• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
749 58 1
Panowie, spokojnie. :)
Każdy z Was, ma po częsci trochę racji, ale...

Jesli chodzi o opóźnienie sprzedazy gotowego modelu w sklepach, to nie bądźmy w gorącej wodzie kompani.
Wielu z nas zajmuje się modelarstwem i kolekcjonerstwem, gdzie w wielu przypadkach musimy sie wykazać cierpliwością i opanowaniem, delikatnością i brakiem zbednego pospiechu.

Ile lat czekamy na model elektrowozu EU07???
???
No właśnie...

Do tej pory, żaden z wielkich przytoczonych tu na forum producentów nie pokusił się przez lata na wyprodukowanie siódemki.
Powstaje wiele egzotycznych, nawet greckich czy hiszpańskich modeli, ale nas Polskich modelarzy nie bierze sie na powaznie oferując w najlepszym wypadku jakieś przemalowanki.
Dlatego jesli by czekać nawet dodatkowe kilka miesiecy na siódemki SM i PIKO to warto, a w szczególności na modele dopracowane w najdrobniejszych szczegółach.
A że diabeł własnie tkwi w szczegółach, to bardzo dobrze, że dopracowuje się owe szczegóły (konsultując i biorąc także pod uwagę nasze spostrzeżenia), zamiast wyprodukować za wszelką cenę tu i teraz babola.

Macie rację Panowie odnośnie zamożności i możliwości zakupowych wielu z nas, jednak z kilkoma uwagami,
a mianowicie:
- model EU07 po latach oczekiwań to nie zapalenie płuc i nie ma nic do rzeczy, który wyjdzie wcześniej, ja osobiście mam zamiar kupić siódemki obu producentów (jedne muszę mieć i je kupię, jeszcze inne kupię jak będą jeszcze dostępne, ale bez parcia, a z innych całkiowicie zrezygnuję), fakt wysyp na raz tylu modeli (malowań, przydziałów etc.) jest delikatnie mówiąć nieco kłopotliwy;
- oszczędności kilku złotych na jakości - na tanie bądź tańsze mogą sobie pozwolić tylko bogaci, dlatego oszczędność 150,- przy wydatku 700,- jest nie dorzeczne (tak jak z alkoholem - wolę wypić raz, ale za to droższy lepszej jakości trunek z wysokiej półki) - przepraszam za porównania ;);
- no i o jakich oszczędnościach mówimy - prosta sprawa, jak SK/PIKO bedzie pierwsze, a model się wyprzeda, to bedzie wiecej czasu na odłożenie kasy na spóźnioną ale dopracowaną siódemkę SM - zakladam, że oba modele nie okażą się jedynie substytutem modelu na który czekamy i oba beda się charakteryzować wysoką jakościa i trwałością wykonania, a SM będzie miało czytelne i wymiarowe napisy co najmniej takie jakie oferuje konkurencja (a ci sa mistrzami sami w sobie jesli chodzi o malowanie i napisy, nawet w przemalowankach).

Na koniec, żaden z wielkich przytoczonych tu w dyskusji producentów FL,Roco, Brawa, którzy zachowują skrajną wstrzemięźliwość w kontaktach z klientem nie zadał sobie trudu by zaspokoić potrzeby Polskiego klienta.

Dlatego, bardzo mi się podoba konsultacja i wyjscie na przeciw do potencjalnego klienta, aby za ta samą cenę spełnić jak najwięcej jego oczekiwań - to klient jest najwazniejszy i nie ma w tym nic absolutnie złego, że Robert i Irek robią to czego nie robia skrajnie wstrzemięźliwi wielcy producenci.

