdzić jak/z czego wykonane są poszczególne elementy modelu. Wszystkie drobne elementy jak stopnie, uchwyty i cięgła układu hamulcowego - to elementy metalowe. Co ważne, elementy są osadzane w otworach montażowych. Takie rozwiązanie gwarantuje ich trwałe zamocowanie.
W modelach urzekł mnie ruchomy odluźniacz hamulca podwieszony na ostoi. Sprężynujące zderzaki wykonane z metalu, gniazda i tablice końca pociągu również. Te ostatnie można wyciągnąć i osadzić w ostatnim wagonie pociągu. Od wewnętrznej strony pudła wykonana jest imitacja drzwi. Uchwyt oraz drąg rygla blokujący zamknięte drzwi - wykonany jako oddzielny element. Oddzielnym elementem są też zbiorniczki do smarowania gniazd skrętowych.
Wózki wykonane z tworzywa z kilku oddzielnych elementów które stanowią ramę, trójkąty hamulcowe wraz z klockami oraz resory. Ten ostatni element (czyli resor wraz z ogniwami resorowymi) jest elementem przestrzennym i po raz pierwszy pomiędzy ogniwem a ramą wózka jest odstęp tak jak w realu.
Nie chcę się tu rozpisywać, rzetelną analizę i porównanie zostawiam sobie do czasu napisania artykułu. Na załączonych fotkach można pooglądać detale modeli. Mogę tylko napisać, że chciałbym aby kolejne ukazujące się modele były tak precyzyjnie wykonane.
Jak dla mnie - model zapowiada się super
Pozdrawiam !