• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele wagonów typu 408W

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.084 34 0
Drogi Robercie, to do kompletu proszę zaprezentować jeszcze zestawy kołowe ... :)

Czekam niecierpliwie na finalny model (ten seryjny). Jednak już teraz zainteresowały mnie tablice końca pociągu - będzie można je montować i demontować wg potrzeb ...

No i można myśleć o wysyłce modelu, podać adres ? ;)

vitasem

Aktywny użytkownik
Reakcje
130 9 0

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.172 131 86
Myślę, że przy takiej technologii jaka teraz jest już dostępna to powinien być standard. No chyba, że się cofniemy do poziomu 'zabawek" typu Frateschi...
Żeby ktoś jeszcze wymyślił patent na te obrzydliwe sprzęgi. Pod tym względem amerykańskie modele przewyższają te europejskie bo mają prawie oryginalne (np. Kadee #158).

Ostatnio edytowane:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.588 145 19
Żeby ktoś jeszcze wymyślił patent na te obrzydliwe sprzęgi. Pod tym względem amerykańskie modele przewyższają te europejskie bo mają prawie oryginalne (np. Kadee #158).
"Patent" już jest - miniaturowe ruchome sprzęgi śrubowe i działające zderzaki... ale wówczas proszę zapomnieć o szybkiej i przyjemnej zabawie na podłodze czy makiecie typu tort z "tramwajowymi" łukami, a nawet na niektórych makietach modułowych. Część naszych kolegów już sobie wymieniła sprzęgi w wagonach i lokomotywach, dzięki czemu całe składy mają sprzęgnięte tak jak w oryginale, ale koszem czasu potrzebnego do połączenia wagonów przy pomocy pęsety oraz kosztem tego, że nie wszędzie taki skład (z uwagi na zbyt małe promienie łuków) może wjechać. Wybór jest bardzo prosty - realizm lub wygoda użytkowania. Od dziesiątek lat w modelarstwie kolejowym stosuje się mniej lub daleko idące kompromisy zapewniające łatwą eksploatację/zabawę, choćby poczynając od wielkości obrzeży kół, a co za tym idzie również wymiarów modelowych szyn.

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
768 6 2
Wagony prezentują się świetnie. Czemu tyle musieliśmy czekać na porządne polskie węglarki a teraz do tego jeszcze dostaliśmy od PMR / Albert - będą zacne składy :) jeszcze poprosimy ładne ET41 do ciągania takich składów (ET22 też może być;) )

@Robert Reschka wróć jeszcze do projektu 401Z w różnych wariantach

PS. Czy ja widzę na zdjęciu, że szykuje się kolejne wydanie 440V :)

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.704 508 107
A czy do takich sprzęgów konieczne są również ruchowe zderzaki? I czy takie sprzęgi dadzą radę np. ze składem 25 węglarek? Przyznam że od jakiegoś czasu mnie kusi to rozwiązanie:podstepny:

OP
OP
Robert Reschka
Reakcje
4.080 412 18
A czy do takich sprzęgów konieczne są również ruchowe zderzaki? I czy takie sprzęgi dadzą radę np. ze składem 25 węglarek? Przyznam że od jakiegoś czasu mnie kusi to rozwiązanie:podstepny:
Na starannie wykonanych makietach raczej nie dochodzi do takich sytuacji, natomiast na bardziej ekstremalnych, przypominających rollercoaster lub tramwajowe trasy już może się to zdarzyć. Dlatego ruchome zderzaki staną się standardem w naszych wagonach towarowych.

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.272 10 1
Jaki jest do tego wymagany minimalny promień łuku?
Taki jaki ma minimalny lokomotywa aby zderzaki o siebie nie zahaczały. Sprzęgi nie mają nic do tego.
Mówimy tu o ciągnięciu. Przy pchaniu zderzaki i tak o siebie napierają i jw mają się po sobie obtaczać a nie zahaczać tarczami powodując wykonelenia.
WAMOS montuje nasze sprzęgi i stosuje się do nich sprężynkę z tyłu w czołownicy napinająca sprzęg.

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.272 10 1
Sprawdziłem, Weinert sprzedaje komplety/ 2szt. i wychodzi 40%więcej,a nie 2x. Tak dla wyjaśnienia.
Zależy gdzie kupisz i ile kosztuje przesyłka. U nas 17zł InPost. Mamy klientów, którzy wracają do nas co parę tygodni po parę kompletów sprzęgów. Pokazywali je tutaj na forum, min Irokez46. Polecam zajrzeć do jego wątku i zobaczyć jak pięknie i profesjonalnie to wygląda po jego montażu.