Ostatnio edytowane:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.308 16 0
- no i o jakich oszczędnościach mówimy - prosta sprawa, jak SK/PIKO bedzie pierwsze, a model się wyprzeda, to bedzie wiecej czasu na odłożenie kasy na spóźnioną ale dopracowaną siódemkę SM - zakladam, że oba modele nie okażą się jedynie substytutem modelu na który czekamy i oba beda się charakteryzować wysoką jakościa i trwałością, a SM będzie miało czytelne i wymiarowe napisy co najmniej takie jakie oferuje konkurencja (a ci sa mistrzami sami w sobie jesli chodzi o malowanie i napisy, nawet w przemalowankach).
Tu chodzi o to, żeby "oba modele" się sprzedały.
PIKO raczej nie będzie miało z tym problemów, bo raz, że model jest odrobinę tańszy, dwa, że firmę PIKO zna praktycznie każdy, kto spotkał się ze słowem "kolejka elektryczna", to trzy, że będzie dostępny praktycznie w każdym sklepie kolejowo-modelarskim (o ile nakład się nie wyprzeda).
Z SM jest o tyle gorzej, że jest to nowa firma, która debiutuje i ludzie, którzy nie zaglądają na fora, a jest takich multum, nie mają pojęcia, że powstaje EU07 od Schlesienmodelle. Większość klientów, to użytkownicy tego forum (tak mi się wydaje), więc wydanie EU07 od SM jako pierwszej może się okazać kluczowe.
Oczywiście to tylko moje skromne zdanie.

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Kolego zdeniu, czyli co? corwin nie może sie tu udzielac twoim zdaniem?
zacytuj gdzie napisałem że nie może się udzielać ?
Swoją drogą nie widzę tu żadnych ataków a trzeźwą ocenę sytuacji.
według Ciebie
Słów takich jak atak czy publiczne ośmieszanie zdecydowanie nadużywasz.
Twoim zdaniem
Zauważ że przedłużające się oczekiwanie na model w połaczeniu z tonami słów wypisanych tutaj może potencjalnych nabywców zniecierpliwić.
i to ma oczywiście miejsce już od dawna - nic nowego nie odkryłeś

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
749 58 1
Engineer, Jedno ALE ! Wszystkim się loda zrobić nie da ! ( o czym świadczy 118 stron tego wątku już napisanych i 568 jeszcze nie napisanych)
:) Nie sposób się z Kolegą tutaj nie zgodzić.

Z Tobą także trudno było by się w pewnym sensie nie zgodzić.
Ale co do nieznanej firmy SM, to jak sięgnąć pamięcią wstecz i przypomnieć sobie inna nie znana jeszcze wtedy firmę - ACME dla przykladu, w czasie gdzie prym wiodło Roco, choćby z pasazerskimi wagonami typu Z. A teraz, kto kupuje jeszce wagony Roco, szczególnie, że oprócz Niemieckiej knajpy na szynach BWE nie ma nic Polskiego, a Acme pomimo braku tradycji godnych Roco, znacząco przebiło jego miedzynarodowa w dodatku ofertę.

Ostatnio edytowane:

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
...tam cycków dwanaście... nie wiem co Was tak pełnia dopadła czy co że nagle tylu ekspertów do spraw produkcji modeli się znalazło, ja czekam cierpliwie na model jeden i drugi i uważam osobiście że nie ma sensu roztrząsać metodologii wydawania modelu na forum, chłopaki pytają o zdanie i chwała im za to, skoro radzicie żeby znaleźć odpowiednie materiały i nabyć ok, ale żeby od razu takie wywody... dajcie na luz ludzie!
Jakich ekspertów?! :D Nawet baba z bazaru wie, że jak pierwsza przyjdzie to pierwsza sprzeda. Co miało być powiedziane w tym zakresie - zostało powiedziane. Teraz niech się dzieje co ma się dziać. Ja tam nikomu źle nie życzę. Generalnie jestem za PIKO jak i SM. Rzekłem tylko swoje zdanie na temat i tyle. A wiadomo, że nic tak nie uczy jak życie :)

Ostatnio edytowane:

