• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele wagonów typu 408W

Groch

Znany użytkownik
Reakcje
706 1 0

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.293 9 0
...Co ciekawe - cztery z pokazanych wagonów nie mają charakterystycznego stopnia wejściowego pod lewymi drzwiami :niepewny:
Stopień montowany był raz pod prawymi innym razem pod lewymi drzwiami. Mam takie fotki i sam sugerowałem Robertowi aby przewidzieli możliwość montowania stopnia w zależności od wersji oryginału który będzie odtworzony.

Natomiast brak stopni może być spowodowany ich demontażem w trakcie napraw/przeglądów. Coś mi się nie chce wierzyć, że takie "zubożone" wersje wagonów wyjechały od producenta ... ;)

Fictorque

Znany użytkownik
Reakcje
631 1 0
Są wyjątki, znalazłem u siebie pięć:
Zobacz załącznik 1099699 Zobacz załącznik 1099700 Zobacz załącznik 1099701 Zobacz załącznik 1099702 Zobacz załącznik 1099703

Co ciekawe - cztery z pokazanych wagonów nie mają charakterystycznego stopnia wejściowego pod lewymi drzwiami :niepewny:
Tak, zgadzam się, aczkolwiek ja się już troszkę pogubiłem w tym projekcie. Moje uwagi napisałem na podstawie zdjęć 408W/408Wa w prywatnych rękach, celowo pomijając wagony PKPC.

Rodzina modeli miała przedstawiać 408Wa i Wb (ale z pominięciem partii z '96/'97, które miały drzwi czołowe), czyli wagonach powstałych w nowym milenium (których według mojej wiedzy PKP Cargo nie ma), i sam Pan Robert tak stwierdził na dalszym etapie projektu (początkowo tematem był 408W).
Ale akurat w tym modelu nie będę wchodził w wagon 408W z Ep. IV, tylko 408Wa i Wb z Ep. V i VI.
(...)
i proszę o wpisy stryk te do tematu wagonów 408Wa i Wb.
No i teraz pojawiła się zapowiedź 408W z lat '90 w barwach PKP.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.110 276 41
Rodzina modeli miała przedstawiać 408Wa i Wb (ale z pominięciem partii z '96/'97, które miały drzwi czołowe), czyli wagonach powstałych w nowym milenium (których według mojej wiedzy PKP Cargo nie ma), i sam Pan Robert tak stwierdził na dalszym etapie projektu (początkowo tematem był 408W).
Czyli miał powstać model węglarki 408W ale w wersjach 408Wa i 408Wb budowanych w latach 2004-2005 przez Ostrów Wlkp.
w liczbie 300szt.
Ponieważ PKP Cargo takich wagonów nie posiada więc wobec braku możliwości wykonania ich w VI epoce w
niebieskim malowaniu Cargo.
SM postanowiło wykonać podstawową wersję 408W budowaną w latach 1979-1982 Zielona Góra w liczbie 10964szt i 1979-1981 Ostrów Wlkp. w liczbie 2437 szt. w V i Vi epoce...

Czyli klasyczne 408W w V i VI epoce ...

Czy ja to dobrze zrozumiałem ... ??? :niepewny:

Z góry dziekuję za ewentualne poprawienie mojego rozumowania i faktów dotyczących produkcji oryginału jakie podałem. :podstepny:

Ostatnio edytowane:

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.293 9 0
... Czy ja to dobrze zrozumiałem ... ??? :niepewny: ...
Niestety nie ... ;)

AM/PMR - Modele uraczą nas węglarkami 408W z "krótkimi" wzmocnieniami słupków, czyli modelami wagonów z pierwszych lat ich budowy przez ZG i Ostrów.
Z kolei drugi producent SM zaoferuje nam wersje wagonu z "długimi" wzmocnieniami, czyli wagonami budowanymi już tylko przez Ostrów. I tu zaczynają się przysłowiowe "schody"... ;) Okazuje się, że SM będzie miał możliwość produkcji wszystkich trzech odmian wagonów - oczywiście tych budowanych i modernizowanych przez ostrowski zakład.

O szczegółach różnic w konstrukcji i krótkiej historii budowy wagonów (oraz unikalnych fotek udostępnionych przez Krzyśka Koja) - będzie można "doczytać" w najbliższym numerze "Mini Repliki" :)

Pozdrawiam !

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.110 276 41
O szczegółach różnic w konstrukcji i krótkiej historii budowy wagonów (oraz unikalnych fotek udostępnionych przez Krzyśka Koja) - będzie można "doczytać" w najbliższym numerze "Mini Repliki"
To Kolega rozumiem da tu na forum cynk jak się ten numer Mini Repliki z artykułem o 408W będzie miał ukazać .
A ja wtedy poślę córkę mieszkającą w Krakowie do Phantomu po zakup. I będąc na wizycie u córki udam się na Planty, kupię sobie dwa precle i sobie na ławce poczytam i się oświecę w tej historii ... :D
Bo ta historia 408W/Wa/Wb jest niezmiernie ciekawa zwłaszcza że wagon ma jeszcze kultowe wózki 1Xta .

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
160 10 0
Cieszy fakt, że zarówno SM jak i AM/PMR mają w planach ten typ wagonu, a co wręcz idealnie będą to różne odmiany tej węglarki.
Nic tylko radować się i oczekiwać

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.293 9 0
Kupione, nawet są rysunki z archiwum, ale to raczej dla osób co mają skalę Z niż dla tych co chcą zrobić wagon w skali 1. Pytanie z jakiego ceownika wykonane są boczne słupki.
O wielkości zamieszczonych rysunków nie decydowałem ja - a wyłącznie Wydawca ... ;)

Główne elementy konstrukcyjne wagonu opisane są w części artykułu dotyczącego "podstawowych danych technicznych". I tak słupki na ścianach czołowych wykonane są z ceownika 160E, natomiast ścian bocznych z ceownika 120E.