• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

voytecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
54 0 5
Kilka praktycznych porad.
Trąbki od razu lekko potraktować pilniczkiem albo delikatnym papierem ściernym. W moim modelu za Chiny ludowe nie chciały wejść do końca. Nawet penseta nie pomogła, bo jedna z nich się niestety złamała i musiałem kleić. Po spiłowaniu wierzchniej warstwy - głównie farby, weszły idealnie.
Poza tym sprawdzić dokładnie cały model. Ja niestety poszedłem na skróty (ehh te emocje :)) i nie zauważyłem nadłamanego bufora. Trochę było roboty z klejeniem ale się udało. Dodam, że bufor musiał być już wcześniej "łatany", bo był od wewnętrznej strony pobrudzony klejem (w pozostałych tego nie ma). Czyżby małe chińskie rączki "poprawiały" w taki sposób egzemplarze z usterkami? I na koniec jeszcze jedna rzecz, którą zauważyłem po fakcie. Śruby, które trzymają kabinę były naruszone - zdarta farba, która się ściera przy pierwszym odkręceniu. I to mnie trochę zastanawia, bo być może trafiłem na jakiś trefny model. Sprawdźcie u siebie i dajcie znać, czy u was było podobnie.
Aha, jeszcze wycieraczki. Wg mnie są nie do ruszenia. Chciałem je poprawić, ponieważ jak zauważył KAROLeski2, były źle umiejscowione. Lokomotywa miała już wystarczająco usterek, więc poczekam aż ktoś bardziej wprawiony to zrobi i podzieli się informacją.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.808 62 3
Ta, a części połamane wkładam do osobnego woreczka, jako elementy do własnego montażu.:p
A tak na poważnie, to jeszcze nie rozkręcałem żadnej maszyny w barwach IC. Po prostu nie miałem jeszcze na to czasu, ani takie modele do udźwiękowienia jeszcze do mnie nie dotarły.
A byłem jedną z pierwszych osób w Polsce, która widziała Te seryjne modele.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.808 62 3
Jak nie mam woreczków, to wrzucam prosto do pudełka, a potem mówię, że na pewno w transporcie się ułamało. Są osoby na forum, kótre mogą potwierdzić moje słowa.
433? Nic nie wiem (n)

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
275 3 1
Jak nie mam woreczków, to wrzucam prosto do pudełka, a potem mówię, że na pewno w transporcie się ułamało. Są osoby na forum, kótre mogą potwierdzić moje słowa.
Do pudełka to jeszcze ujdzie,oby nie... do śmietnika;)

Panowie, przejrzałem przed chwilą kilka zdjęć 7-ki Cargo SM i stwierdzam, że te dwu ramienne wycieraczki to chyba wszystkie mają nieprawidłowo zamontowane.

Zobaczymy jak to będzie wyglądało w ICC ale obawiam się że skośnoocy mogli tak montować i we wszystkich 433.
Nooo zobaczymy niedługo czy moje obawy się potwierdzą...

Ostatnio edytowane:

voytecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
54 0 5
433? Nic nie wiem (n)
Ale że niby co? Że kłamię i sam połamałem? Trochę wiary w ludzi Leszku. Tak jak napisałem jedną trąbkę ułamałem podczas montażu i się to tego przyznałem, ale bufor był dziabnięty od początku, tak samo jak były ruszane już śruby. Ale nie będę gór przenosił, żeby ci to udowodnić. Teoretycznie powinienem model reklamować, ale już bym dłużej nie wytrzymał z czekaniem :)

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.808 62 3
Ale że niby co? Że kłamię i sam połamałem? Trochę wiary w ludzi Leszku. Tak jak napisałem jedną trąbkę ułamałem podczas montażu i się to tego przyznałem, ale bufor był dziabnięty od początku, tak samo jak były ruszane już śruby. Ale nie będę gór przenosił, żeby ci to udowodnić. Teoretycznie powinienem model reklamować, ale już bym dłużej nie wytrzymał z czekaniem :)
Absolutnie nic do Cebie, zupełny luzik. Tak jak pisałem, ani jednej IC nie rozbierałem. Jeden model Cargo, który wyszedł ode mnie i trafił do klienta miał ułamane trąbki. I te z dobrej i nie przymuszonej woli, załatwiłem i będą do odbioru w Piotrkowie.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.562 521 18
!!! Lokomotywy Intercity są wyprzedane !!!

Został tylko mini kontyngent, jaki zarezerwowałem na Piotrków.

@voytecki Trąbki się najlepiej wsadza jak się utnie trochę ich podpórkę, i cięką pesetą zamkniętą w otworkach „wywierci” farbe.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.924 47 1
Cóż mogę napisać? Emocje związane z lokomotywą identyczne jak przy odbiorze modelu z manufaktury. Model niezwykle szczegółowy i filigranowy. Właściwie nie mam godnego miejsca na postawienie "Tej Siódemki" - wszelkie miejsca przyćmiewa swoim blaskiem. Bardzo mnie wzrusza zarówno motto umieszczone na pudełku jak i biało-czerwona wstęga z godłem! Tak! To jest nasza, polska lokomotywa, ciężko pracująca na naszych, polskich szlakach.
Cóż mogę napisać Producentowi i jego Współpracownikom? Kłaniam się nisko! I jakoś mi tak wzruszająco i szczęśliwie :love:
EU07 2.jpg

EU 3.jpg

voytecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
54 0 5
To jeszcze tak na szybko próbka jazdy i dźwięku. Lokomotywa (dekoder) na ustawieniach standardowych. Ale już widać, że silnik 5 biegunowy to jest to! :) A dźwięków to aż miło posłuchać. Z góry przepraszam za jakość filmu. Niestety sztuczne i słabe oświetlenie pogorszyło znacznie jakość :(

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 201 22
Otrzymuję od Was zapytania o prawidłowość wykonania różnych detali lokomotyw w malowaniu PKP Intercity. Szczególnie chodzi o EU07-516, czyli "Markétkę". Na przykład: czemu odbierak jest żółty?
Na naszej stronie informacyjnej znajdują się opisy do wszystkich wydanych modeli, gdzie można znaleźć odpowiedzi na nartujące Was pytania. Po to zresztą powstały, byście mogli się dowiedzieć różnych ciekawostek na temat tych lokomotyw.
Zapraszam do lektury.
opis do EU07-433
opis do EU07-516 "Markétka"

A co do tego, gdzie jeszcze można znaleźć modele EU07 w malowaniu PKP Intercity. Również na naszej stronie informacyjnej, znajduje się zakładka "sprzedaż", a tam jest lista sklepów prowadzących dystrybucję naszych miniatur. Po kliknięciu w logo sklepu, można sprawdzić już na stronie danego sklepu dostępność modeli.

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
194 17 3
Koledzy!! Którzy już są posiadaczami siódemki w malowaniu PKP IC.

A jak tam sytuacja z reflektorami, czy nadal przy jeździe analogowej migają reflektory czy to zostało naprawione.
Jak wiecie przy pierwszym wypuście był szum na forum na temat reflektorów, więc jak jest z tym wypustem.
Jeśli ktoś z was posiada siódemki w malowaniu PKP Cargo w DCC intersuje mnie jak sie zachowują reflektory, czy w DCC też migają?

Pozdrawiam