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 22 1
Miałem już tu nie pisać ale napiszę.
Wielokrotnie sugerowałem zamknięcie tej dyskusji i pozwolenie Producentowi na spokojne dokończenie dzieła. Ale sam Producent na to najwyraźniej nie pozwala komentując wszystko co się tu wpisze ...
Każdego, kto podejmuje się wyprodukowania masowego modelu EU07 uważam za profesjonalistę z samej definicji. Szacun za podjęcie tego wyzwania. Ale już samo podjęcie konsultacji społecznych na taką skalę - podkreślam na taką - nie uważam za pomysł trafiony ani z marketingowego, ani profesjonalnego, ani żadnego innego punktu widzenia.
Odnoszę wrażenie, że SM zamiast ładować wysiłki w dotarcie do potencjalnego odbiorcy również spoza forum ładuje wysiłek w opowiadanie o detalach modelu i przewagach jego nad czymś czego nikt nie widział jeszcze. To że podaliście na tacy konkurencji Wasze ewentualne przewagi (może już byłe) już zostało powyżej napisane.
Teraz jest tego wszystkiego efekt - czyli dyskusja powyżej - i to na chwilę przed premierą ...
Ufam Robertowi i CoCu jako profesjonalistom, że sobie poradzą, również i bez naszych (dalszych) porad. Styl wypowiedzi Kolegi CoCu jaki jest, każdy z nas wie od lat :) I mimo że niemiłosiernie mnie ***wia ta Jego "dydaktyczna" maniera, to nauczyłem się ją tolerować, bo wiem że to jest silniejsze niż chęci i próby tego zmiany. Sam widzę po sobie - cwaniakuję sobie na forum takimi wpisami jak ten, a na żywo jak wyduszę z siebie "tak", "nie", "nie wiem" czy "cześć" to już jest wielki sukces ;) Chciałbym inaczej, ino że nie potrafię :)
Uważam, że CoCu co miał tu napisać to już napisał, a teraz jest czas pilnowania fabryki, żeby dali to co zamówione i niczego nie skisili.

I niech nam starczy kasy na te wszystkie frukta.

ps.: @bstok70 - tylko nie pisz że się znów nie zgadzasz bo będzie bodaj 1:3 dla Ciebie i będę bez szans ;)

Darek1957

Znany użytkownik
Reakcje
1.537 0 0
Żeby model wyszedł według założonego planu to firma SM nie miałaby problemu z wiarygodnością.
Po co był ten zegar do inauguracji modelu? Teraz wśród swoich fanów wystąpiło rozczarowanie. Jestem fanem SM i także czekam na premierę EU 07. Tylko ile można czekać na premierę?

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Jakich ekspertów?! :D Nawet baba z bazaru wie, że jak pierwsza przyjdzie to pierwsza sprzeda. Co miało być powiedziane w tym zakresie - zostało powiedziane. Teraz niech się dzieje co ma się dziać. Ja tam nikomu źle nie życzę. Generalnie jestem za PIKO jak i SM. Rzekłem tylko swoje zdanie na temat i tyle. A wiadomo, że nic tak nie uczy jak życie :)
Napisałem generalnie, bo teraz jak już model w produkcji i pojawiła się obsuwa to każdy dokładnie wie co i jak trzeba robić, są głosy że "roco nie robi tego","brawa nie robi tamtego" a "PIKO to już w ogóle niczego nie robi" zapominając że z żadną z tych firm nie mamy do czynienia, a z tego co pamiętam Robo wydając swoje pierwsze ryflaki również się wdawał w dyskusję na forum, może nie taką, ale jednak pokazywał efekty swej pracy i model był poprawiany...

