Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Stopień montowany był raz pod prawymi innym razem pod lewymi drzwiami. Mam takie fotki i sam sugerowałem Robertowi aby przewidzieli możliwość montowania stopnia w zależności od wersji oryginału który będzie odtworzony.
Natomiast brak stopni może być spowodowany ich demontażem w trakcie napraw/przeglądów. Coś mi się nie chce wierzyć, że takie "zubożone" wersje wagonów wyjechały od producenta ...
Tak, zgadzam się, aczkolwiek ja się już troszkę pogubiłem w tym projekcie. Moje uwagi napisałem na podstawie zdjęć 408W/408Wa w prywatnych rękach, celowo pomijając wagony PKPC.
Rodzina modeli miała przedstawiać 408Wa i Wb (ale z pominięciem partii z '96/'97, które miały drzwi czołowe), czyli wagonach powstałych w nowym milenium (których według mojej wiedzy PKP Cargo nie ma), i sam Pan Robert tak stwierdził na dalszym etapie projektu (początkowo tematem był 408W).
Ale akurat w tym modelu nie będę wchodził w wagon 408W z Ep. IV, tylko 408Wa i Wb z Ep. V i VI.
(...)
i proszę o wpisy stryk te do tematu wagonów 408Wa i Wb.
Rodzina modeli miała przedstawiać 408Wa i Wb (ale z pominięciem partii z '96/'97, które miały drzwi czołowe), czyli wagonach powstałych w nowym milenium (których według mojej wiedzy PKP Cargo nie ma), i sam Pan Robert tak stwierdził na dalszym etapie projektu (początkowo tematem był 408W).
Czyli miał powstać model węglarki 408W ale w wersjach 408Wa i 408Wb budowanych w latach 2004-2005 przez Ostrów Wlkp.
w liczbie 300szt.
Ponieważ PKP Cargo takich wagonów nie posiada więc wobec braku możliwości wykonania ich w VI epoce w niebieskim malowaniu Cargo. SM postanowiło wykonać podstawową wersję 408W budowaną w latach 1979-1982 Zielona Góra w liczbie 10964szt i 1979-1981 Ostrów Wlkp. w liczbie 2437 szt. w V i Vi epoce...
Czyli klasyczne 408W w V i VI epoce ...
Czy ja to dobrze zrozumiałem ... ???
Z góry dziekuję za ewentualne poprawienie mojego rozumowania i faktów dotyczących produkcji oryginału jakie podałem.
AM/PMR - Modele uraczą nas węglarkami 408W z "krótkimi" wzmocnieniami słupków, czyli modelami wagonów z pierwszych lat ich budowy przez ZG i Ostrów.
Z kolei drugi producent SM zaoferuje nam wersje wagonu z "długimi" wzmocnieniami, czyli wagonami budowanymi już tylko przez Ostrów. I tu zaczynają się przysłowiowe "schody"... Okazuje się, że SM będzie miał możliwość produkcji wszystkich trzech odmian wagonów - oczywiście tych budowanych i modernizowanych przez ostrowski zakład.
O szczegółach różnic w konstrukcji i krótkiej historii budowy wagonów (oraz unikalnych fotek udostępnionych przez Krzyśka Koja) - będzie można "doczytać" w najbliższym numerze "Mini Repliki"
O szczegółach różnic w konstrukcji i krótkiej historii budowy wagonów (oraz unikalnych fotek udostępnionych przez Krzyśka Koja) - będzie można "doczytać" w najbliższym numerze "Mini Repliki"
To Kolega rozumiem da tu na forum cynk jak się ten numer Mini Repliki z artykułem o 408W będzie miał ukazać . A ja wtedy poślę córkę mieszkającą w Krakowie do Phantomu po zakup. I będąc na wizycie u córki udam się na Planty, kupię sobie dwa precle i sobie na ławce poczytam i się oświecę w tej historii ... Bo ta historia 408W/Wa/Wb jest niezmiernie ciekawa zwłaszcza że wagon ma jeszcze kultowe wózki 1Xta .
Cieszy fakt, że zarówno SM jak i AM/PMR mają w planach ten typ wagonu, a co wręcz idealnie będą to różne odmiany tej węglarki.
Nic tylko radować się i oczekiwać
Witam.
Za zgodą Wydawcy zamieszczam stronę tytułową opracowania o wagonach 408W. Całość "pojechała" do drukarni i kolejne wydanie mR wkrótce będzie dostępne w sprzedaży.
Więcej informacji na oficjalnej stronie - https://www.minireplika.pl/
Kupione, nawet są rysunki z archiwum, ale to raczej dla osób co mają skalę Z niż dla tych co chcą zrobić wagon w skali 1. Pytanie z jakiego ceownika wykonane są boczne słupki.
Kupione, nawet są rysunki z archiwum, ale to raczej dla osób co mają skalę Z niż dla tych co chcą zrobić wagon w skali 1. Pytanie z jakiego ceownika wykonane są boczne słupki.
O wielkości zamieszczonych rysunków nie decydowałem ja - a wyłącznie Wydawca ...
Główne elementy konstrukcyjne wagonu opisane są w części artykułu dotyczącego "podstawowych danych technicznych". I tak słupki na ścianach czołowych wykonane są z ceownika 160E, natomiast ścian bocznych z ceownika 120E.