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
749 58 1
Żeby model wyszedł według założonego planu to firma SM nie miałaby problemu z wiarygodnością.
Po co był ten zegar do inauguracji modelu? Teraz wśród swoich fanów wystąpiło rozczarowanie. Jestem fanem SM i także czekam na premierę EU 07. Tylko ile można czekać na premierę?
Darek, z całym szacunkiem, ale pewnie nie przeczytaleś uwaznie, albo wcale tego co napisałem wcześniej, więc powtórzę najważniejsze, żeby już nie zasmiecać: :)

Jesli chodzi o opóźnienie sprzedazy gotowego modelu w sklepach, to nie bądźmy w gorącej wodzie kompani.
Wielu z nas zajmuje się modelarstwem i kolekcjonerstwem, gdzie w wielu przypadkach musimy sie wykazać cierpliwością i opanowaniem, delikatnością i brakiem zbednego pospiechu.

Ile lat czekamy na model elektrowozu EU07???
???
No właśnie...

Dlatego jesli by czekać nawet dodatkowe kilka miesiecy na siódemki SM i PIKO to warto, a w szczególności na modele dopracowane w najdrobniejszych szczegółach.
A że diabeł własnie tkwi w szczegółach, to bardzo dobrze, że dopracowuje się owe szczegóły (konsultując i biorąc także pod uwagę nasze spostrzeżenia), zamiast wyprodukować za wszelką cenę tu i teraz babola.
A Premiera już była...

W Piotrkowie.

Darek1957

Znany użytkownik
Reakcje
1.537 0 0
Zgadzam się z Tobą. Tylko trzeba wziąć pod uwagę nadzieję tych wszystkich modelarzy który z wielką cierpliwością czekają na możliwość kupienia wymarzonego modelu.
Wystarczy dodać, że model znajdzie się w sklepach w I połowie 2015 roku. I nadal będziemy czekać na upragniony model.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
749 58 1
A tak przy okazji to IC Chrobry już rok jedzie od bardziej znanego z wiekszym stażem na rynku ACME...
A Heris i 111-tki??? Ile to juz lat? Co tam opóźnienia, Roco to nawet odwołało kilka pozycji...

Poza tym, faktem jest zegar do otwarcia sklepu, ale czytając uwaznie kilka stron wczesniej posty Cocu, wyraxnie tam nie podaje twardych terminów pomimo usilnych dociekań naszych forumowiczów, żeby nie bylo tego co jest teraz bo ktoś obiecał, bo ktoś powiedział...

[DOUBLEPOST=1410212395,1410212020][/DOUBLEPOST]
Zgadzam się z Tobą. Tylko trzeba wziąć pod uwagę nadzieję tych wszystkich modelarzy który z wielką cierpliwością czekają na możliwość kupienia wymarzonego modelu.
Wystarczy dodać, że model znajdzie się w sklepach w I połowie 2015 roku. I nadal będziemy czekać na upragniony model.
Darku, oczywiscie, że tak, ale co to jest te parę tygodni, gdy czekało sie całe lata.
To lepiej dotrzymać terminy i dać ludziom substytut tego co mozna było by dać normalnie, nawet z poślizgiem?
Poza tym jest czas dozbierac pieniążki (co dla niektórych jest wazne) żeby kupić sobie kilka sztuk.

Co mi po tym, że teraz wyskoczy 12 SM i 4 PIKO na raz, jak kupię sobie łacznie 4, moze 6, a za miesiąc kupię już 8, a moze 10.

Poza tym od czekania (późniejszego terminu) gorsze nie będą, mogą byc jedynie lepsze i na takie ja i wielu tych modelarzy z cierpliwością właśnie czekają. (y)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.043 129 22
Widzę, że po początkowym spokoju jaki był po ogłoszeniu przez Roberta opóźnienia modelu, teraz wyładowaliście swoją flustrację na ten fakt. Mimo iż nigdy nie podaliśmy żadnych terminów, to i tak wyszło tak, że macie żal. Tylu z Was pytało mnie o datę sprzedaży modelu w Piotrkowie i wszyscy usłyszeliście że nie jest określona. Przykro więc, że teraz takie komentarze tu piszecie.

Ale... Czuję że diametralnie zmieni się to gdy już w końcu będziecie mieli modele w rękach.

A skoro tak bardzo ja Was męczę, to może faktycznie się zamknę i będziecie mieli kontakt z producentem taki jak w innych firmach, czyli przez e-mail i po niemiecku.
Sam dotychczas byłem klientem takich firm. Starałem się zrobić coś, czego sam bym oczekiwał i bym pragnął. Szkoda więc, że tak to odbieracie.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.793 40 1
Styl wypowiedzi Kolegi CoCu jaki jest, każdy z nas wie od lat :) I mimo że niemiłosiernie mnie ***wia ta Jego "dydaktyczna" maniera,
ps.: @bstok70 - tylko nie pisz że się znów nie zgadzasz bo będzie bodaj 1:3 dla Ciebie i będę bez szans ;)
Przepraszam, że jeszcze raz zaśmiecę ten wątek swoim wpisem.
No Ba! Nie śmiałbym się już więcej niezgodzić :) oprócz tego, że (tu zdradzam tajemnicę - ciekawe czy Irek mnie zabije?) CoCu może trochę mówi jak nauczyciel ale On przecież uczy (szkoli maszynistów) :).
Zaś to, co napisał w poście powyżej wskazuje, że jest taki, jaki jest, ponieważ chciałby aby inni (tu producenci) byli tacy dla Niego. Czyli reasumując: robi dla nas to co w Jego mniemaniu jest dobre (czyni dobro :p). Jak więc uznać to, co robi za naganne? :p Ja Go kocham takim, jaki jest :)
PS Czekam na sygnał Ms2 i spokojnie przetaczam się na bocznicę

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Miałem już nic nie pisać ale jeszcze raz powtórzę. Nie sądzę by modelarze mieli żal, że model jest opóźniony - raczej są zawiedzeni, ale to nie jest problem SM, bo model i tak kupią lub kupiliby gdyby mieli pieniądze.
A pieniędzy mogą nie mieć bo wydadzą je na model PIKO. Porównanie do opóźnień Herrisa czy ACME jest chybione, bo ich modele nie mają bezpośredniego konkurenta - gdy się pojawią będą jedyne na rynku.

Pamiętacie SM42 od Rangera? Był drugi po EFC, a jeszcze w międzyczasie PIKO wypuściło tani model. Ja sam pamiętam jak Ranger w naszej Giełdzie miał dwie sztuki do sprzedania i co dwa tygodnie cena spadała w dół. Brak popytu. Teraz wyobraźcie sobie sklepy modelarskie które w ofercie będą miały EU07 od PIKO ale nie będą miały od SM (bo jeszcze jej nie ma, a być może wcale nie będą miały modeli tego producenta). Na pytanie o model SM, będą deprecjonować jego wartość jeśli jakiś klient zapyta o ten model, bo zależy im na sprzedaniu tego co mają na półkach (nie mówię tu o sklepach które współpracują z SM). I potem nie zdziwią mnie informacje, że ktoś był w sklepie i sprzedawca namówił go na model od PIKO bo ten od SM nie jest dostępny na rynku i nie wiadomo czy będzie bo np. mają problemy z silnikiem, napędem, oświetleniem, malowaniem (niepotrzebne skreślić). A SM nie będzie miało się jak obronić bo model nadal nie będzie dostępny w sklepach. Tak przecież było z Pt31 od Brawy - pojawiły się informacje, że koła kiepskie, że zębatki się psują i wiele osób nawet nie poszło sprawdzić jak ten model wygląda bo skoro jest taki słaby to po co tracić czas. Pamiętacie ile się potem sprzedawał?

Tak więc gdy na rynku jest konkurencja ten kto wypuszcza produkt pierwszy zgarnia większość pieniędzy, bo ma produkt, można go zobaczyć i kupić.

Chciałem też dodać, że moja wypowiedź nie jest napastliwa ani obrażająca nikogo, tylko stanowi analizę sytuacji rynkowej :cool:

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.